Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Nazareth in Tilburg

Internaten

In 1916 openden de Fraters van Tilburg Huize Nazareth voor de opvang van verlaten en misdeelde kinderen. Architect Sjef Donders ontwierp het gebouw. Op het terrein hadden de fraters ook een eigen kapel, recreatiezaal, tuin, sportvelden, openluchttheater en BLO-school.

Huize Nazareth in 2020. Foto: BHIC / Mick van Gerwen


In Huize Nazareth kwamen jongens vanaf hun zesde. Bij de opening was er plek voor zestig jongens, verdeeld over twee groepen. Ze sliepen op slaapzalen in de linkervleugel van het gebouw. De fraters verbleven in het hoofdgebouw.

Het huis van de Fraters van Tilburg had een innige samenwerking met het elders in de stad gevestigde 'St. Jozefhuis St. Anna' (later 'Maria Goretti') van de zusters Karmelietessen. De jongens verbleven bij deze zusters tot hun zesde, waarna zij naar de fraters van Huize Nazareth gingen. De Karmelietessen namen in Huize Nazareth ook enkele huishoudelijke taken op zich, zoals de was, en de fraters bakten het brood voor het St.-Jozefhuis van de zusters.

In 1923 werd het gebouw van Huize Nazareth uitgebreid met een rechtervleugel. Het gebouw was nu maar liefst 140 meter breed. Het aantal jongens dat er gehuisvest kon worden steeg daarmee van 60 naar 135. Een deel van hen ging naar school, maar een ander deel werkte, vaak bij een fabriek of patroon. De werkende jongeren moesten hun loon afstaan aan de broeders en kregen daar zakgeld voor terug.

Inzegening van Huize Nazareth in 1924. Bron: BHIC, collectie Bisdom 's-Hertogenbosch


In een brochure uit de jaren veertig verwoordt voormalig directeur Schouten de opvoedingsvisie van de fraters: "Opvoeding tot vrijheid in vrijheid, zo trachten we onze jeugd te vormen tot godsdienstige, karaktervaste, blije jongens die het leven aandurven wanneer ze op 18-, 19- of 20-jarige leeftijd het volle leven in gaan".

Begin jaren zestig maakte Huize Nazareth een grote verandering door. Het werd meer een orthopedisch instituut dan een tehuis voor voogdijkinderen. In samenwerking met het Medisch Opvoedkundig Bureau werden hier vanaf deze periode ook jongens geplaatst met leer- en opvoedingsproblematiek. In deze periode werden de slaapzalen ook omgetoverd tot chambrettes en werden de eerste leken aangenomen.

In 1972 trokken de fraters zich terug uit Huize Nazareth. Zes jaar later ging het instituut samen met Maria Goretti op in de organisatie SAST (Sociaal Agogische Samenwerking Tilburg). In de jaren negentig kreeg het pand een nieuw bestemming als studentenwoningcomplex.

Bron: Jeanet de Pee, Gespeeld in een tijdsbeeld. Ruim een eeuw jeugdzorg in Midden-Brabant (2005).

67

Reacties (67)

Marianne zei op 12 februari 2021 om 19:53 uur

Mijn vader is daar met zn broers opgegroeid.En als mijn vader op bezoek ging,gingen mijn broer en ik ook mee,we mochten altijd snoep uit de kast kiezen.Frater directeur zo noemden we hem,heel vriendelijk.wij woonden er bijna om de hoek,mijn vader speelde er toneel,en als we zondags veel bezoek hadden,mochten we daar grote schalen friet halen,we kwamen er best regelmatig heb er goede herinneringen aan.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 februari 2021 om 10:23 uur

Hallo Marianne, dank voor je reactie. Wat een bijzondere band hebben jullie met deze plek, mooie herinneringen ook. Heb je nog meer verhalen gehoord over hoe jouw vader en zijn broers dit internaat hebben ervaren? En foto's zijn welkom, dus mocht je die nog hebben, dan kun je ze sturen naar info@bhic.nl.

