Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Franciscanessen van de H. Familie

Paters & Nonnen

Deze congregatie is gesticht door Anna Maria Josephine Katharina Koch in het toen nog Duitse stadje Eupen (dat sinds 1920 Belgisch is). In 1837 was ze daar in het klooster van de recollectinnen ingetreden en vanaf 1842 had ze daar de verpleging in het ziekenhuis geleid.

Josephine Koch (1815-1899)In 1856 stichtte zij samen met Franziska Schervier de congregatie van de Franciscanessen van de H. Familie, waarvan ze in 1858 de eerste algemeen overste werd onder de naam moeder Elisabeth van Jezus.

De congregatie werd opgedeeld in een Duitse en Nederlandse provincie. In 1884 kwam moeder Elisabeth naar Nijmegen voor de verpleging van zieken aan huis. Want dat was waar de Franciscanessen van de H. Familie zich toen op toelegden: wijk- en kraamverpleging, tbc-bestrijding, gezondheidszorg en onderwijs aan noodlijdenden. Tegenwoordig is de congregatie ook werkzaam in de ouderen- en palliatieve zorg.

In 1888 kwamen de franciscanessen naar Tilburg: vijf zusters betrokken een huisje in de Heuvelstraat. In 1891 kregen zij de beschikking over een groter pand in de Bisschop Zwijsenstraat, met daarachter een kloosterkapel. In 1929 verhuisden de franciscanessen naar het Wilhelminapark.

In 1935 telde de congregatie in Nederland 42 kloosters en ongeveer 800 leden. In Noord-Brabant lagen de kloosters vooral in en rond Tilburg:
- Dongen, klooster Maria-Oord, huize Terebint;
- Goirle, Kleuterheil, Medisch Kindertehuis Godelieve;
- Tilburg, Klooster Nazareth, Klooster MariahofSint Franciscusgesticht en Klooster aan de Bisschop Zwijssenstraat.

Daarbuiten hadden de zusters kloosters in Arnhem, Beneden-Leeuwen, Groningen, Nijmegen, Veendam, Velp en Winschoten. Het provincialaat van de congregatie is sinds 1988 gevestigd in Tilburg en het generalaat in Mayen (Duitsland).

Behalve kloosters in Duitsland en Belgë, is er ook een missiestichting geweest, die uitging van de Nederlandse provincie van de congregatie. Tussen 1958 en 1995 zaten de zusters in Congo. Daar, in Amadi (Uele), deden de zusters net als ‘thuis’ aan ziekenverpleging, kraamverpleging en onderwijs.

Foto’s
Josephine Koch (1815-1899). Bron: Joachim Schäfer, Ökumenisches Heiligenlexikon.
Zusters Franciscanessen van de H. Familie stappen naar buiten, 1963-1967. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 1A20758.
Wijkverpleegster van de Franciscanessen op de Solex, ca. 1965. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 2B01872.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960, lemma Franciscanessen van de H. Familie.
Tilburg Wiki, Franciscanessen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.