Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

RK kerken in Dongen

RK kerken

Zo’n 94% van de 16.375 inwoners die de gemeente Dongen in 1971 telde beschouwde zich volgens de Volkstelling rooms-katholiek. Dat zijn zo’n 15.470 personen. Zes pastoors en kapelaans bedienden de parochies waarin de gelovigen kerkten. Klik op de kerk van je keuze en lees meer.

Klik op de kerk van je keuze

De kerk van Dongense VaartH. Hubertus

Vaartweg 108, Klein Dongen
In gebruik: 1867-

H. Joseph

Sint Josephstraat 116, Dongen
In gebruik: 1907-2003

De LaurentiuskerkH. Laurentius

Gasthuisstraat 1, Dongen
In gebruik: 1920-

Maria, Moeder van Barmhartigheid

Roeloff van Dalemstraat 37, Dongen
In gebruik: 1957
Gesloopt: 1984


H. Paulus

Europaplein 1, Dongen
In gebruik: 1967-2005

De Pauluskerk (Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

De Pauluskerk (collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 336.561)

8

Reacties (8)

Piet Poppelier zei op 30 september 2018 om 10:41 uur

De Hubertuskerk in DongenVaart is inmiddels ook gesloten en omgebouwd naar een woning. Gelukkig heeft de familie, die erin woont een Mariakapel gebouwd in een van de toenmalige ingangen.
De Laurentiuskerk is m.i. in 1921 in gebruik genomen, vier jaar nadat de voormalige kerk in 1917 uit was gebrand. Naast de kerk stond toen een munitiedepot vanwege de mobilisatie en gelukkig is de brand niet overgeslaan, want anders was er een grote ramp gebeurt. Op 29 januari 1989 brandde het voormalige schoolgebouw naast de huidige kerk uit en was er wederom paniek. Alle gelovigen moesten in aller ijl de kerk uit, maar de kerk is wel gespaard gebleven. Een saillant detail: alle voorwerpen in de kluis van de uitgebrande Waterstaatskerk zijn gespaard gebleven evenals het prachtige beeld van de H.H. Laurentius, dat nog te bewonderen is in onze mooie kerk!

Marilou NillesenBHIC zei op 1 oktober 2018 om 10:36 uur

Dank voor deze mooie aanvulling, Piet! En inderdaad, wat bijzonder dat de voorwerpen in de kluis gespaard zijn gebleven. Was je zelf ook aanwezig toen de brand in 1989 naast de kerk uitbrak?

Piet Poppelier zei op 1 oktober 2018 om 13:40 uur

Neen, ik was zaterdagavond al naar de kerk geweest, maar in het begin van de ochtend brak de brand uit terwijl de H.H. Mis net begonnen was. Samen met onze zoon ben ik wel meteen naar de kerk gelopen omdat wij vanuit ons dakraam de brand al zagen. Gelukkig waren de hulpdiensten in een mum van tijd ook aanwezig, maar de wind stond richting de kerk. Met man en macht is er een regenscherm aangelegd om de kerk te sparen. Heel bijzonder was dat het op de verjaardag was van onze toenmalige pastoor met de toepasselijke naam: pastoor Will Brand. Bij de brand in 1917 is dus de inhoud van de kluis gespaard gebleven en de firma die de kluis gebouwd had, maakte er mooi gebruik van door op de pagina naast het artikel van: Den groote brand in Dongen een advertentie te plaatsen met de verwijzing naar de brand. Dit alles staat in de Katholieke Illustratie, een tijdschrift van weleer.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 oktober 2018 om 16:42 uur

Nou ja, zoiets bedenk je toch niet, dat de pastoor jarig is én dan Brand heet met zijn achternaam. Wat een toeval!

En slim van die firma om zo in te springen op de brandveiligheid van de kluis. Volgens mij viel de Katholieke Illustratie bij heel wat mensen op de deurmat dus ze hebben er vast een groot publiek mee bereikt.

Bedankt voor je toevoegingen Piet. Het verhaal van de kerk krijgt zo steeds meer vorm, dank daarvoor.

Gijs Stevens zei op 1 februari 2023 om 11:21 uur

Vanaf 1954 misdienaar geweest. Eerst in de St jozefparochie en daarna in de mariaparochie (tot mijn 18e)

Piet Poppelier zei op 1 februari 2023 om 13:47 uur

I.v.m. de hoge energiekosten kerken wij deze winter vanaf 1 november 2022 tot eind maart 2023 in de Sint Josephkapel van de Zusters Franciscanessen aan de Hoge Ham. Alleen de uitvaartdiensten en de Carnavalsmis worden in de Sint Laurentiuskerk gehouden en we hopen dat de weergoden ons gunstig gestemd zijn, zodat wij vanaf eind maart weer in onze parochiekerk kunnen kerken! Misschien een worst offeren aan de Heilige Clara?!

Lisette KuijperBHIC zei op 2 februari 2023 om 11:47 uur

Hartelijk dank voor jullie reacties! Gijs, hoe heb je je tijd als misdienaar ervaren? En wat jammer dat de missen op dit moment niet in de Laurentiuskerk gehouden kunnen worden. Piet. Hopelijk wordt het een warm en mooi voorjaar en kunnen jullie snel terugkeren naar jullie kerkgebouw.

Piet Poppelier zei op 2 februari 2023 om 12:00 uur

Ja, dat is inderdaad jammer, maar er komen betere tijden! Het komt altijd goed. Dankjewel voor je reactie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.