Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De geur van versgebakken hosties komt uit Sint-Michielsgestel

Rooms prentenboek

Geknield en op de tong: wie heeft er nog op die manier de hostie ontvangen? Vanaf de jaren zestig gaat dat anders en geeft de pastoor de gelovigen de communie direct in de hand. Wat niet is gewijzigd, is de plek waar de hosties worden gebakken: bakkerij St. Michael in Sint-Michielsgestel.

Groter zien? Klik dan op de fotoEen hostie is een stukje brood dat in de eucharistieviering wordt gebruikt. Als je te communie gaat, ontvang je een hostie die door de priester is geheiligd. Door die handeling is de hostie geworden tot het Lichaam van Christus. Het woord hostie komt overigens van het Latijnse hostia dat slachtoffer betekent. In de praktijk zijn het ronde schijfjes ongedesemd tarwebrood (zuivere bloem met water). 

Hostiebakkerij

Verreweg de meeste hosties komen uit de hostiebakkerij in Sint-Michielsgestel. Die bakkerij is in 1844 opgericht door de zusters van het Instituut voor Doven, dat sinds 1840 in Sint-Michielsgestel is gehuisvest. In het Instituut werd gezorgd voor doven, slechthorenden en doofblinden en ook het bijbrengen van de katholieke geloofsovertuiging maakte daar onderdeel vanuit.  

Tegenwoordig is dit instituut gefuseerd en maakt het onderdeel uit van Kentalis. Ook vandaag de dag wordt er nog dagelijks gewerkt in de bakkerij door dove en slechthorende cliënten, maar ook door mensen met een verstandelijke beperking. Niet alleen de bereiding van de hosties, maar ook de verkoop ervan wordt door deze mensen verzorgd.

Over de hele wereld

Ooit werden er wel honderd miljoen hosties gebakken maar nu zijn die cijfers ongeveer gehalveerd. Deels door ontkerkelijking maar ook omdat op de buitenlandse markt de concurrentie is aangetrokken. Toch bestellen nog steeds veel missionarissen over de hele wereld hun hosties bij de Brabantse hostiebakkerij.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.