Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Spelen met Jozef en Maria

Rooms prentenboek

Ja, de kerstdagen zijn net achter de rug, maar zoals de traditie ons voorschrijft blijft de kerststal tot Driekoningen (6 januari) staan.

Spelen met Jozef en MariaAls kind was je daar natuurlijk niet rouwig om, want dat betekende dat je nog lekker lang van de kerststal kon genieten. Ook deze jongeman is duidelijk geïnteresseerd in de kerststal.

Kon jij vroeger ook zo eindeloos lang naar de beeldjes in de kerststal kijken? Hoe uitgebreid werd het kerstverhaal bij jou thuis uitgebeeld?

Weet jij wie deze jongeman op de foto is, of zie je nu misschien jezelf zitten op die oude bank van je ouders die je nog steeds hebt? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Deel je kennis! 

8

Reacties (8)

Jeroen Arts zei op 17 januari 2016 om 21:51 uur

De jongen op de foto is een zoon van dokter Anton Sluijters en Maria Coebergh. Een broertje van de bekende archivaris Hans Sluijters. De familie woonde in Huisseling aan de Grotestraat 18.

Jeroen Arts zei op 17 januari 2016 om 21:52 uur

Kan ook een kleinkind zijn. Ligt eraan van wanneer de foto dateert...

Mariët BruggemanBHIC zei op 18 januari 2016 om 15:01 uur

Daar heb je gelijk in Jeroen. Misschien kan iemand anders iets meer zeggen over de datering van deze foto/

Mark Goossens zei op 14 december 2019 om 21:40 uur

Ja zo'n kerststal was de jaarlijkse onderbreking van de sleur van met je Playmobil spelen. Bij mijn grootouders van moeders kant, stonden ze dat ongelimiteerd toe, maar bij mijn vaders familie kwamen de kameel en drie wijzen pas op 6 januari te voorschijn. Wie heeft er in vredesnaam nog zijn stal staan dan?!? Mijn tantes die met ijzeren vuist de Katholieke kalender volgden. En ik wilde met die kameel spelen, en met die drie wijzen want die leken het meest op piraten of rovers of iets dergelijks. Met die vrome Jozef kon je wat dat betreft weinig beginnen. Ik durf te wedden dat die kameel van mijn tantes nog helemaal niets heeft geleden en nog steeds pas of 6 januari "van stal" wordt gehaald. Bij mijn moeders familie had die kameel aan het einde van mijn kindertijd nog maar 2 1/2 been over. Dat was lullig voor mijn neven en nichten want ik ben het oudste kleinkind daar.

Norah zei op 15 december 2019 om 01:43 uur

Grappig, ik ken de beelden van de drie koningen al vanaf de dagen rond Kerst, ook aanwezig in de kerken die ik met mijn vader langs ging(opgelegd pandoer);)

Marilou NillesenBHIC zei op 16 december 2019 om 09:28 uur

Mooie bijdrage Mark - en voor mij heel herkenbaar. De indianen en cowboys van Playmobil moesten in de decembermaand plaatsmaken voor alle lotgevallen van de drie wijzen. Overigens waren zowel die drie heren, net als het kindje Jezus zelf (en zijn ouders) van plastic. Ondanks alle spannende avonturen die ze beleefden, liepen ze weinig schade op.

En Norah, de drie koningen horen voor jou dus ook bij de dagen rond Kerst, ik denk dat dat ook het meest gangbaar was/is?
(en wel grappig trouwens, ik kende de uitdrukking opgelegd pandoer niet... Het komt van een kaartspel, begrijp ik nu. Mooi hoor, weer wat geleerd. Altijd een fijne start van de dag ;)

Michel van den Broek zei op 14 april 2020 om 19:44 uur

De foto is gemaakt op 1 januari 1954. Het jongetje op de foto is uiteraard geen zoon van Anton Sluijters en Maria Coebergh, maar hun kleinzoon (en mijn broer) Jan, oudste zoon van Jan van den Broek en Imelda Sluijters.

Marilou NillesenBHIC zei op 16 april 2020 om 10:20 uur

Bedankt voor je berichtje, Michel! Is de foto bij jullie thuis gemaakt, of bij je opa en oma? Kun jij je deze kerststal ook herinneren?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.