Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De missionaris vertelt

Rooms prentenboek

Op 6 februari 1928 verliet Gerard Vloet, inmiddels pater Xaverius O. Carm. voorgoed zijn ouderlijk huis. Hij ging op reis naar zijn missiepost in Java. Vandaar schreef hij over zijn reis en zijn missiegebied naar huis, of liever, naar de krant, die zijn stukjes publiceerde.

Zo bleef het hele thuisfront op de hoogte. Eigenlijk fungeerden die stukjes, die we nu wellicht columns zouden noemen, als een soort televisie, een blik op de wijde wereld voor de inwoners van Oploo.

Albert Derks heeft de krantenknipsels bewaard en aan het BHIC beschikbaar gesteld. We hebben ze uitgetikt en voorzien van wat illustraties (en de incidentele hyperlink), zodat je een beetje een beeld krijgt van de wereld die die jongeman in 1928 betrad.

Om te beginnen doet de jonge pater, hij is dan 27 jaar, verslag van zijn reis naar Java. De reis, die toen 32 dagen duurde, valt uiteen in vier etappes: per trein van Oploo naar Genua (pdf, 1,7 MB), en dan verder per boot van Genua naar Port Said (begin van het Suezkanaal) (pdf 1,8 MB) en vervolgens vanaf het Suezkanaal naar Malang op Java. Dat laatste traject valt in twee delen uiteen: Van Suez naar Sabang (de meest westelijke stad van Indonesië, op het puntje van Sumatra; pdf, 1 MB)) per boot en van Sabang naar Malang (pdf, 1,5 MB). Dat laatste traject ging vanaf Batavia weer per trein. Die treinreis (met stops onderweg) besloeg nog ruim 800 kilometer, waar Vloet vijf dagen voor nodig had.

Onder het kopje Uit de missie vertelt hij vervolgens over “hoe de Mahomedaan vast”; hoe het er “in de dessa” toegaat en over “de Madoereezen”. Hoewel onder deze laatste column ook weer staat “wordt vervolgd”, hebben we (helaas) geen verdere knipsels met stukjes van de hand van Xaverius Vloet.


 

In de knipsels van Albert Derks zitten echter nog twee andere krantenstukjes van een missionaris in Indië, namelijk van pater Willem Daniëls, missionaris in Maoeloö of Mauloo, zoals het tegenwoordig wordt gespeld, een plaats op het eiland Flores. Zo heten zijn twee stukken ook: Flores!. Het eerste stuk heeft als ondertitel “De kampongs feesten” en gaat over de tijd rond Pasen. Het tweede heet gewoon “Flores! II” en is een vervolg op het eerste stuk. Zijn stijl is heel anders dan die van Vloet, maar ook zijn stukjes zijn heel informatief. In tegenstelling tot Vloet benadert Daniëls de dingen vooral vanuit de religieuze invalshoek.

4

Reacties (4)

Gerard W. Ch. Lemmens zei op 17 oktober 2015 om 11:37 uur

Wat een prachtig verhaal en wat een geweldig dossier ! Toevallig hebben wij in Malang gewoond (ik ben er geboren) en de kerk die op dit artikel afgebeeld is dat is de kerk waar mijn familie naar toe ging en ik heb die kerk in 2008 nog gezien , hij is in goede staat en prijkt in het prachtige oude koloniale gedeelte van Malang!
Om het hoekje van de kerk was het Kamp Malang waar wij de eerste drie maanden van de oorlog opgesloten waren !

Ton van Riet zei op 13 november 2018 om 21:16 uur

Ooit vond ik een boekje, geschreven door een litterair begaafde zuster.
Ik weet de titel niet meer, maar het ging over de missie in Afrika.
De hoofdpersoon was een inheems jongetje en zijn belevenissen.
Nieuwsgierig ben ik er aan begonnen. Tot ik de enormiteit las:
"Hij hield veel van zijn moeder, dat had hij van de pater geleerd......"
Toen ging bij mij de lamp uit. Verder ben ik niet gekomen.
Later had ik spijt dat ik het boekje niet bewaard heb.
"Ter leringhe ende vermaeck!."

Lisette KuijperBHIC zei op 20 november 2018 om 13:19 uur

Dat is inderdaad een opmerkelijke boodschap, Ton! Jammer voor ons natuurlijk dat je het boekje niet bewaard hebt, al kan ik me na het lezen van deze zin wel goed voorstellen dat je niet veel verder wilde lezen...

Ton van Riet, Gemert zei op 29 november 2018 om 22:58 uur

Ja Lisette, dat was dus echt NONsense!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.