Frans Goris zei op 1 april 2021 om 10:55 uur

N.B.
Ondertussen is al jaren bekend dat juist hier relatief veel sprake is geweest van kindermisbruik. Rapport Deetman. En vele kranten berichten daarna.

Marianne zei op 1 april 2021 om 11:06 uur

Dan is mijn vader waarschijnlijk de dans ontsprongen. Dat was n heel open man,heel vrolijk n superpapa,en ik heb ook nooit dit soort verhalen in de familie rond horen gaan,dus geluk gehad misschien?

Jochem Kornalijnslijper zei op 21 september 2021 om 12:20 uur

Goedendag, ik zoek meer informatie over de oorlogsjaren in dit huis. In bijzonder zoek ik meer informatie over een Joods Jongetje wat in 1942 / 1943 is ondergedoken in dit huis maar helaas is opgepakt en omgebracht. Zijn er lezers die dit herkennen? Zijn er nog (oud) medewerkers die er over kunnen vertellen? Is er een archief of geschiedenis beschrijving waar dit in voorkomt?
Vragen Vragen. Ik heb al contact met het archiefv Tilburg, ik zoek echt informatie vanuit het huis en de bewoners.

Norah zei op 21 september 2021 om 17:01 uur

Moeilijk. Hebben ze je bij het het archief Tilburg ook verwezen naar >>>
http://www.heemkundekringtilburg.nl Je kunt daar ook je vraag stellen.
De mensen die dit kindje bewust hebben meegemaakt lopen onderhand tegen de negentig, maar je weet het maar nooit...
En misschien tref je ook nog wat over hem aan op de site www.delpher.nl > kranten.
Mvg.

Barbara Ruth Haimowitz zei op 21 september 2021 om 17:44 uur

Het is mijn vader's kleine neefje die zeer waarschijnlijk in Huize Nazareth verraden is. Hij was nog geen 7 jaar oud toen hij alleen op de trein naar Auschwitz gedeporteerd werd. In Mei 1943. Zijn ouders en broer hebben de oorlog overleefd. Ik wil hier ook graag meer over weten.

Norah zei op 21 september 2021 om 20:18 uur

Hoe zit het met de orde "Fraters van Tilburg"? Zij behoren meer te weten als het goed is.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 september 2021 om 14:57 uur

@Jochem en Barbara: mochten jullie via de Fraters van Tilburg gaan proberen om meer informatie te vinden, zij hebben hun archief zo'n 700 strekkende meter nog in eigen beheer. Dat archief is te vinden in hun generalaatshuis aan de Gasthuisring in Tilburg. Contactgegevens zijn:
- Gasthuisring 54, 5041 DT Tilburg
- Bezoek alleen na afspraak met tel. +31 13 5432777
- e-mail: generalboard@cmmbrothers.nl

Jochem Kornalijnslijper zei op 26 september 2021 om 18:18 uur

Dank je wel Thijs, ik ben idd nu bij de orde van de Fraters aanbeland. Eigenlijk zou ik als aanvulling op het politierapport ook het archief van de marechause moeten inzien. Die worden in het politierapport genoemd bij het ophalen uit Nazateth en het wegbrengen naar Westerbork. In het politie rapport wordt nu ook zijn onderduiknaam genoemd namelijk Pietje Bakker. Tot zover dank voor het meedenken

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 september 2021 om 07:38 uur

Geen dank en veel succes in je verdere onderzoek Jochem!

