Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Rooms prentenboek

De hierbij afgebeelde religieuze medaille, de Godspenning genaamd, was voor fl.1,00 te koop bij de Actie Oostpriesterhulp in ’s-Hertogenbosch. Bij aankoop was de penning nagenoeg zwart, na polijsten of poetsen werd hij goudkleurig.

Bedelpaters

De Godspenning (foto: Bert Meijs)
De Godspenning (foto: Bert Meijs)


Velen van ons kennen nog wel de bedelpaters (veelal Kapucijner paters) die in onze jonge jaren “bedelend” langs de deur kwamen. Vooral levensmiddelen e.d. werden aan hen geschonken en als dank kreeg je van de pater een devotieprentje. Een bijzondere herinnering is toch wel deze godspenning. De munt zat verpakt in een zakje dat aan een stevig mapje bevestigd was.

Oostpriesterhulp

Kerk in Nood/Oostpriesterhulp (de latere naam voor Oostpriesterhulp) is een organisatie die, via een wereldwijd netwerk van plaatselijke kerken, hulp en bijstand biedt aan de meest afgelegen gebieden in de wereld. De organisatie werd in 1947 gesticht door Werenfried van Straaten, Norbertijn van de abdij van Tongerlo (B.), hij werd ook wel “de spekpater” genoemd.

De organisatie met de oorspronkelijke naam Oostpriesterhulp bood in 1947 in eerste instantie hulp aan ontheemden en andere slachtoffers van naoorlogse en oorlogsvervolging in Centraal Europa, vervolgens in 1952: hulp aan Oost Europa en de Sovjet-Unie. Vanaf 1961 werd dit uitgebreid met hulp aan Azië, in 1962 met Latijns-Amerika; in 1965 met Afrika en in 1992 met hulp aan de Russisch-orthodoxe Kerk en de armen in Rusland.

Etalage van In den Ooievaar van Boomen in Boxtel, ingericht voor Oostpriesterhulp, 1958 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC nr. 1901-000443)
Etalage van In den Ooievaar van Boomen in Boxtel, ingericht voor Oostpriesterhulp, 1958 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC nr. 1901-000443). Klik voor een vergroting


Hoesje van de Godspenning (foto: Bert Meijs)
Hoesje van de Godspenning (foto: Bert Meijs)


Oostpriesterhulp verzamelde vanaf 1947 kleding. Hiervoor reed de organisatie met speciale bussen de plaatsen af. De kleding werd verzameld en gesorteerd in Vught. Eind  1985 is men hiermee gestopt. De kosten voor inzameling, verwerking en de invoerkosten werden te hoog. Veel kleding was ook niet geschikt voor gebruik in de tropen.

Medaille

De medaille, met een gewicht van 21 gram en een doorsnede van 40 mm. En een dikte van 2,5 mm. Bevat aan beide kanten teksten en afbeeldingen. De omtrek heeft aan de buitenzijde een grove kartelrand. Op het mapje wordt gevraagd de penning altijd bij zich te dragen: “op reis, tijdens het werk en ontspanning, of leg hem op Uw bureau of werktafel. Bid minstens de gebeden voor de ochtend, middag en avond, die op de Godspenning aangebracht zijn en gedenk de miljoenen vervolgden die vandaag met Christus gekruisigd worden.”

De Godspenning (foto: Bert Meijs)
De Godspenning (foto: Bert Meijs)


Op de voorzijde van de medaille staat een afbeelding met een kruis van prikkeldraad en de tekst: “Wie U vervolgt, vervolgt MIJ” en de datum 1958, in de elf punten staan letters die samen het woord GODSPENNING vormen.

In de punten op de achterzijde staan tien kralen afgebeeld, met schakels aan elkaar verbonden net als bij een rozenkrans, met in de dikke punt het Onze Vader. Tien Weesgegroetjes en een Onze Vader vormen samen het z.g. tientje. Verder de afbeelding van een haan voor de morgen en de tekst: HEER, wat wilt U dat ik doen zal. Voor de middag staat de zon, met de tekst: GOD, red ons uit de nood! En voor de avond is er de maan en de tekst: HEER, blijf bij mij – het wordt nacht.

Met deze medaille in de hand kun je zo dus de rozenkrans bidden, zoals moslims bidden met een tasbih.

Hoesje van de Godspenning (foto: Bert Meijs)
Hoesje van de Godspenning (foto: Bert Meijs)


Met dank aan Jan de Haan voor het beschikbaar stellen van de penning.

1

Reacties (1)

Marilou NillesenBHIC zei op 10 mei 2023 om 11:15 uur

Bedankt voor je mooie bijdrage, Bert. De godspenning en de bedelpaters maken vast bij velen herinneringen los.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.