Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Nazareth in Tilburg

Kloosters

De bouw van dit klooster voor de Franciscanessen van de H. Familie begon in februari 1987. Het verrees naast het klooster Mariahof van de Broeders Penitenten. De bouwkundige A. J. Rootinck maakte de tekeningen, aannemer was A. de Bont.

Tilburg, klooster Nazareth, 2010. Foto: Collectie Jan Smits
Tilburg, klooster Nazareth, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

De franciscanessen uit Nijmegen betrokken het huis in 1988. In 1994 voegden de zusters van het Franciscusklooster van het Wilhelminapark zich bij hen. In 1995 verhuisden de zusters Franciscanessen Missionarissen van Maria, die sinds 1991 in Mariahof woonden, naar een vleugel van het klooster Nazareth. Zij beschikten daar over eigen aangepaste kamers, een refter, communiteitszaal en kapelletje.

Eind september 2004 vertrokken de Franciscanessen van de H. Familie naar het verzorgingstehuis Terebint in Dongen. De Zusters Franciscanessen Missionarissen van Maria verhuisden in 2008 naar de nieuwbouw van de Stichting Conventus van de Fraters van Tilburg in de Gasthuisstraat. De gebouwen bij het Daniël de Brouwerpark hebben nu verschillende functies. Zo is er hospice De Sporen gevestigd.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.