Jochem zei op 28 september 2021 om 00:15 uur

Thijs, en andere lezers, inmiddels is duidelijk dat het jongetje maar kort in Huize Nazareth is geweest. het archief van de Fraters levert op: Hij is op 4 juli door onbekende mannen gebracht en 16 augustus met een politie auto opgehaald. Als de twee heren die de jongen brachten dachten dat Nazareth een veilig oord was kwam dit nu niet uit. Hoeveel onderduikers zouden er in en rond huize Nazareth zijn geweest? Is het bekend of de toenmalige directeur, frater Balduinus, ook goed bevriend was met burgemeester v d Mortel (burgemeester was voorzitter Nazareth?). Ik hoor graag of iemand iets meer kan vertellen over genoemde Balduinus en v d Mortel en hoe zij tegenover de bezetter stonden. dat kan via koepoort@gmail.com. OOk lukt het nog niet erg om in contact te terden met kenners van het verzet en onderduik. (wie bracht vluchtelingen naar een veilig adres)

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 oktober 2021 om 13:35 uur

Heel fijn dat je ons op de hoogte houdt Jochem. En dat er al iets meer bekend is over de jongen die in Huize Nazareth een veilig onderkomen dacht te vinden... Hopelijk reageert hier nog iemand die meer weet of tips heeft.

Petra Vrielink zei op 6 oktober 2021 om 11:53 uur

Mijn oom Gerard (Gerardus) Hendriks, geboren in 1921, heeft hier een aantal jaren doorgebracht. Wat hier precies is gebeurd, zullen we nooit meer weten. Hij is hier gecastreerd en heeft nooit meer kinderen kunnen krijgen.

Norah zei op 6 oktober 2021 om 16:40 uur

Als jouw oom in Den Haag geboren is, en naderhand vanuit Eindhoven, Draaiboomstr. 13, in dit tehuis terecht gekomen is, dan hebben we het over dezelfde.
Hij was net 12 jaar oud toen hij daar kwam, in 1933, en verder kan ik niets over hem terugvinden(privacy).
Ik moet toch kwijt, dat ik dit niet voor mogelijk houd, echt vreselijk, onmenselijk!
Mvg.

petra vrielink zei op 6 oktober 2021 om 20:12 uur

Dag Norah, dit is idd mijn oom. Hij werd geboren uit een relatie tussen mijn grootmoeder en de zoon van de familie waar zij destijds, in Den Haag, als dienstmeid werkte. Geboren in het tehuis voor "gevallen vrouwen" in Den Haag. Omdat mijn overgrootouders niet voor hem konden zorgen en mijn oma dus alleenstaand was, is hij uiteindelijk naar Tilburg gegaan. Daar is hij misbruikt en gecastreerd. De familie heeft het nooit begrepen en mijn oom heeft er nooit (meer) over gepraat.

Norah zei op 6 oktober 2021 om 20:24 uur

Intriest. Je grootmoeder is wel in 1926 hertrouwd met Andreas Vesters te Eindhoven, maar dat weet je zelf wel;)
Verder vielen deze kinderen met hun moeders onder zo iets als de Anna-beweging(dit uit mijn hoofd).
Mvg.

Norah zei op 7 oktober 2021 om 00:06 uur

Het heette de Anna-stichting.
Zie ook: www.haagsgemeentearchief.nl > personen zoeken.
Mvg.

Cindy zei op 10 december 2021 om 15:21 uur

Hoi hoi..
Wij willen graag in contact komen met huidige bewoners van dit mooie pand
Wij hebben een paranormal onderzoek team en wij zijn benaderd door rtl4 . Zii willen met ons een documentaire maken over hoe het paranormale wereldje werkt
Aangezien er genoeg ervaringen en verhalen zijn, hoop ik via deze weg in contact te komen met iemand die zo gastvrij is om ons en rtl 4 te ontvanfen
Groetjes cindy

Norah zei op 10 december 2021 om 16:57 uur

Dit is tegenwoordig een studentencomplex, en valt onder WonenBreburg Tilburg(coöperatie).
Mvg.

Ed zei op 22 december 2021 om 01:36 uur

Ben met 6 jaar oud in dit helle gat terecht gekomen en heb er 45 jaar later nog nachtmerries van. Ik was er nadat de broeders er vertrokken waren en wat ik geleerd heb is dat toen ik er kwam het zgn beter was. Heb er niet veel van gemerkt zelfs seksueel misbruik was er nog steeds 1ste dag dat ik er kwam zag ik het gebeuren.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 december 2021 om 07:52 uur

Echt verschrikkelijk Ed, dit is voor de meeste mensen ook voor mij niet voor te stellen. Heel goed dat je toch besloten hebt om hier te reageren. Ik wens je alle goeds.

