Op 22 juli 1919 kon burgemeester van Heeswijk van Udenhout de kapucijnen in ‘s-Hertogenbosch vertellen dat alle gronden geschonken werden. Architect van het klooster was de kapucijn Felix van Dennenburg. De ruwbouw werd opgedragen aan aannemer Adrianus Brekelmans en Zoon te Udenhout.
Voor het grondwerk en de aanvoer van stenen kreeg men veel hulp van de bewoners van Biezenmortel, die ook financieel hadden bijgedragen. Ook de broeders bouwden mee. Pater provinciaal zegende het gebouw in op 27 oktober 1921. Al spoedig telde het klooster meer dan zestig religieuzen in het theologicum.
Het rectoraat voor de parochie werd gesticht op 25 december van dat jaar. De consecratie door de bisschop vond plaats in 1925. De parochie kreeg de naam van Sint Joseph. Er volgden vele verbouwingen en uitbreidingen en in 1920 verrees er een watertoren. De Duitsers gebruikten die in de oorlog als uitzichtpunt. In 1965 moest hij wegens instortingsgevaar afgebroken worden.
Toen kapucijnen hun opleiding in 1965 inpasten in de theologische faculteit van Tilburg, kwam het klooster leeg te staan. Het werd in 1967 verkocht aan de Zusters van Etten, die het na een verbouwing door architect W. Oomen bestemden voor leerlingen van de kweekschool uit Etten. Later werd het retraite- en bejaardenhuis voor de zusters, onder de naam Beukenhorst. De zusters vertrokken in april 1994.
Van 1980-1994 boden zij ook onderdak aan enkele Witte Zusters.
Het klooster kreeg daarna een recreatieve bestemming. De verbouwingen begonnen in 1994, waarbij men probeerde hierbij de kloostersfeer te behouden. In de nis van de voorgevel staat het beeld van de H. Bonaventura, een volgeling van de H. Franciscus. De kloosterkapel bleef in gebruik als parochiekerk van Biezenmortel.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
Foto's: BHIC / Henk Buijks, 2012, 2009
Reactie toevoegen