Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Luciagesticht, Sint-Annagesticht in Princenhage

Kloosters

Het kerk- en armenbestuur besloot 20 oktober 1888 op advies van pastoor P. van Oers een ‘gesticht voor armen, gebrekkigen en ouden van dagen’ op te richten. De Franciscanessen van de H. Elisabeth uit de Hendrikstraat in Breda begonnen met het werk.

Bron: collectie J. Smits
Foto: Collectie J. Smits

Ze moesten het gebouw van architect J. van Langelaar al in 1890 uitbreiden. In 1906 wilde het kerkbestuur het klooster aan de congregatie verkopen. Omdat de Franciscanessen van de H. Elisabeth daar niet voor voelden namen de Franciscanessen Alles voor Allen het over. Zij verzorgden ook de wijkverpleging in de omgeving.

Op 22 juli 1909 werd de nieuwe kapel van architect P. van Genk ingezegend. Naast de kapel bouwde hij in hetzelfde jaar huis Sint Anna voor de opvang van voogdijkinderen.

Het Sint-Luciagesticht brandde door oorlogsgeweld af in 1944. De voogdijkinderen vonden nieuw onderdak in Breda, de bejaarden gingen naar een hotel in Etten. Na hun terugkeer werd het Sint Anna bestemd voor psychogeriatrische patiënten.

Het oude Sint-Annagesticht kreeg de naam Huize Lucia, naar het oude klooster. Het werd in 1973 overgedragen aan een nieuwe stichting.

Toen de verpleging werd toegespitst op patiënten die zware verzorging behoefden veranderde de naam in Princenhof. In 1994 werd de Princenhof verkocht aan de Stichting Avoord, Zorg en Wonen, die het verving door de nieuwbouw Westerwieck-Noord.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

11

Reacties (11)

Rien Ros zei op 11 november 2019 om 16:50 uur

Op de plaats van het oude Luciagesticht werd in opdracht van de congregatie Alles voor Allende in de jaren zestig van de vorige eeuw gestart met de bouw van het verpleeghuis met de naam Lucia Stichting. Een verpleeghuis voor 255 psychogeriatrische patiënten. Eerder was de naam van St. Anna al gewijzigd in Huize Lucia, een verzorgingshuis voor ca. 100 bejaarden. Ter voorkoming van verwarring tussen het verpleeghuis Lucia Stichting werd de naam Huize Lucia inderdaad gewijzigd in Princenhof. Dit verzorgingshuis werd nà 2000 vervanen door het verzorgingshuis Westerwiek in Breda(Tuinzicht).

Marilou NillesenBHIC zei op 18 november 2019 om 18:57 uur

Ah, dank voor deze verhelderende aanvulling, Rien! Dat maakt veel duidelijk, bedankt daarvoor.

Piet Poppelier zei op 29 april 2020 om 21:07 uur

Op 1 mei 2020 is het 50 jaar geleden dat ik op de Lucia Stichting begon als leerling ziekenverzorger! Een heel nieuw huis met bewoners die overal vandaan kwamen. Het was een huis voor: psychisch gestoorde demente bejaarden, de voorloper van de psychogeriatrische. Onze geneesheer/ directeur was dr. Cees van Tiggelen, die helaas jong overleden is. De directrice was zuster Jeanne D’Arc van de congregatie Alles voor Allen. Zij waren ook de zusters van het “oudemannenhuis “ op de Haagdijk en van het Sint Ignatius Ziekenhuis aan de Wilhelminasingel! Wij hadden een groep van 8 mensen en ik was de enige man! Wij kregen les op de Haagdijk met nog 8 mensen die op de Haagdijk werkten. Wij kregen o.a. les van zuster Gonsalva en zuster Wendelina! Wij hebben een prachtige tijd gehad en een fantastische opleiding.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 mei 2020 om 13:57 uur

Nou Piet, dan is het vandaag een bijzondere dag voor je! Wat mooi dat je terugkijkt op zo'n fijne periode? Welke herinnering komt weer als eerste terug als je aan die tijd denkt?

Piet Poppelier zei op 1 mei 2020 om 21:39 uur

Dag, Marilou, als ik terug denk aan die tijd dan komt zeer zeker de gezelligheid en de warmte terug! Zeer zeker daar ik mijn huidige echtgenote Lia daar heb leren kennen en wij zijn op 27 juni 47 jaar getrouwd. Al met al een hele leuke tijd : wel hard werken, maar o zo gezellig!

Marilou NillesenBHIC zei op 2 mei 2020 om 21:08 uur

Wat hartverwarmend om te lezen, Piet, prachtig! En wat een mooi jubileum om samen met je vrouw te vieren. Een beetje vroeg maar alvast van harte.

Karine zei op 12 december 2020 om 14:01 uur

Is er ook meer informatie uit de tijd 1880-1895?
Via het bevolkingsregister ben ik te weten gekomen dat mijn overgrootvader met zijn broertje hier stonden ingeschreven (en dus gewoond hebben) na het overlijden van hun moeder. De oudere broers gingen naar Huijbergen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 december 2020 om 13:20 uur

Dag Karine, informatie uit die tijd zou je misschien kunnen vinden in het archief van de Franciscanessen van de H. Elisabeth, die het gesticht destijds onder hun hoede hadden. Hun archief wordt bewaard door het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, dus ik zou zeker eens contact met ze opnemen. Contactgegevens vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html

Wil je zelf alvast een indruk krijgen van wat dat archief bevat, dan kan dat via deze link: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… Als je daar bijv. op 'inventaris' klikt dan kun je alle onderdelen van het archief uitklappen.

Ook zou je contact kunnen opnemen met onze collega's van het Stadsarchief Breda. Op hun site vind ik onder andere "Stukken betreffende de verpleging van armen in het Gasthuis St. Lucia, 1888-1941" (inventarisnummer 204).

Een publicatie die je zou kunnen raadplegen is: "Lucia : een eeuw gezondheidszorg in Princenhage", van H. Dirven. Uitgever: Stichting Basis. Breda 1994.

Hopelijk helpt dit je wat verder in je zoektocht. Veel succes en als je nog vragen hebt dan stel ze hier gerust.

Lydia Sengers zei op 5 februari 2022 om 13:22 uur

Zijn er ook namen en/of foto's van kinderen die in het Lucia weeshuis hebben gezeten? Ik ben vooral geïnteresseerd naar de periode 1915 tot ongeveer 1935.

Norah zei op 5 februari 2022 om 17:26 uur

Hallo Lydia,

Je zou de betreffende namen kunnen invoeren bij
https://stadsarchief.breda.nl en dan naar -genealogische bronnen-. Ik weet wel niet of dit al openbaar is wanneer deze personen na 1922 geboren zijn > privacy-wet.
Verder kun je de sites bezoeken die Thijs de Leeuw op 15/12 2020 hierboven vermeldde.
Mvg.

Lydia Sengers zei op 6 februari 2022 om 09:39 uur

Dank voor het bericht. De kinderen waar het om gaat zijn allen geboren vóór en in 1914. Met de link van Thijs de Leeuw kwam ik er niet uit. Maar ik ga deze proberen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.