Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Postzegels sparen voor de Missie

Rooms prentenboek

Het Rijke Roomse Leven waarin wij opgroeiden bestond niet alleen uit Kerk, Mis, Lof, Biecht, Communie en Processiebezoek. Ook het ondersteunen van de missionering hoorde erbij, zoals het verzamelen van zilverpapier en postzegels, de dames zelatricen hadden de jaarlijkse rondgang om de ‘geïnstalleerde’ missiebusjes te legen.

Prentbriefkaart aan Max Wolf Zakkenhandel, 1928
Prentbriefkaart aan Max Wolf Zakkenhandel, 1928

Op zolder stond een houten kist met het opschrift ‘Zilverpapier’, voor de enige wikkel van de uitgedeelde Kwattareep. En werd aangevuld met postzegels van de enveloppen van vaders post uit het timmerbedrijf. En die van m’n broers als missionarissen in de Belgisch Congo. De binnenkomende enveloppen waren altijd prachtig versierd met kleurige postzegels. Deze werden er meteen afgehaald, geknipt, afgescheurd of afgeweekt met de waterdamp van de kokende waterketel. Hiermee was ik ook in de zestiger jaren vergroeid tijdens mijn baan bij Philips in Eindhoven.

Zij maakten naast de gloeilamp ook de verpakking ervoor. Buiten de kartonnage was er een papier- en golfkartonfabriek, waar van oud papier nieuw werd gemaakt. Papierverzamelbedrijven leverden oud papier en industrieën hun oude administratie en verder bibliotheken; kerkinstellingen hielden opruiming bij het einde van het Rijke Roomse Leven. Tijdens het machineonderhoud zagen we kostbare missalen voorbijkomen die verpulverd werden. Van bedrijven kwamen prachtige ansichtkaarten voorbij en wij deden een greep voor de frankeerzegel. Soms hielden we deze bij ons, zoals de ene gedateerd W. 18 juli 1928 gericht aan Zakkenhandel Max Wolf te Vechel. De fotozijde toont de voorgevel met het opschrift: ‘Hotel De Gouden Leeuw Hasweere.’

Achterzijde van de prentbriefkaart
Achterzijde van de prentbriefkaart

Bij kleine mededelingen van bedrijven werd regelmatig de achterzijde van een prentbriefkaart gebruikt, voor kaarten gold een lager tarief dan voor een brief. Als ansichtkaart geldend tarief, gold buiten de adressering een bericht van maximaal zeven woorden. Later beseften we dat een compleet poststuk meer waarde bezat mèt de frankeerzegel. En de tijden zijn veranderd, het woord ‘Missie’ heeft een ander betekenis gekregen.

Wie kan me helpen aan de naam van stad of dorp van de gehavende prentkaart waar het hotel staat of stond? Want door de verwijderde zegel is de stempelplaats en datum onbekend!

Prentbriefkaart uit Helvoirt, verzonden aan de pastoor of kapelaan van de Pastoor van Arskerk in Eindhovenvan de
Gehavende prentbriefkaart uit Helvoirt, verzonden aan de pastoor of kapelaan van de Pastoor van Arskerk in Eindhoven

 

4

Reacties (4)

Erna zei op 15 juni 2020 om 11:08 uur

De afbeelding op de kaart is Hotel de Gouden Leeuw van H.A. Sweere in Dintheloord.

Marilou Nillesen zei op 17 juni 2020 om 09:10 uur

Bedankt voor je reactie, Erna. Mogelijk brengt dat de zoektocht zo weer verder op gang.

Rini de Groot. zei op 30 juni 2020 om 16:59 uur

Dag Erna.
Bedankt voor de juiste locatie van de Gouden Leeuw.
Eerder had ik zonder succes Depher, VVV Dintheloord. en Brabantsheem, benaderd.

Theo Ambaum zei op 25 november 2024 om 13:51 uur

Ik bezit een groot aantal gestempelde postzegels Nederland en enkele in Europa.Waar kan ik deze inleveren ?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.