Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meimaand, Mariamaand

Rooms prentenboek

De maand mei is traditioneel aan Maria gewijd, maar veel van de traditionele gebruiken rondom Maria zijn in de afgelopen veertig jaar verdwenen. Deze foto's laten nog wat van die oude gebruiken zien.


>

Vroeger was er op de eerste zondag van Mei een Mariaviering in Mariahout. Mijn zus Door en ik waren dan bruidjes en strooiden bloemen die we in een mandje hadden. Hier op de foto staan wel bruidjes, maar wij tweeën staan daar (helaas) niet bij. Het was een leuke tijd

Ook de ander foto komt uit de jaren '50. Je ziet de Lourdesgrot met de meisje van de Naaischool en de zuster die ons naailes gaf. Dat was zuster Lubina.

5

Reacties (5)

karel van hoof (82) zei op 16 februari 2009 om 18:07 uur

Als misdienaar moest ik in de processie achteruit lopen voor het baldekijn waaronder de priester met het Allerheiligste liep, om dit beurtelings met mijn mededienaar te bewieroken.
Dat was echt zweten en altijd blij dat we bij het rustaltaar even op de knieen konden zitten . Dan ging het weer verder door het bos tot aan de grot. Na afloop kregen we van de pastoor meestal een of twee repen chocola .Leuke dingen uit je jeugd die je nooit vergeet.

Marilou Nillesen, namens BHIC zei op 17 februari 2009 om 09:07 uur

Dag Karel,

Ik kan me voorstellen dat dat een spannende onderneming was! Leuk dat je deze herinnering met ons wil delen. Zijn er nog meer mensen die een speciale herinnering hebben aan de Mariamaand?

Theo Vogels zei op 28 oktober 2017 om 09:07 uur

Dat is me wat geweest vroeger die processies, ik weet niet hoe dat elders was, maar in Stippent waar ik toen woonde, nu woon ik in Liessent, daar mocht niet zo maar mee doen, als je niet bij de de notabele hoorden moest je op zijn minst bij de pastoor en het kerkbesruur in smaak vallen. Ik kan hier wel verder op in gaan maar dat heeft geen zin, maar dit moest ik even kwijt !

Marilou NillesenBHIC zei op 28 oktober 2017 om 17:55 uur

O, maar je mag hier zeker wel verder op ingaan, hoor Theo. Ik heb wel eens het verhaal gehoord dat er ook wel betaald werd voor een goede "plek" in de processie, bedoel jij ook zoiets?

Theo Vogels zei op 29 oktober 2017 om 10:03 uur

Dat bedoel ik niet, het was, waar kom je van daan, van wie ben je er een en ga zo maar door, ook dit staat in mijn boekje “Waar blijft de tijd” . Wat ik hier zeg is hopelik niet in ieder emeenschap geweest, maar ik twijfel daar wel over!!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.