Frank zei op 13 juni 2022 om 10:58 uur

Ik ben op 8 jarige leeftijd op Nazareth komen wonen tot mijn 16 de.ben daar jaren lang misbruik door verschillende fraters ,
heb daar met minister Deedman over gesproken.
3 vriendjes van mij zijn daar ook misbruikt en hebben in de loop der jaren zelfmoord gepleegd.
Ik ben nu 69 jaar droom er veel van heb er P.t.s.s aan over gehouden.
Het was daar een hel om te overleven..
Frank van de Beek.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 juni 2022 om 14:01 uur

Frank graag wil ik je bedanken voor het reageren, juist ook omdat deze plek voor jou altijd verbonden zal zijn met deze ongelooflijk trieste periode in je leven... Wat gruwelijk hoe ver die impact ook bij je vriendjes is gegaan, tot ze geen uitweg meer zagen. Ik hoop echt dat de groeiende aandacht die voor al deze vormen van seksueel, geestelijk en fysiek misbruik in de rk kerk ook bij jou heeft geleid tot meer praten erover, hulp, compensatie... voor wat dat helpt na al die jaren natuurlijk. Ook jou alle sterkte en goeds gewenst en nogmaals dank dat je de moeite hebt genomen om hier een bericht achter te laten. Deze verhalen moeten óók gehoord worden.

Karel van den Bos zei op 21 december 2022 om 20:53 uur

Ik heb er als kind van 10 vanaf ca 1946 enkele jaren verbleven en bezocht als enige van het internaat het St. Odulphuslyceum aan de Lange Schijfstraat. Heb goede herinneringen aan mijn tijd daar. Ben intussen wel 86 geworden.

Jochem Kornalijnslijper zei op 21 december 2022 om 21:01 uur

Is het ook mogelijk om contact te krijgen met Karel v d Bos, bericht hier boven?

Karel van den Bos zei op 21 december 2022 om 22:48 uur

Je kunt me (Karel van den Bos) bereiken via charmybos36@gmail.com
Ben werkelijk benieuwd wie me nog van toen kent.

Jochem Kornalijnslijper zei op 21 december 2022 om 23:23 uur

Door het berichtje van Karel van den Bos realiseerde ik me dat er misschien lezers zijn die na de oorlog in Nazareth hebben gewoond maar die nog namen weten of contact hebben met "jongens" die in 1943 al in Nazareth woonden. Met hen zou ik graag even contact hebben.

barbera sterk zei op 9 april 2023 om 13:33 uur

ik wil graag reageren op het bericht van Jochem en karel, mijn vader, Gerard (Gradus) sterk, heeft vanaf ?? -1949 in huize Nazareth gewoond en ging naar het Odulphus lyceum. Ik weet niet precies vanaf wanneer hij hier gewoond heeft.

Jochem Kornalijnslijper zei op 12 april 2023 om 12:59 uur

barbera sterk zei op 9 april 2023 om 13:33 uur
ik wil graag reageren op het bericht van Jochem en Karel. Barbara kan ik ook contact krijgen met je vader, Gerard (Gradus) sterk?

barbera sterk zei op 14 april 2023 om 10:57 uur

beste Jochem, mijn vader leeft al heel lang niet meer. Ik ben op zoek naar mensen die mijn vader evt hebben gekend uit deze periode. Je kan me altijd mailen: b.sterk@hotmail.com

Marianne zei op 14 april 2023 om 11:21 uur

Zijn er ook mensen die mijn vader hebben gekend,Kees Wagener,hij zat daar met z'n broers,In de periode voor 1949,mijn vader is helaas overleden,en ik had nog zoveel vragen voor hem

barbera sterk zei op 14 april 2023 om 11:54 uur

nou ik denk, marianne, dat onze vaders er tegelijk hebben gezeten. Jammer dat ze beide niet meer leven. Ik heb positieve, maar ook negatieve verhalen gehoord. Zou hier ook meer van willen weten. Mijn vader was uit 1929.

