Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Lambertuskerk in Udenhout

RK kerken

Udenhout kreeg in 1488 een eigen kapel en in 1723 werd de parochie afgescheiden van de moederparochie Oisterwijk. Het was in een tijd dat het katholieke geloof niet openlijk mocht worden beleden. De eerste parochiekerk was dan ook een schuurkerk.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Het huidige gebouw is een waterstaatskerk, die in 1841 werd ingewijd — de zijbeuken werden in 1951 toegevoegd. Dat was voldoende: afbraak van de kerk om plaats te bieden aan het in die tijd nog groeiend aantal kerkgangers was niet nodig. Zo behield Udenhout zijn waterstaatskerk die inmiddels een rijksmonument is.

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Maar hoe zat dat nou in Udenhout? Wat weet je nog van de mannen Gods die de heilige mis verzorgden in de Lambertuskerk?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor Prinsen. Over hem weet jij vast nog wel wat te vertellen. Hieronder op de foto is hij druk bezig met het inzegenen van een roedel jachthonden. Prinsen ging in 1948 in de parochie aan de slag en halverwege de jaren zestig bestierde hij deze nog steeds. Kapelaans rond die tijd waren de priesters C.J. Simons en J.G. van Lierop.

Pastoor Prinsen
Hubertus Slipjacht, 1949. Zegening door pastoor C.J.A. Prinsen voor de St. Lambertuskerk. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 050206)
2

Reacties (2)

Rini de Groot. zei op 5 november 2017 om 22:51 uur

Zaterdag 16 november 1963 bezocht ik de traditionele Slipjacht
en maakte diverse kleurenfoto's. Goed voor een kort verhaal
zie dat er weinig aandacht aan besteed is.

Annemarie van Geloven zei op 6 november 2017 om 09:55 uur

Je verhaal is welkom, Rini!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.