Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Katholieke Arbeiders Jeugd in Nieuw-Borgvliet

Rooms prentenboek

Voor de katholieke jeugd in Nederland werd in 1945 de Katholieke Arbeidersjeugd (KAJ) opgericht, de 'standsorganisatie voor de gehele Katholieke Arbeiders Jeugd'. De leden werden kajotters genoemd. Zoals dat hoorde in die tijd was er een aparte tak voor de meisjes, de VKAJ.

In de jaren '50 was er ook een afdeling van de KAJ in Nieuw Borgvliet. Die stond onder leiding van kapelaan Van den Hout.

Lidmaatschapsboekje van Piet Kruf
Lidmaatschapsboekje van Piet Kruf
De contribuiebetaling werd wekelijks geparafeerd
De contributiebetaling werd wekelijks geparafeerd

Voor 15 cent per week was je lid. Piet Kruf heeft zijn lidmaatschapskaart nog. Daarin werd wekelijks bijgehouden of je je contributie had betaald. v/d H(out) is een duidelijke paraaf, maar ook die van Ad Raats, die in 1958 mede oprichter was van de jeugdafdeling van RKvv Nieuw Borgvliet, is te herkennen.

Op de buitenkant van de kaart zie je ook het motto van de KAJ: Aan Christus Koning Trouw.

Op je lidmaatschapskaart moest je zuinig zijn. Raakte je hem kwijt, dan moest je tien cent betalen om een nieuwe te krijgen.

6

Reacties (6)

Willem Kruf zei op 11 augustus 2021 om 08:35 uur

In het boekje R.K.v.v. Nieuw Borgvliet Jeugdafdeling 1958 - 1983 staat een overzicht
"25 jaar leiding". Dit overzicht vermeldt in de seizoenen 1958 - 1959 en 1959-1960
onder andere de naam J. Kruf. Zou dit voormelde P. Kruf kunnen zijn??? P. Kruf speelde toen rond 21 jaar oud bij de voetbalclub.

piet kruf zei op 11 augustus 2021 om 19:50 uur

Het kan kloppen. In die tijd heb ik ook nog in het 1e gevoetbald met een Jan Kruf.
Jan, overigens geen jeugdspeler meer, kwam van RKFC en is niet zo lang bij Borgvliet gebleven en volgens mij teruggegaan naar RKFC.

Willem Kruf zei op 11 augustus 2021 om 20:01 uur

Hoi Piet,
vandaag met 11 oud-Borgvlieters bijeen geweest. Louis Raaijmakers meldde, dat J. Kruf is Johan Kruf. Dus dat spoort wel met jouw opmerking. Leuke is dan wel dat Louis ook vertelde over een broer die bij RKFC speelde, waardoor het thuis niet altijd koek en ei was.

kruf zei op 12 augustus 2021 om 12:09 uur

Ik ben in bezit van een jubileumboek van FC Bergen jaren 1940-1990. In dat boek is een veteranen-elftal afgebeeld (kampioen 1971-1972) met o.a. Jan Kruf (dus zonder t). Zelf kwam ik ook weleens in de krant met de naam Kruft.

Willem Kruf zei op 28 december 2021 om 15:50 uur

Oud Borgvlieter Cees Iriks herinnert zich het volgende: "De KA j, in de volksmond de kajotters, een vereniging van katholieke jeugd, die een thuishonk hadden in het voorste gedeelte van de noodkerk. De sacristie was onze vergaderruimte en op het voormalige altaar stond een Russisch biljart en verder tafeltennis. Wij hadden daar iedere zaterdagavond onze bijeenkomsten. Wij organiseerden diverse activiteiten in het dorp zoals met oudjaar oliebollen bakken en verkopen. Ieder jaar een toneelvoorstelling verzorgen."

Mariët BruggemanBHIC zei op 31 december 2021 om 14:45 uur

Bedankt voor je aanvulling bij jouw verhaal Willem. Wat mooi om te lezen dat de noodkerk dus ook voor andere dingen dan de H. Mis gebruikt werd. Biljarten en tafeltennissen op het altaar zal toch niet overal in de kerken gekund hebben.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.