Patricia spierings zei op 16 april 2023 om 20:30 uur

Ik heb hier gewoond van me 13 tot 16 jaar in begin jaren 90.
Wat een tijd.
Wat een herinnering

Petra matheeuwsen zei op 6 juli 2023 om 18:00 uur

Hallo, mijn vader is nu 93 en heeft in huize Nazareth van zijn zesde tot zijn achttiende gewoond. Hij vond het er vreselijk. Zijn zussen waren ondergebracht bij Maria goretti. Hij heeft er nooit veel over gesproken en nu hij 93 is denk hij heel vaak aan frater Jeroen die vreselijk moet zijn geweest. Frater reinardus heeft zich min of meer tijdens zijn verblijf in huize Nazareth over mijn vader ontfermd en ik weet nog dat wij toen mijn ouders getrouwd waren en kinderen hadden, s zondags bij frater reinardus op bezoek gingen. Hij had in mijn herinnering nog zo’n zwart lang gewaad aan maar dat kan ik mis hebben. Van hem kregen we altijd een dropveter. Ik vind het vreselijk dat nu mijn vader oud is en zijn geheugen hem af en toe in de steek laat , hem juist de herinneringen aan huize Nazareth
Nog goed bij staan. Zoals ik zei heeft hij nooit over huize Nazareth willen praten maar nu geeft hij aan het gebouw alsnog een keer van binnen te willen zien. Het is natuurlijk veel veranderd maar misschien moeten we toch maar proberen dat te regelen. Hij zou misschien alsnog het een en ander kunnen verwerken. Mijn vader heeft er van 1936 tot 1948 gewoond. Hij is een beste vader voor ons geweest en is dit jaar verkozen tot beste vader van Tilburg op Vaderdag. We hopen hem nog enige jaren bij ons te mogen hebben

Jochem Kornalijnslijper zei op 6 juli 2023 om 19:11 uur

Petra, kan ik contact met je krijgen? Jochem. jochem@joodsenkhuizen.nl

Barbera sterk zei op 6 juli 2023 om 20:29 uur

En petra, wil jij aan je lieve vader vragen of hij mijn vader heeft gekend? Gerard sterk is zijn naam

Petra Vrielink zei op 6 juli 2023 om 21:19 uur

Of Gerard Hendriks uit Eindhoven misschien. Mijn oom?

Petra matheeuwsen zei op 6 juli 2023 om 21:57 uur

Ga ik vragen!!

Patrick laming zei op 31 juli 2023 om 21:06 uur

Ik zou graag voor mijn vader (74 jaar) in contact komen met iemand die een bezoek aan het gebouw zou regelen. Mijn vader heeft het er vaak over. Over hoe het was heel de jaren dat hij daar heeft gewoond. Van zijn 6e tot zijn 18e samen mijn zijn oudere broer. Er is nog maar een zus over van de 6. En hij zou graag deze plek nog eens bezoeken. Al weet hij dat het natuurlijk niet meer zo is als toen. Is iemand die mij met iemand in contact kan brengen om dit voor mijn vader te realiseren
(e-mailadres om redenen van mogelijke spam verwijderd door forumbeheer, uiteraard op aanvraag te verkrijgen (forumbeheer@bhic.nl).

Norah zei op 1 augustus 2023 om 12:52 uur

Beste Patrick,

Dit gebouw is tegenwoordig(vanaf de negentiger jaren) ingedeeld in wooneenheden voor studenten van de Fontyshogeschool voor de Kunsten.
Het adres is Nazarethstraat 46 5021 VX Tilburg.
Op het moment zullen er heel wat bewoners op vakantie zijn, maar misschien kan je vader er gewoon eens aanbellen...?
Mvg.

