Ik spuugde hem uit op de jas van mijn zusje en de priester haastte zich om het restant van de hostie bijeen te vegen. Later begreep ik dat hij het moest deponeren op een plekje dat “heilig putje” werd genoemd, in een vertrekje dat grensde aan de sacristie.
Na mijn eerste communie accepteerde ik de niet zo prettige smaaksensatie van de hostie als iets onontkoombaars, iets wat erbij hoorde. Gelukkig veranderde de samenstelling van de hosties in de loop van de jaren ’60 wel enigszins.
Herinneringen aan de hostie
A. Verstraten-Lammens
Tegen een van de jongens die zijn communie moest doen, had iemand gezegd dat als je op de hostie zou bijten, dat je dan Jezus beet. Die schrok daar zo van dat hij zijn communie niet meer durfde te doen.
J. Neelen uit Stampersgat
'Tijdens een zondagse mis in een volle kerk ging pastoor De Wit de communie uitreiken. Hij kwam de trapjes van het altaar af en bijna beneden struikelde hij en viel pardoes met kelk en hosties tegen mij aan. De kelk viel uit zijn handen. Alle hosties lagen op de grond. Ik stond op en hielp de pastoor overeind en ging vervolgens weer op mijn knieën zitten. De pastoor moest zelf alles oprapen, want er mocht niemand aan de hosties komen. Tijdens het uitreiken van de communie werd ik opeens op mijn schouder getikt. Het was de schoolmeester. Hij zei dat ik moest blijven zitten, want er zat een hostie aan mijn schoenen geplakt en ik mocht mij niet bewegen. Toen moest die arme pastoor nog een keer op zijn knieën, om de hostie van mijn schoen te halen. Dit voorval is mij altijd bij gebleven.
Bron van deze herinneringen
Ad Rooms, Het Rijke Roomse Leven: Herinneringen met weemoed en weerzin, Raamsdonksveer 2002-2006
Illustraties
Communie (Bron: R.P. fr. H. Randag o.f.m. en br. Berthilo FIC, Prentenboek bij de eerste Katechismus, Maastricht / 's-Hertogenbosch 1949)
Kelk en hosties (foto: Carolus, 2006. Bron: Wikimedia. Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic)
Reactie toevoegen