Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Mariahof in Tilburg

Kloosters

In 1958 namen de Broeders Penitenten huize Piusoord in gebruik, hun nieuwe juvenaatsgebouw aan de Bredaseweg 568, het huidige Mariahof. Het gebouw was een ontwerp van J. van Dongen en werd gerealiseerd op grond van de familie Pessers.

Tilburg, Mariahof. Foto: Collectie Jan SmitsTilburg, Mariahof. Foto: Collectie Jan Smits

De broeders bleven tot 1968 de drijvende kracht achter huize Piusoord. In dat jaar werd het bestuur overgedragen aan de Daniël de Brouwerstichting. De broeders bleven wonen in hun klooster Mariahof. In 1971 kwamen er diverse nieuwe gebouwen bij en in 1985 werd het fomeel een kloosterbejaardenoord voor de broeders penitenten, waarmee eigenlijk al in 1974 een begin mee was gemaakt.

Vanaf 1987 woonden de zusters Franciscanessen van de H. Familie uit Nijmegen ook korte tijd op Mariahof, tot ze in 1988 hun eigen klooster Nazareth konden betrekken. Van 1991 tot 1995 bewoonde nog een congregatie, namelijk die van de zusters Franciscanessen Missionarissen van Maria, Mariahof. Aan hun deel gaven ze de naam Regina Pacis.

Na 1993 werkten er op Piusoord geen Broeders Penitenten meer. Tot 2008 voerde de stichting Conventus het beheer over Mariahof als kloosterverzorgingshuis voor bejaarde Fraters van Tilburg. Toen die naar woonzorgcentrum Joannes Zwijsen in de Gasthuisstraat verhuisden, kwamen de Mariahof en de tijdelijke verpleegunits aan de Bredaseweg vrij.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.