Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Nieuwe plek voor Boekelse Lourdesgrot

Rooms prentenboek

De verkoop van de Sint-Petruskapel in Boekel had grote gevolgen voor de Lourdesgrot.

Petruskapel gesloten

Na de fusie van de parochies van Uden, Zeeland, Odiliapeel, Volkel, Boekel en Venhorst in 2011, werd na enkele jaren door het parochiebestuur besloten om de Sint Petruskapel in Boekel, i.v.m. de hoge kosten in onderhoud en steeds minder kerkbezoek, te sluiten. Zodoende werd in 2019 de kapel verkocht en kwam daardoor in particuliere handen. De afspraak met de nieuwe eigenaar was dat de parochie de kapel kon blijven gebruiken voor vieringen zolang er geen andere bestemming voor zou komen. De coronapandemie bracht echter verandering in de situatie. Vanwege de anderhalve-meternorm mocht er maar een tiental mensen in de kapel, met het gevolg dat er géén vieringen in de kapel meer konden plaatsvinden. Omdat daardoor alle vieringen in de Sint Agathakerk werden gehouden werd er na rijp beraad besloten om niet meer terug te gaan naar de kapel zodat, op verzoek van het parochiebestuur, de kapel op 1 januari 2021 door bisschop Gerard de Korte aan de eredienst werd onttrokken.

De Lourdesgrot wordt verplaatst (foto: Henk van Thiel)
De Lourdesgrot wordt verplaatst (foto: Henk van Thiel)


Lourdesgrot moet weg

Enkele maanden later werd door vrijwilligers de kapel leeggeruimd. Bij deze  werkzaamheden kwam de vraag bovendrijven wat te doen met de Lourdesgrot. Al vrij snel was iedereen het er over eens dat de grot behouden moest blijven voor Boekel. De grot kon alleen niet bij de kapel blijven staan en moest verplaatst worden. De nieuwe plek was vrij snel gevonden: tegen de achterkant van de tuin van de Sint Agathakerk, deze grond was toch van de parochie. Na gedegen technisch onderzoek bleek dat het mogelijk was om met een grote kraan de grot in zijn geheel op te hijsen en zo te verplaatsen naar de nieuwe standplaats. Wel moest het parochiebestuur nog akkoord gaan met het bedrag van rond de € 6.000,= dat deze operatie zou gaan kosten. Gelukkig bleken er nog enkele legaten van Boekelse weldoeners te zijn zodat er vrij snel groen licht kwam voor dit project.

Spectaculaire verplaatsing

18 Mei 2021 was de grote dag. ’s Morgens om 08.00u werd begonnen met de klus.  De spanning was te snijden. Omdat de grot, met een gewicht van 14.500kg, op een dunne betonnen vloer stond, bestond de kans dat de grot met het ophijsen uit elkaar zou vallen. Maar alles ging goed en rond 15.00u stond de Lourdesgrot in volle glorie op zijn nieuwe plaats, met dank aan de bewoners van het zorgcentrum Sint Petrus die de hele morgen tot de H. Maagd Maria hebben gebeden voor een goede afloop.

Het Mariabeeld was inmiddels gerestaureerd en kon teruggeplaatst worden. Een mooi smeedijzeren hekwerkje met de letter M in het blauw is voor het Mariabeeld geplaatst zodat het veilig staat. En blij zijn we ook met de rustbank bij de grot, geschonken door een familie uit Boekel ter nagedachtenis aan een overleden familielid.

Op woensdag 8 september, feest van Maria geboorte, is de Lourdesgrot door pastoor John van de Laar, pater Theo Snijders en ondergetekende ingezegend.

Nieuw Bernadettebeeldje (foto: Henk van Thiel)
Nieuw Bernadettebeeldje (foto: Henk van Thiel)


Nieuw Bernadettebeeldje

Intussen was mij ter ore gekomen dat enkele leden van het seniorenkoor ‘De Blijde Herfstklanken’ naar Lourdes op bedevaart gingen. Ik heb hen gevraagd om uit te kijken naar een beeldje van Bernadette voor bij de Lourdesgrot.

Al vrij snel na hun vertrek kreeg ik een foto toegestuurd van zo’n beeldje dat in Lourdes te koop was. Er was echter een probleem: het beeldje moest nog gemaakt worden en het duurde zeker twee weken voordat het gereed was voor vertrek naar Nederland. Maar wat is Lourdes zonder wonderen? De buschauffeur bood spontaan aan dat hij bij zijn volgende reis naar Lourdes het beeldje mee zou nemen. Zo gezegd zo gedaan. En tot slot had het seniorenkoor ook nog een leuke verrassing: het koor zou de kosten van het beeldje van Bernadette voor hun rekening nemen betalen, als cadeau aan de parochie, t.g.v. hun 50-jarig bestaan in 2021.

 

Dankzij vele vrijwilligers en begunstigers staat de Lourdesgrot, met de H.Maagd Maria, met de H. Bernadette, op een prachtige plaats, in het zicht van de Sint Agathakerk, voor iedereen bereikbaar.

Een devotionele rustplaats in het hart van Boekel.

De Lourdesgrot in de tuin van de Sint-Agathakerk (foto: Henk van Thiel)
De Lourdesgrot in de tuin van de Sint-Agathakerk (foto: Henk van Thiel)


 

2

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 18 november 2022 om 23:29 uur

In de nazomer van 2022 liep ik daar en voor mij een Pools gezinnetje ; moeder met enkele peuters. Die gingen daar mooi op het bankje zitten en spelenderwijs deden de kleintjes voor de grot knielen en handjes samenvouwen. Dit had ik al decennia lang niet meer gezien. Vond het wel grappig.

Marilou NillesenBHIC zei op 21 november 2022 om 08:52 uur

Dat kan ik me voorstellen, Gerard. Mooi ook dat zoiets vertrouwd - dat bijna helemaal uit beeld verdwenen is - op die manier weer terugkeert, vind je niet?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.