Norah zei op 1 augustus 2023 om 12:58 uur

En het telefoonnummer van deze Hogeschool in Tilburg is 088-5080000. Ik hoop voor je en je vader natuurlijk dat het mag lukken.

Jesse F zei op 5 november 2023 om 21:17 uur

Beste Patrick,

Ik woon er nu, mochten jullie nog steeds eens willen kijken dan kunnen jullie via mij het deel bezichtigen dat via de hoofdingang te bereiken is.

Gr Jesse

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 november 2023 om 15:55 uur

Veel dank Jesse, mooi dat je dit wilt doen. Ik heb Patrick gemaild. We brengen jullie achter de schermen in contact.

Arnoldus B zei op 7 december 2023 om 12:53 uur

Hi Allen,

Wij zijn op het moment aan het onderzoeken of onze vader ook geplaatst is geweest in Huize Nazareth. Hij was al jong het zwarte schaap van de familie, zij praten helaas nog steeds niet met ons.
Mijn vader heeft helaas niet lang mogen leven, en er zijn veel hiaten in zijn verleden maar de link met de Fraters van Tilburg is er wel.

Heeft iemand hier het archief ooit bezocht?
Is daar een gehele administratie van de Internaten en scholen die zij opereerde?

Alvast bedankt voor jullie tijd!
Gegroet
Noud

Norah zei op 7 december 2023 om 17:27 uur

Dag Noud,

Je kunt deze vraag ook stellen via -De Fraters van Tilburg-, zie bericht Thijs de Leeuw, 26 sept. 2021( reacties hiervoor).
En verder bestaat ook altijd de mogelijkheid om een persoonskaart van je vader bij het CBG in Den Haag aan te vragen. Wat onkosten aan verbonden.
En misschien weet men meer bij www.regionaalarchieftilburg.nl
Tot slot trek je maar niets van de familie aan, -wie zonder zonden is ........
Mvg.

Patrick laming zei op 7 december 2023 om 18:56 uur

Dank je wel Jesse ik heb mijn mail adres door geven. Mijn vader zou dit geweldig vinden. Hij heeft er een goede tijd gehad. Hij was ook de eerste op Huize Nazareth die zijn eigen brommer had en kwam naar zijn zeggen niets te kort. Vandaar dat hij graag nog eens terug zou willen. Hopenlijk kunnen we dit snel eens regelen

Karel van den Bos zei op 7 december 2023 om 20:15 uur

WIE KAN ZICH NOG HERINNEREN DAT ER EEN TONEELVERENIGING EN EEN MUZIEKKORPS WAS MET DE NAAM “ONS GENOEGEN”?

Karel van den Bos zei op 7 december 2023 om 20:17 uur

De frater in onze zaal was Frater Rembert. Wie kent hem nog?

Karel van den Bos zei op 7 december 2023 om 20:31 uur

Heeft iemand nog de toneelgroep en drumband “Ons Genoegen” meegemaakt? Dat moet in de veertiger jaren zijn geweest, misschien zelfs later.

Jochem Kornalijnslijper zei op 8 december 2023 om 00:18 uur

Karel, zat jij daar,dan ook al in 1943?

Karel van den Bos zei op 8 december 2023 om 00:57 uur

Nee, pas na de oorlog, Jochem. Er zullen nog maar weinig in leven zijn, want ik was een van de jongeren.

De Jong zei op 2 februari 2024 om 13:10 uur

Bij toeval kwam ik terecht op deze site..Jaren 60 hier gezeten. Vreselijke dingen meegemaakt mbt misbruik door Frater L. Maar ook goede fraters meegemaakt. Frater Leonardus gaf mij weer veel zelfvertrouwen. Ik behaalde mijn typdiploma, en kreeg een extra traktatie. Harmonie Ons Genoegen was ik tamboerijn . Ik herinner mij vooral het dauwtrappen met Hemelvaart . In de kapel zong ik met vele jongens samen. De directeur Frater Reinaarders was dirigent. In die tijd kwamen de eerste leken in het internaat. Ik ben nu 70+

