Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint Ignatiusgesticht te 's-Hertogenbosch

Kloosters

Direct na de vestiging van het moederhuis van de Zusters van J.M.J. in Engelen stichtte de congregatie in 1842 een nieuw klooster met een school in een diep pand aan de Kerkstraat 59. Toen het huis in 1857 verkocht werd verhuisden klooster en school naar het grote logement Oud-Keizershof aan de Postelstraat.

Dit gebouw dateerde uit de dertiende eeuw, de toenmalige eigenaar Lambertus Sus vermaakte het aan de Norbertijnen van Postel. Later werd het ingericht als refugiehuis. Achter het gebouw lagen grote open terreinen, die tot aan de stadswallen reikten en geleidelijk aan door de congregatie verworven werden.

Foto: Collectie Zusters van J.M.J. Broeder A. Slootmaekers SJ ontwierp een nieuw moederhuis voor de zusters, dat ze 21 juni 1871 betrokken. Het oude gebouw werd afgebroken en vervangen door een nieuwe school. Vanaf het begin bestonden er meisjesscholen. De zusters openden eveneens een school in de Berewoutstraat.

In 1884 werd een nieuwe, rijzige neogotische kapel ingezegend, ook naar ontwerp van broeder Slootmaekers.

In 1899 werd het klooster bekend onder de naam Ignatiusgesticht en toen men in 1900 het nieuwe moederhuis Mariënburg stichtte werd het succursaalhuis. In 1908 richtten de zusters het opnieuw in als klooster en na een uitbreiding en een verbouwing kwamen er in 1910 scholen in.

Vanwege de vervallen staat is het gebouw in 1972 afgebroken, er werden nadien woonhuizen gebouwd.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Collectie Zusters van J.M.J. (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.