Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

St. Jozefhuis Maria Goretti in Tilburg

Internaten

In 1900 kwamen de Karmelietessen naar Tilburg om een kinderhuis op te richten aan het Sint-Annaplein. Vijf jaar later verhuisden zij naar het Wilhelminapark. De naam van het kinderhuis was 'St. Jozefhuis St. Anna'. In de jaren vijftig werd deze gewijzigd in 'Maria Goretti'.


Het pand van Maria Goretti aan het Wilhelminapark. Foto: BHIC / Mick van Gerwen 2020

De Karmelietessen verzorgden hier verwaarloosde en verlaten kinderen. Ze stonden daarom ook wel bekend als ‘De Zusters van de Arme Kinnekes’. Jongens verbleven hier tot hun zesde, waarna ze naar een andere opvang, vaak Huize Nazareth, werden gebracht. Meisjes bleven in de regel tot hun veertiende, maar in de praktijk bleven ze vaak tot hun huwelijk.

Er was een bewaarschool waar de kleuters naartoe gingen. Ook had het kinderhuis een tijd lang een eigen coupeuse opleiding voor de oudere meisjes. De meeste meisjes gingen echter extern naar school. Er waren veertien scholen in Tilburg met leerlingen van Maria Goretti.


Spelende kinderen van Maria Goretti in 1938. Bron: Regionaal Archief Tilburg, nr.

In 1963 lieten de Karmelietessen een nieuw onderkomen ontwerpen door architect Jan Remmers. Na de voltooiing werd het gebouw plechtig ingezegend door Mgr. Bekkers. In deze jaren bleven meisjes tot ze 21 waren. Jongens bleven in deze tijd tot hun tiende.

In de jaren zestig was het beleid op Maria Goretti vooral gebaseerd op een minimum aan regels en een maximum aan vrijheid. Zo stond de poort altijd open en er mochten vriendinnen van buiten worden meegenomen. Er waren zelfs huisdieren zoals een hond, kanaries en vissen.

De eerste leken kwamen in 1966. De zusters Karmelietessen zouden hier echter blijven tot in 1972, waarna hun werk volledig door deze leken werd overgenomen. In 1983 zou het kinderhuis definitief sluiten. Het pand wordt wel nog gebruikt voor liefdadigheidsdoeleinden. Het wordt nu onder meer gebruikt door de stichting ‘Brood Nodig’ van Pater Poels als sociaal eethuis en voedselbank.

Zuster Ferdinanda heeft tussen 1956 en 1962 veel gefilmd van het leven op Maria Goretti. Deze films zijn op YouTube gezet door het Regionaal Archief Tilburg.

 

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg:

Jeanet de Pee, Gespeeld in een tijdsbeeld. Ruim een eeuw jeugdzorg in Midden-Brabant (2005).

J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant (Alphen aan de Maas 2010).

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.