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 maart 2024 om 14:47 uur

Veel dank nog, De Jong, voor het reageren. Goed dat dit allemaal verteld wordt. Heel bijzonder ook, dat je ondanks alles wat je er hebt meegemaakt ook de positieve herinneringen wilt delen. Hartelijke groet,

W. De Jong zei op 5 maart 2024 om 15:26 uur

Karel van de Bos, frater Rembrandt heb ik goed gekend. Hij was van zaal 4. Zie hem nog lopen met zijn zwarte pij en sigaren. Internaat Huize Nazareth bestond uit zalen. Frater Leonardus waar ik eerder over schreef, was van zaal 5. Ook de harmonie Ons Genoegen, blauwe uniformen met licht bruine broek. Ik ga zeker een keer het archief in Tilburg bezoeken.

Karel van den Bos zei op 5 maart 2024 om 15:54 uur

Fijn te horen dat er nog iemand van mijn leeftijd kan reageren. Blijf vooral gezond, ik doe dat ook.

W. De Jong zei op 5 maart 2024 om 16:05 uur

Karel van de Bos, in welke jaren daar geweest op Huize Nazareth? Zelf ben ik nu 72 jaar. Zie ook mijn eerdere berichten over de fraters. Frater Reijniers of Rijnders, was toen de frater directeur. Hij leidde toen ook daar een kinderkoor. Ik zong daar ook bij. Nu zing ik nog steeds bij verschillende kerkelijke koren, waaronder Gregoriaans koor in Dongen.

Karel van den Bos zei op 5 maart 2024 om 16:10 uur

Ik was net 11 jaar, dus van 1947 tot 1949. Ik herinner me nog de grote volière achterin de tuin en het voetbalveldje links ervan. Ben intussen wel bijna 88. Heb, net als jij als jongenssopraan in het koor gezongen. Mijn favoriet was Panis Angelicus. Mijn stem is er niet beter op geworden. Ben nu een bariton, maar zing ook nog steeds geestelijke liederen.

Will de Jong zei op 5 maart 2024 om 16:23 uur

Leuk om te lezen Karel. Hoewel je een stukje ouder bent, als ik ben, is het fijn om te lezen dat je nog steeds de muziek trouw bent gebleven. Dat geldt ook voor mij. Ooit nog wel eens het gebouw Huize Nazareth nog bezocht? Of nog contact met mensen die er gezeten hebben? Hartelijke groet. Will de Jong.

Karel van den Bos zei op 5 maart 2024 om 16:48 uur

Hallo, Wil, inderdaad ben ik nog eens teruggegaan toen ik al getrouwd was en een eerste kind had. Broeder Rembert was er nog steeds en hij heeft me laten zien wat er allemaal veranderd was. Dat moet in 1963 zijn geweest. Daarna heb ik geen contact meer gehad tot recentelijk via deze site. Overigens ben ik niet langer katholiek maar intussen heb ik de waarheid gevonden en zing liederen in de Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen. Hartelijke groet van mij en mijn lieve vrouw.

FRANK van de Beek zei op 18 mei 2024 om 12:39 uur

Misschien kennen sommige me nog.heb eind jaren 60 tot eind jaren 70 op Nazareth gewoond.
Misschien kennen sommige me nog er wTen twee jongens met dezelfde naam op zaal twee Frans van de Beek.eentje kwam er ui Tilburg de ander ik dus Kwasm uit Deurne.
Wie ken menig ben nu bijna 71 jaar
Ik ging veel om met de broertjes van de Gevel uit Tilburg. Nu ik ouder word komt alles wat ik meegemaakt heb weer naar voren das niet leuk.ben benieuwd of iemand me nog kent
Grtjs Frank van de Beek

