Begin jaren zestig had bisschop Bekkers een wekelijkse televisiecolumn in KRO's Brandpunt. Een unicum en het leverde de bisschop van Den Bosch het predikaat 'televisiebisschop' op. Bekkers was populair, hij sprak in een taal die de gewone man begreep. Zijn televisiepreken werden dan ook goed bekeken.
Het was nog in de tijd waarin meneer pastoor aan huis kwam bij katholieke echtparen om te informeren of er nog een kindje op komst was, maar het was óók de tijd van de anticonceptiepil en van een vrijer wordende seksuele moraal. De kerk wist er zich geen raad mee. En toen, op 21 maart 1963, was Bekkers daar op tv met zijn wekelijkse 'Brandpuntje' en vertelde de bisschop in - voor die tijd - klare taal dat gehuwden, en zij alleen, konden beslissen over de grootte van hun gezin. Het woord 'pil' viel niet, maar hij maakte hiermee wel de weg vrij voor het gebruik van dit nieuwe geboortebeperkende middel.
Bekkers: "Aan de wetenschap en haar ontdekkingen dankt de mens de mogelijkheid om regelend op te treden ten aanzien van de voortplanting. De spreiding van de geboorten is binnen de verantwoordelijkheid van de mens komen te liggen. Men kan zelfs stellen dat de geboorteregeling, dat heel iets anders is dan de geboortebeperking, normaal deel gaat uitmaken van de totale opdracht van de gehuwden, die zij hebben ontvangen."
En verderop: "Maar vanuit de menselijke beleving van het huwelijk [...] kunnen de gehuwden en ook zij alleen de vraag beantwoorden wat Gods roeping en levensopdracht voor hen concreet betekent. En welke de grootte van hun gezin en hoe de opeenvolging van de kinderen moet zijn."
"Hun menselijke liefde en verantwoordelijkheid kan aansporen, zowel tot een groter als tot een kleiner gezin. Tot gezinsuitbreiding als tot gezinsbeperking. Dat is hun gewetenszaak waarin niemand treden mag."
Bekkers' rede was revolutionair. De binnenlandse én buitenlandse pers berichtte er uitvoerig over, Nederlandse echtparen meldden zich massaal bij hun huisarts en de katholieke kerk verzette zich. En Bekkers zelf? Hij bleef bij zijn uitspraken en vond dat gehuwden in staat moesten worden geacht vanuit hun eigen geweten hun eigen beslissingen te nemen, ook waar het geboorteregeling betrof. Die uitspraken had hij eerder ook al eens in de krant gedaan, maar via de televisie bereikten die pas echt de massa.
'D'n Bekker' uit Sint Oedenrode, zelf een boerenzoon uit een gezin met dertien kinderen, was wereldnieuws. Met zijn uitspraken veranderde hij het leven van katholieke gehuwden; hij bood hen de mogelijkheid om zelf, zonder gewetenswroeging, te beslissen over de samenstelling van hun gezin.
Een lezenswaardig artikel over Bekkers' leven en zijn befaamde televisietoespraak stond eerder in De Volkskrant en diende mede als bron voor dit verhaal. Lukt het niet het verhaal te openen, klik dan hier.
Reactie toevoegen