Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Maria-Oord (huize Terebint) in Dongen

Kloosters

In 1939 namen de Franciscanessen van Dongen het huis Maria-Oord aan de Schoolstraat 3 in gebruik als ziekenhuis en rusthuis voor de congregatie. Het was gebouwd door architectenbureau Gebrs. Oomen uit Oosterhout. Architect Schellekens uit Dongen verbouwde en vergrootte het huis in 1958. Er volgde opnieuw een uitbreiding in 1975.

Dongen, Huize Terebint, 2010. Foto: Collectie Jan Smits
Dongen, Huize Terebint, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

In januari 2004 vertrokken de laatste oude zusters naar het moederhuis aan de Hoge Ham. Het gebouw is sindsdien onder de naam huize Terebint in gebruik als verzorgingshuis voor de Franciscanessen van de H. Familie. Eind september van dat jaar zijn hier 31 zusters ingetrokken, onder andere uit Tilburg en Nijmegen.

Aanvulling Piet Poppelier 14 november 2022: Dit klooster is nu geen klooster meer, maar een tehuis geworden voor ouderen met de prachtige naam: de Gardiaan. 

7

Reacties (7)

ton van rooij zei op 9 oktober 2018 om 15:39 uur

de foto van de grot hoort volgens mij hier thuis ik weet in ieder geval zeker dat er ook een veldkapel waS IN de bolkensteeg of schoolstraat

Paul zei op 10 oktober 2018 om 09:02 uur

@ Ton van Rooij. Dank voor de suggestie. Voor de Lourdesgrot hebben we een afzonderlijk verhaal: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/verhalen/lourdesgrot…

Piet Poppelier zei op 13 november 2022 om 21:54 uur

Dit klooster is nu geen klooster meer, maar is een tehuis geworden voor ouderen met de prachtige naam: de Gardiaan. Is van een privé stichting en het klooster is helemaal aangepast voor ouderen! Jammer dat de kapel er niet meer is! Dit is een prachtige ruimte geworden voor ontmoeting. Het is echter wel een dure aangelegenheid om daar te gaan wonen, maar de verzorging is er uitstekend!

Marilou NillesenBHIC zei op 14 november 2022 om 09:21 uur

Bedankt voor je berichtje, Piet, goed te weten. We hebben de tekst inmiddels aangevuld.

Irma Hartmans zei op 28 maart 2024 om 13:25 uur

Wie heeft de grot op dit moment in beheer?

Marilou NillesenBHIC zei op 31 maart 2024 om 12:50 uur

Dag Irma, online vind ik een krantenberichtje van een half jaar geleden en daarin staat onder meer: "De Heerlyckheit in Dongen is gestart met de restauratie van de Lourdesgrot in Dongen."

Ongetwijfeld kan deze heemkundekring meer vertellen over het beheer van de grot:
https://www.heemkundedongen.nl/

Irma Hartmans zei op 31 maart 2024 om 13:40 uur

Dank! Ga ik hen bevragen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.