Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Bert Lammers, gedreven pastoor

Rooms prentenboek

Bert, zegt de familie en de lokale krant in Budel. Bart, noemt Somerens Contact hem. Maar beide bedoelen ze pastoor Lammers.

Bert Lammers, uiterst links, bij de Lourdesgrot in Budel (bron: collectie H. van Laarhoven-Lammers)
Bert Lammers, uiterst links, bij de Lourdesgrot in Budel (bron: collectie H. van Laarhoven-Lammers)Priesterwijding van Bert Lammers (coll. H. van Laarhoven-Lammers)
Priesterwijding van Bert Lammers (coll. H. van Laarhoven-Lammers)Boerenzoon Bert Lammers werd op 19 april 1919 geboren in Budel, als oudste van zes kinderen. Toen hij 9 jaar oud was stierf zijn vader en hoewel hij zich verantwoordelijk voelde voor het gezin, koos hij toch voor een priesteropleiding.


Op 25 juli 1944 werd Bert in Budel ingehaald als neomist, zoals dat toen gebruikelijk was. Compleet met een stoet bruidjes om hem naar de kerk te begeleiden. Met bij elkaar geschraapte voedselbonnen kon het toch nog een beetje feestelijk worden gevierd. Als kapelaan werkte hij vervolgens in Den Dungen, Tilburg en Nijmegen. Ook was hij moderator aan de technische school in Helmond en reserve-legeraalmoezenier.


In 1966 ging zijn grote wens in vervulling. Op 26 maart van dat jaar werd hij geïnstalleerd als eerste pastoor van de jonge Paulusparochie in Someren.  Een kerk was er nog niet, de kerkdiensten werden in de kantine van de Technische School aan de Kanaalstraat gehouden. In 1968 kon de nieuwe kerk worden ingezegend door de bisschop.


Neomist Bert Lammers komt met zijn moeder uit de kerk (coll. H. van Laarhoven-Lammers)
Neomist Bert Lammers komt met zijn moeder uit de kerk (coll. H. van Laarhoven-Lammers)Lammers was een idealistische pastoor. Als hoeder van zijn parochie bezocht hij zijn parochianen graag thuis. Hij bevorderde ook de gemeenschap, o.a. door de oprichting van een kerkkoor. Zijn kerk moest een ontmoetingspunt zijn.


Bron: Somerens Contact van 29 aug. 1984
Bron: Somerens Contact van 29 aug. 1984Bert was niet de enige van de familie, die een kerkelijke weg koos. In 1979 was er een 100-jarig priesterjubileum: Bert was 35 jaar priester, zijn broer Tinus 25 jaar pater (van de H. Geest), zijn neef Driek Lammers 40 jaar pater. Die laatste twee werkten in Tanzania en daar werd het feest dan ook gevierd.


Toen hij 62 was moest pastoor Lammers om gezondheidsredenen zijn functie neerleggen. Zijn veertigjarig priesterjubileum werd op 2 september 1984 nog in Someren gevierd. Bert overleed op 25 mei 1985 in het ziekenhuis in Geldrop aan kanker. De uitvaartmis vond plaats op 30 mei, in zijn ‘eigen’ Pauluskerk.


 


Dank aan Henny van Laarhoven-Lammers voor de gegevens en de foto's.

1

Reacties (1)

Rini de Groot. zei op 4 april 2020 om 22:42 uur

Paul, dat is heel toevallig die gelijknamige naam, tegen te komen.
Ik vertelde enkele jaren geleden over, Kapelaan Lambertus Lammers in Uden.
In het verhaal, 'De dag dat ik tachtig werd.'

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.