Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Heilige familie

Rooms prentenboek

Het lijkt er sterk op, dat de kinderen van aannemer/timmerman Adrianus van den Oetelaar en Wilhelmina Vervuurt verkleed zijn voor de Kindheidsoptocht. De foto is genomen in Schijndel, rond 1931.

Oma Mina was naaister van beroep; zij zal hoogstwaarschijnlijk de kleding gemaakt hebben.

Mijn moeder, het meisje rechts vooraan, is geboren op 18 juli 1927. Op 23 maart 1932 is haar vader (mijn opa Adrianus) gestorven aan een 'koudvuur'-infectie, opgelopen na een valpartij van een bouwsteiger. Ook deze Oetelaar-kindertjes zijn inmiddels allemaal gestorven.

Vooraan staan v.l.n.r.: Anny - Corry - Benny. Op het trapje v.l.n.r.: (zoeaaf?) Willy - (Jozef) Jo - (Maria) Betsy - (Jezus) Rein - (bisschop) Leo.

Jo werd later directiesecretaris van kousenfabriek Janssen de Wit in Schijndel. Bij zijn auto-kenteken N-87950 (website De auto van m'n opa) staat hij op de foto op latere leeftijd.

Betsy is later gehuwd met Jos van Roessel. Zij dreven een winkel in koloniale waren aan de Markt in Schijndel.

Leo is later (Jezuïet) aalmoezenier en/of priester geweest in diverse landen waaronder Rhodesië, Zuid-Dakota, Virginia, Florida en Californië. Uiteindelijk is hij in Nijmegen beland en gestorven. Daar is hij eerder docent geweest aan het Canisiuscollege.

2

Reacties (2)

Marilou NillesenBHIC zei op 3 maart 2020 om 13:32 uur

Wat een magnifieke foto, André. Het is duidelijk dat oma Mina zeer vaardig was met naald en schaar.

Maar ook heel bijzonder om te zien hoe er vanuit deze foto als het ware een kijkje in de toekomst kan worden genomen, in het geval van Jo. Mooi verhaal, ook dat van de andere kinderen. Veel dank voor je bijdrage!

Mariët BruggemanBHIC zei op 21 oktober 2020 om 13:22 uur

We hebben van Tonnie van Gestel van de Heemkunde Vereniging Schijndel een aantal foto's ontvangen en een reactie op dit verhaal:

Het kindsheid vaandel is jaren geleden uit een vuilcontainer gered (Ik dacht Lith) Nu hangt het in onze heemkamer (Spectrum). Voor meer informatie over het vaandel kun je hier kijken: https://schijndelwiki.nl/index.php?title=Heilige_KindsheidReactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.