Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Zoo'n reis vergeten wij nooit!!

Rooms prentenboek

Dat staat te lezen in een fotoalbum, waarin verslag werd gedaan van een motorbedevaart naar Rome in juni van het Heilig Jaar 1950. Elke deelnemer kreeg zo’n album. Dank zij de coördinatoren van de Witte Markt van de Mariakerk in Hoogvliet kregen wij hiervan een exemplaar in handen. Een juweeltje!

Kaft van het fotoalbum

Kaft van het fotoalbumIn het voorjaar van het Heilig Jaar 1950 neemt Jo Feit Zoet uit Gouda het initiatief tot een Maria-bedevaart per motor in elk Nederlands bisdom, op zondag 14 mei. Intentie van de bedevaart is ‘behoud van de wereldvrede door voorspraak van de H. Maagd Maria’. Het inschrijfgeld bedraagt fl. 2,50. In Brabant gaan de bedevaarten naar Handel en Sint Willebrord.

Afscheid op de Markt in Eindhoven

Afscheid op de Markt in EindhovenEen album met de handtekeningen van alle deelnemers zou aan de paus worden aangeboden door een vertegenwoordiger van elk bisdom, die door loting wordt aangewezen. Het grootse plan omvat een motortocht naar Rome en via Lourdes weer terug. Maar al snel beseft men, dat dit wel erg veel kilometers zouden worden. Het wordt wat korter: Eindhoven – Rome – Heeswijk, in 16 dagen. Duopassagiers zijn voor de tocht niet toegestaan. Behalve de gedelegeerden is voor enkele motorrijders deelname op eigen kosten mogelijk.

Onder politiebegeleiding richting de grens

Onder politiebegeleiding richting de grensUitgezwaaid aan de grens

Uitgezwaaid aan de grensOf het aantal van 314 deelnemers in mei tegenviel, we weten het niet. Maar uiteindelijk worden er maar twee vertegenwoordigers aangewezen: “Ome Toon” van Zijl uit Haarlem en “Pietje” Jacobs uit Zeeland.

Toch verzamelen zich op 9 juni 20 motorrijders in Eindhoven, alsmede de ‘bemanning’ van het begeleidende busje: kapelaan Steur, Nico Houdijk en bestuurder Hubert Jaspers. De volgende dag vertrekt het gezelschap, begeleid door motoragenten, richting de Belgische grens.

Tanken en opstellen in Nancy

Tanken en opstellen in NancyDe tweede reisdag is een zondag. In Nancy wordt daarom de H. Mis bezocht, maar de Dag des Heren heeft Bourg als eindpunt. En zo gaat het verder, de Alpen in, via Aix-les-bains, St. Jean de Morienne naar Lanslebourg. Daar, op 1400 m. hoogte, gebeurt een aanrijding ‘buiten onze schuld’. Maar een paar uur oponthoud levert het toch op.

Toch bereiken de reizigers Italië en ze overnachten in een klooster bij Turijn. Pater Umberto, de Italiaanse gids en tolk die de bedevaartgangers nu begeleidt zal op zijn eerste dag, 14 juni, zijn handen vol hebben gehad. Toon van Zijl mist een brug, belandt in een droge rivierbedding en wordt met een zware hersenschudding afgevoerd naar een Genuees ziekenhuis.

Bij Lanslebourg. Rechts de motor van G. van Londen uit Breda
Bij Lanslebourg. Rechts de motor van G. van Londen uit Breda


Jan van der Stuyt pakt zijn bagage op bij vertrek uit het klooster te Chieri, bij Turijn
Jan van der Stuyt pakt zijn bagage op bij vertrek uit het klooster te Chieri, bij Turijn


Het ongeval van Toon van Zijl trekt veel bekijks
Het ongeval van Toon van Zijl trekt veel bekijks


De andere motorrijders reizen verder. Pisa wordt bezocht en op vrijdag 16 juni bereiken ze Rome. Ze logeren bij de zusters van Cottolengo. De volgende dagen is er tijd voor de toeristische attracties van Rome. Maar het hoogtepunt is de audiëntie bij de paus op 17 juni. Jo Feit Zoet mag er het handtekeningenalbum overhandigen en de paus zegent alle motor-bedevaartgangers. Voor Toon van Zijl zegent hij een medaille voor zijn beterschap.

Pauze in Pisa
Pauze in Pisa


Op dinsdag vertrekt het gezelschap weer en reist via Genua – met ziekenbezoek –, de Franse Rivièra, het Rhône- en het Maasdal noordwaarts. Op zondag 25 juni arriveren ze bij de Abdij van Berne, vanaf de grens door “de motorclub uit Gemert (…) geleid in de stromende regen. In Heeswijk staan de Paters Norbertijnen reeds eenige tijd reikhalzend naar ons uit te zien.” Na een slotdiner gaat ieder weer op eigen gelegenheid huiswaarts.

Rome bereikt!
Rome bereikt!


Bronnen

Fotoalbum Maria Motobedevaart Anno Santo 1950 - 10-25 juni. Volgens de naam die voorin is geschreven is dit exemplaar van Hubert Jaspers, de bestuurder van het busje.
Dagblad De Stem, 7 maart en 11 maart 1950
De Volkskrant, 12 maart en 19 mei 1950
Nieuwe Schiedamsche Courant, 19 mei 1950
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant, 26 juni 1950

Op audiëntie bij de paus
Op audiëntie bij de paus


De deelnemers, opgesteld voor de Sint Pieter (klik voor een vergroting)
De deelnemers, opgesteld voor de Sint Pieter (klik op de foto voor een vergroting)


 

Afscheid van de zusters van Cottolengo
Afscheid van de zusters van Cottolengo


Ongemakken onderweg: Gerrit van Londen haalt een vuiltje uit het oog van Jan de Vetten
Ongemakken onderweg: Gerrit van Londen haalt een vuiltje uit het oog van Jan de Vetten


Tanken in Bouillon
Tanken in Bouillon. Rechts de motor van P. Goossens uit Vught


Familie en norbertijnen in gespannen afwachting bij de abdij
Familie en norbertijnen in gespannen afwachting bij de abdij


Herenigd met de familie
Herenigd met de familie


 

 

2

Reacties (2)

Marcello van Londen zei op 3 februari 2023 om 17:53 uur

Wat leuk, zoon van Gerrit van Londen

Lisette KuijperBHIC zei op 3 februari 2023 om 21:01 uur

Hartelijk dank voor je reactie, Marcello! Wat leuk dat je hier foto's van je vader tegen bent gekomen. Heeft hij weleens wat verteld over deze motorbedevaart?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.