Er is nog een enkele muur zichtbaar van de vroegere kapel van het oude franciscanessenklooster. J.H.H. van Groenendael ontwierp het neogotische gebouw op nummer 92, dat tussen 1897 en 1899 werd gebouwd en de kapel met het neogotische interieur, die op 26 juni 1899 werd geconsacreerd.
De Bossche beeldhouwer Hendrik van der Geld maakte het altaar, waarvan de reliëfs bewaard zijn gebleven. Het gebouw dat moederhuis zou worden werd alleen door de tuin van het oude gebouw aan de Postelstraat gescheiden.
Nummer 94 was de kweekschool die in januari 1925 werd ingewijd. Architect C. Estourgie heeft de stijl aangepast aan het oudere gedeelte. Na afbraak van de oude kweekschool in 1926 bouwde architect Orie een nieuw woongedeelte voor de zusters. Dit sloot, ook in stijl, aan bij het bestaande Mariënburg en bevatte refters, recreatiezalen, kapittel- en slaapzalen. Deze vleugel wordt nu nog door de zusters bewoond.
Ook het noviciaat en postulaat ondergingen verbouwingen en uitbreidingen. Aansluitend aan de kweekschool ontwierp architect Orie aan de Sint Janssingel 96 een nieuw gebouw voor het huishoud- en industrieonderwijs. Het merendeel van de lokalen van het vier verdiepingen hoge gebouw lag aan de tuinkant. Het is ingezegend op 8 december 1931.
Boven het portaal van de kweekschool is een bekroning van een reliëf met gestileerde engelen en Jezus, Maria en Jozef met stralenkrans en de tekst: Ora et Labora.
In 2001 werden het klooster Mariënburg en de kweekschool rijksmonument. De gebouwen van de huishoudschool en de kweekschool werden in 2004 in eigendom overgedragen aan Heijmans Vastgoed Realisatie B.V. De huishoudschool is gesloopt, de kweekschool is tot appartementen verbouwd.
In februari 2015 maakten de zusters bekend dat zij voor het eind van het jaar uit de Mariënburg gaan vertrekken. Alleen het generaal bestuur van de congregatie blijft er gehuisvest. De overige zusters gaan in een appartement wonen of verhuizen naar een verzorgings – of verpleeghuis in Boxtel of Heeswijk-Dinther.
Lees de reactie van Jos Bakker hieronder voor de actuele stand van zaken.
Bronnen
Gegevens: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Foto's
- © Fren Nabuurs, 2010
- IJ.Th. Heins, 19985. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 328.229
- BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Reactie toevoegen