Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Rooms prentenboek

Een huiselijk gebruik van vroeger is dat van heiligenbeelden. Daar zijn bijvoorbeeld de alomtegenwoordige Mariabeelden met kaarsjes, en de beeltenis van de heilige Antonius, die bij verlies van materiaal steevast aangeroepen werd. “Heilige Antonius, goede sint, maak dat ik mijn sleutels vind!” En jawel, ze komen voor de dag, de sleutels of wat dan ook. Maar die enkele keer dat de spullen niet teruggevonden werden, moest het beeldje in de hoek staan. Ook heiligen verdienden wel eens straf!

Een tot dan toe voor mij onbekende heilige ontdekte ik op een familiezolder. Een beeldje van de heilige Nicolaas van Tolentijn met een liggende koe. Deze heilige werd aangeroepen voor onder andere zieken, zwangere vrouwen en wanhopigen.

Nicolaas van Tolentino (foto: Nel van Doorn)
Nicolaas van Tolentino (foto: Nel van Doorn)

Jaarlijks togen familieleden op 10 september in naam van deze heilige naar de Augustijnenkerk in Eindhoven om daar gezegende broodjes op te halen, die vervolgens thuis rondgebracht werden naar de behoeftigen in de hoop op verlichting.  Volgens oudere berichten was daar in Eindhoven de devotie voor de bedevaart extra groot, omdat hier ooit eens een brand op bijzondere wijze werd gedoofd. Een monnik die tijdens de brand aanwezig was en gewijde broodjes in het vuur wierp slaagde erin om zo de brand te blussen.

Een mooi gebaar dus om deze bijzondere gewijde broodjes uit te delen, maar er kwam een kink in de kabel. Toen de Keuringsdienst van Waren met een verbod kwam op het uitdelen van niet-verpakte voedingsmiddelen in het openbaar, en de kerk overging op verpakte koeken, nam de animo voor deze kerkbezoeken in onze familie af. Het was niet meer zoals ze gewend waren en dus verdween Nicolaas van Tolentijn naar de familiezolder.

Ik trof hem toevallig aan in een hoekje, ontdaan van alle kleur, zonder handje en met zijn hoofdje los ernaast, maar verder nog compleet. Ik vroeg of ik hem mocht hebben. Ja hoor, waarom niet? Het beeld kreeg thuis een grondige opknapbeurt, zodat hij er weer een tijdje tegen kon, zeker toen ik de koe aan zijn voeten had voorzien van twee oormerken. Ook heiligen moeten wel een beetje met de tijd meegaan.

Wat betreft de zieken en zwangere vrouwen heeft de hedendaagse staat van de wetenschap de heilige een hoop werk uit handen genomen. Voor de wanhopigen kan Nicolaas wellicht nog wel van betekenis zijn. Zal ik voor hen vandaag dan maar een lichtje branden? Die van mij branden ongeveer zes uur per stuk. Dat zal lang niet genoeg zijn, ik weet het, maar dan halen we morgen gewoon weer een nieuwe zak.

3

Reacties (3)

Rini de Groot. zei op 31 januari 2021 om 23:03 uur

Dag Nel. Weet niet hoe het beeld in Eindhoven eruit zag, wel kan ik je een aanvulling geven met de vlg. link.
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-rijke-roomse-leven-te-koop
Doordat BHIC nu moeilijk bereikbaar is, Het geluidsbandje wil men overnemen.

Rini de Groot. zei op 31 januari 2021 om 23:18 uur

Een tiental jaren is er nog een Kaarsenbrandje geweest op die Feestdag.
In Uden werd op 3 november Hubertusdag in de kerk meegebracht brood gewijd. Van Vader moesten wij er ook van eten de rest was voor de hond de kippen en het varken. Prachtig die oude gebruiken zoals over enkele dagen Maria Lichtmis vroeger een schoolvrije dag, lees daarbij m,n geschreven verhaal. Het Roosduifje.

Rini de Groot. zei op 2 februari 2021 om 00:03 uur

Zelfs in 1941 tijdens de laatste Wereldoorlog werd in Holthees(L)
een Maria- Lichtmis Kermis gehouden.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.