Beppie zei op 4 juni 2024 om 10:42 uur

Mijn vader en vier broers zijn op gegroeid in HuizeNazareth Dat was in de jaren 1936 tot dat weet ik niet meer. Wij zijn daar altijd graag naar toe gegaan het was er altijd gezellig frater directeur en frater sifriet en niet te vergeten frater remberth . wij gingen echt met ze’n allen en dan een middag met ze,n alle 10 kinderen en papa nam ons altijd mee Zelf hebben wij nog bezoek gebracht toen frater remberth zijn laatste jaren in het klooster aan kruisvaarder straat. Mijn man en ik.Heel veel mooie herinneringen. Gr Hans Beppie

FRANK Van de Beek zei op 4 juni 2024 om 11:00 uur

Voor familie was het gewoon schijn.niet alle fraters waren slecht.
Er waren ook heel goede fraters bij toen ik iets ouder was heb ik verschillende diepgaande gesprekken gehad met fraters Rembert van zaal 6.Hij wist wat er allemaL gaande was.en zelfs hij bood hiervoor zijn exucces aan.
Ik heb hem zelfs jaren later opgezocht in het fraters rusthuis aan de spoorlaan. Dus er waren ook leuke momenten..ik ben nu bijna 71 jaar
En naarmate je ouder wordt komen de beelde weer terug in je geheugen. Groetjes Frank van de Beek uit Deurne.

W. De Jong zei op 4 juni 2024 om 11:39 uur

Frank,
Knap dat je de moed hebt gehad, om de nare gebeurtenissen in huize Nazareth met frater Rembrandt ter sprake hebt gebracht. Zelf heb ik het alleen aan mijn vrouw verteld, en lotgenoten. Toen de commissie Deetman onderzoek ging doen, getwijfeld of ik alsnog melding zou doen. Uiteindelijk niet gedaan. De betrokken frater is al lang dood. Gelukkig waren er ook goede fraters zoals Frater Leonardus.

Piet van Gils zei op 10 juli 2024 om 20:32 uur

Ook ik heb hier in de jaren 60 gewoond in zaal 4 5 en 6.
Alleen maar leuke jaren meegemaakt
Op de lagere school gezeten en daarna naar de MULO op de Korvelseweg.
Ook in het koor gezongen samen met Cor Lauwerijssen met wie ik nog steeds contact zoek.
Echt leuke herinneringen waar ik wel een boek vol van zou kunnen schrijven , zoals we wel eens naar de rimboe gingen om te voetballen.
Had je gewonnen kreeg je 10 speculaasjes,verloren kreeg je er 5 uit de snoepjeskast.
In groep 5 kon je ook geldverdienen met tvantennes in elkaar te monteren of tv onderdelen in elkaar te monteren.
In groep 5 hadden we ook een aapje in een kooi.
Beet een keer in mijn achillespees en wilde niet loslaten.
Ook ik had in groep zes mijn eerste brommer.
Die reed ik totall loss achter de schouwburg,vergeten rechts voorrang te geven.
Graag zou ik meerdere reacties ontvangen.
Over de minder goede tijd in Huize Nazareth kan ik u niets vertellen omdat ik die niet heb meegemaakt.
Schrok er van toen ik het vernam.

W. De Jong zei op 11 juli 2024 om 15:24 uur

Dag Piet van Gils,
Ik kan mij jou niet herinneren. Wellicht in een andere periode op "Nazareth" geweest. Cor Laurijssen veel mee gecorespondeerd mbt sexsueel misbruik op internaten. Wel komen herinneringen naar boven. " De rimboe" , de aap op zaal 5. Mij in de vinger geheten. De tv antenne,s maken bij frater Leonardus om een zakcentje bij te verdienen. Laatstgenoemde goede herinneringen. Nog wat fraternamen. Jeroen, Leopold, Rembrandt. Later leken. Juffrouw Verbraak, dhr. Geerts,Vromans. Ook ben ik in die periode misdienaar geweest in de kapel en bij de zusters Oude Dijk. Gr.

beppie. Akkermans van den briek zei op 11 juli 2024 om 18:09 uur

Graag zou ik willen vragen wie mijn ooms en mijn vader nog kent. Jo, Piet , Wil, Theo,Cees van den Broek allen zijn inmiddels overleden.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.