Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Heilige Missies parochie H. Antonius Abt Terheijden

Rooms prentenboek

Om wat betreft het geloofsleven de puntjes op de i te zetten, werden in parochies Heilige Missies gehouden.


Zo ook in de parochie van de H. Antonius Abt Terheijden in de maand december 1861 en de jaren die volgden. Pastoor Thomas van Raak en kapelaan Johannes Felix van Mierlo, van 1850 tot 1862, trokken zich toen een aantal dagen terug uit de parochie.


De pastorale zorg in de parochie werd overgenomen door paters. Voor Terheijden waren dit de paters Redemptoristen of paters Kapucijnen. In gloedvolle preken, waarin ook wel hel en verdoemenis doorklonk voor mensen die het verkeerde pad bewandelden, spoorden zij de mensen aan een godvruchtig leven te leiden.


Na afloop van de Heilige Missie kreeg iedereen een gedachtenisprentje, waarop in het kort de aanbevelingen stonden voor een godvruchtig leven in het besef dat we sterfelijke mensen zijn, die altijd voorbereid dienen te zijn als het moment van sterven eraan komt.


Het Missiekruis
Het MissiekruisIn 1873 werd een speciaal Missiekruis aangeschaft, dat tijdens de Heilige Missie een speciale plaats innam. Dit kruis hangt in de voormalige Mariakapel van de kerk. In 1964 werd in Terheijden de laatste missie gehouden.


Bron: Archief parochie H. Antonius Abt: Het onderzoek door Pierre Cruca uit de periode uit het leven en werken van pastoor Thomas van Raak.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.