Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint Franciscusgesticht te Tilburg

Kloosters

In 1896 huurden de zusters Franciscanessen van de H. Familie een huis van Mgr. A.J.F. Mutsaers aan de Gasthuisstraat, tegenover de Paterskerk. In april van dat jaar verkocht Mgr. Mutsaers, proost van het kapittel van de Bossche Sint-Jan en president van het Bisschoppelijk Seminarie te Haaren, zijn ouderlijk huis aan het Wilhelminapark 114 aan de zusters.

Tilburg, Franciscusgesticht Wilhelminapark, 1991. Foto: BHIC, fotonr. PNB001067142Dit huis werd ingericht als klooster voor de zusters. In 1928 brandde het af en werd het vervangen door een nieuw klooster van architect C.J. van Meerendonk. De zusters verbleven tijdelijk in een woning aan de Lange Nieuwstraat. Pastoor Van Dijck ontwierp de kloosterkapel, die op 2 juli werd ingewijd door pastoor Le Blanc. Het klooster kreeg de naam Sint Franciscusgesticht.

Het is in 1994 opgeheven. De zusters verhuisden naar het klooster Nazareth en van daaruit vertrokken ze in 2004 naar Terebint in Dongen. In de fraaie tuin staat een H. Hartbeeld en er is een Lourdesgrot.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.