Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

St. Josephkerk in Biezenmortel dicht

Rooms prentenboek

Op zondag 7 juli jl. hebben we met inwoners en oud-inwoners van Biezenmortel de sluiting meegevierd van de St. Josephkerk in Biezenmortel, onderdeel van de H. Paus Johannes XXIII parochie. Het was een prachtige, maar ook emotionele viering. Voorgangers waren Juan van Eijk, pastoor en Piet Hein van der Veer, kapucijn.

Ze werden geassisteerd door Birgit Verkooijen en Wim van Kempen namens de gemeenschap. De muziek werd verzorgd door het Franciscuskoor en het jongerenkoor BIMOZA. Dirigent was kapucijn Richard van Grinsven en organist was Job Schapendonk.

In het Brabants Dagblad, regio-editie de Meierij van 8 juli 2019 verscheen een artikel van Marlies van Iersel, “De klokken van de Sint Joseph zwijgen vanaf nu" over deze laatste mis in de Josephkerk die nu gesloten is. En dat deed bij ons allerlei herinneringen opkomen.

Ik ben Tonnie van Rijsewijk-van Rijswijk, geboren op 13 mei 1939, net voor de oorlog. Mijn vader was opgeroepen voor de mobilisatie. Omdat Biezenmortel een kleine gemeenschap was, hadden we een gemengde school. "We waren de tijd vóór". Het was een fijne school met meester Van Iersel, meester Lapien en juffrouw Annie Vercammen. Hierna ging ik naar de huishoudschool Mater Christi in Udenhout. En in Biezenmortel mocht ik bij de Franciscaanse jongerenmeisjes. We hadden eens in de maand 'n buitenkerkelijke vergadering en eens per maand 'n kerkelijke bijeenkomst. Fijn om ergens bij te horen en het was erg leerzaam.

Wij hadden thuis een boerderij en ik had drie zussen en vier broers. Heel erg jammer dat ons moeder op 19 december 1963 op 57-jarige leeftijd overleed. De uitvaart was op 23 december in de Sint-Josephkerk. Wat hadden wij op school toch veel kennis van de kapucijnen, die als studenten met z'n tienen achter in de klas stonden, terwijl een kapucijn ons dan godsdienstles gaf.

Ook een priesterwijding was altijd heel iets bijzonders voor de Biezenmortelse gelovigen. De familie bleef 'n paar dagen op het klooster en werd dan extra verwend. Omdat het een rectoraatskerk was, mocht men hier nog niet dopen, dat is pas gekomen in 1962. Dus wij zijn allemaal in Udenhout gedoopt, met de taxi daar naar toe.

Op 19 januari 1967 ben ik getrouwd met Jan van Rijsewijk uit Udenhout en ging ik daar wonen. Toch bleef Biezenmortel mij steeds trekken. Opa paste op de kleintjes en wij gingen dan in den Biezenmortel naar de Hoogmis. Tot zover  mijn verhaal.

Ook ik, Sjaantje, zus van Tonnie, heb herinneringen aan de kapucijnen van de Sint-Josephparochie. Ik ben geboren op 11 november 1942, in de oorlog. Mijn herinneringen zijn: iedere maand biechten in schoolverband; bruidje zijn met de Sacramentsprocessie of H. Harthulde; ieder jaar als bruidje mee naar Handel. Van een kapucijn kregen we muziekles, maar ook leerden we volksdansen, zoals de schoenlappersdans en nog vele andere dansjes.


De schoenlappersdans: vlnr: Annie van de Sande; Cisca Berkelmans; Harrie Kroot; Theo Oerlemans; Fien Witlox; Jo van Kempen; Louis Huijben en ik (Sjaantej). 2e foto: ikzelf; …….; en Annie van de Sande.

Iedere zondag naar de kerk. De schooljeugd mocht in een zijkapel van de kerk zitten om de H. Mis van de zijkant te volgen. Als dan de preek begon, gingen de tussenramen dicht en preekte een andere kapucijn speciaal voor de jeugd. Schitterend was dat.

In 1970 ben ik getrouwd met Jozef Traa uit Helvoirt. We hebben onze koperen bruiloft in de Sint-Josephkerk gevierd. Mijn ouders liggen in Biezenmortel begraven, evenals mijn jongere zus Corrie en mijn oudere broer Kees. Zodoende kwamen we nog heel dikwijls in die kerk. Maar helaas is die nu gesloten. Ben natuurlijk ook naar "de laatste" H. Mis geweest.

Foto's:
Pastoor Juan van Eijk. Bron: Website Paus Johannes Paulus XXIII parochie.
Jongerenkoor Bimoza zamelt geld in voor een reis naar Fuergirola (Sp), Biezenmortel, 1977. Fotograaf: Persbureau Van Eijndhoven. Bron: BHIC, fotonr. 1685-004090.
De Sint Josephkerk aan de Capucijnenstraat 44 te Biezenmortel, 1938. Bron: BHIC, collectie kerkmappen Bisdom ’s-Hertogenbosch, fotonr. 1938-470-00001.

5

Reacties (5)

Marilou NillesenBHIC zei op 20 augustus 2019 om 09:43 uur

Bedankt Tonnie en Sjaantje, voor het delen van jullie prachtige herinneringen aan Biezenmortel, aan de school, de kerk en de gebruiken van die tijd. Jullie weten de sfeer van vroeger prachtig weer te geven, aangevuld door bijzondere foto's! Heel boeiend om te zien en te lezen.

De schoenlappersdans is helemaal nieuw voor mij, kunnen jullie mij daar iets meer over vertellen?

Frank Scheffers zei op 21 juni 2020 om 10:42 uur

Ik heb samen met de werkgroep "Sluiting St. Josephkerk" een boekje geschreven over 100 jaar kerk en parochie Biezenmortel dat aan alle kerkgangers op 7 juli 2019 is meegegeven. Het is via de website van Heemcentrum 't Schoor, of rechtstreeks via onderstaande link te downloaden.
https://drive.google.com/file/d/1VaKzg4RypYRDelCNY3EM4JJwgJd2oR4N/view

Marilou NillesenBHIC zei op 21 juni 2020 om 14:30 uur

Ah, hartelijk dank voor deze aanvulling, Frank. Wat mooi dat het zo direct te downloaden is, wat een aanwinst!

Jack zei op 8 augustus 2020 om 03:51 uur

Mooi verhaal, als ik op zondag met de bus terug kwam en op weg was naar "Huize Assisie" dan waren er wel altijd mensen die moeste zwaaien. Ik vroeg me altijd af zijn ze nu zo blij dat ik weer terug ben. Als ik nu door Biezenmortel rij is er niemand meer die naar me zwaait en dan denk ik zie je wel ze zijn me vergeten. Tijden veranderen ook in Biezenmortel maar dat plekje in me hart voor Biezenmortel en de bewoners er van daar blijven ze vanaf. Volgende keer dat ik door Biezenmortel zal ik toeteren, hier heb ik wel 350 euro voor over......

Marilou NillesenBHIC zei op 11 augustus 2020 om 12:36 uur

Mooie aanvulling, Jack. In welke periode verbleef je in Huize Assissie?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.