Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Franciscusgesticht in Breda

Kloosters

De Franciscanessen van Roosendaal kochten in 1896 een perceel aan de Leuvenaarstraat. De zusters van het klooster dat daar werd gesticht werden ingezet in de zorg voor en het onderwijs aan onvermogende meisjes.

Al in 1897 werd het onderwijs verzorgd vanuit het Liefdegesticht aan de Nieuwstraat. Op 13 februari 1898 werd het kloostergebouw voltooid. Jacques van Groenendael was de architect.

Foto: Gemeente Breda, Openbare Werken, Simon Schonck. Bron: collectie Stadsarchief Breda
Foto: Gemeente Breda, Openbare Werken, Simon Schonck. Bron: collectie Stadsarchief Breda, fotonummer 19940438D

In 1923 begonnen de zusters met het geven van onderwijs aan wat toen debiele en imbeciele kinderen werden genoemd. In 1928 werd voor deze kinderen een afzonderlijke school opgericht, die genoemd werd naar de H. Rosa van Viterbo. In de volksmond is die beter bekend als de Rosaschool.

De leerlingen van dit buitengewoon lager onderwijs (B.L.O.) kwamen uit Breda en de wijde omgeving. Voor die laatste groep werd een internaat opgericht. Ook was hier een opleiding voor kleuteronderwijzeres met internaat.

De communiteit werd opgeheven in 1974, de zusters gingen naar de Julianalaan 21. Van hier uit bleef nog tot 2007 een kleine communiteit actief in parochiewerk en in de zorg. Het gebouw aan de Leuvenaarstraat is gesloopt in 1982.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.