Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Willibrordusgesticht in Teteringen

Kloosters

Pastoor C. Broeders, die in Dongen was geboren, nam in 1907 het initiatief om een klooster en een bijzondere meisjesschool op te richten. Had men oorspronkelijk het oude kerkhof op het oog, ten slotte verrees het gebouw niet ver daar vandaan. Het ontwerp was van P.J. van Genk.

Bron: collectie J. Smits
Foto: collectie J. Smits

De Franciscanessen van Dongen betrokken het klooster op 1 mei 1907. De zusters verlieten het huis in 1963.

Het werd verhuurd aan de Sint Victor Stichting, die er de congregatie van de Broeders van Scheppers uit Antwerpen huisvestte. Zij hadden er een internaat voor schipperskinderen, de ‘schippersschool’. De broeders bleven tot 1966.

In 1969 werd het gebouw verkocht aan P.A. van Putten, die beneden een garage hield en boven woonde. Het huis is eind 1995 gesloopt. 

Heb je nog een zuster voor de klas gehad, of heb je op het internaat van de broeders gezeten? Vertel dan hier het verhaal van je belevenissen.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

 

2

Reacties (2)

Sjors zei op 30 september 2018 om 10:11 uur

Op de kleuterschool ,die gelegen lag achter het klooster ,waren alleen maar zusters die daar de scepter zwaaide, er waren lieve zusters maar aan één heb ik nare herinneringen, als je in haar ogen iets verkeerd deed werd je opgesloten in het kolenhok daar moest je dan een paar uren inzitten in het donker.Nadat het klooster verlaten was door de zusters en de schipperschool heeft het even legen gestaan, de bovenverdieping werd toen gebruikt als repetitielokaal door drumband Doka.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 oktober 2018 om 10:34 uur

Nou Sjors, ik kan me voorstellen dat zo'n straf in het kolenhok enorme indruk maakt, zeker voor een kleuter. Deelde deze zuster deze straf vaak uit?

Maar goed dat er ook veel lieve zusters waren, en dat je je dat ook nog kunt herinneren. In welke jaren heb je daar op de kleuterschool gezeten?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.