Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Josephkerk in Dongen

RK kerken

De Sint-Josephkerk in de Dongense wijk Achterberg was sinds 2002 een gemeentelijk monument. Was, want de kerk is zeven jaar later gesloopt. Alleen het vieringtorentje, dat op de kruising van middenschip en zijbeuken stond, is gespaard.


De gemeente twijfelde aanvankelijk over de plaats die het torentje moest krijgen. Voor de stichting “St Joseph blijft!”, die jarenlang tot de Raad van State toe streed voor het behoud van de kerk in Achterberg, was het meteen duidelijk: op de plaats waar eens de kerk heeft gestaan: “De Eiffeltoren hoort in Parijs, de Josephspits in Achterberg.” Daar staat het torentje nu inderdaad, vlakbij de plaats waar ze eens de Josephkerk bekroonde.

De Josephkerk was van 1907 en behoorde tot het oeuvre van J.H.H. (Hubert) van Groenendael. In 1957/’58 is het gebouw vergroot en kreeg het een nieuwe voorgevel.

Als gevolg van de ontkerkelijking werd de kerk in 2003 aan de eredienst onttrokken. Een deel van het interieur werd verplaatst naar de Laurentiuskerk.

Tot zover "de stenen". Als parochiaan had je natuurlijk te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. En je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger hadden zij veel te vertellen in hun parochie. Daarover gaan veel verhalen in het rond.

Welke herinneringen leven er nog aan pastoor Van Beckhoven, die midden jaren vijftig de heilige missen verzorgde in de Josephkerk? Of aan zijn kapelaans? 

De spits is wat overbleef (foto: BHIC / F. van de Pol, 2011)De spits is wat overbleef (foto: BHIC / F. van de Pol, 2011)

Hij kreeg hulp van maar liefst drie van zulke pastorale ondersteuners: J.W.A. van Eekelen, A.P.F. Wezel en J.B.M. van Gastel. En wie herinnert zich nog de opvolger van Van Beckhoven, pastoor Van der Velden? Hij bestierde de kerkgemeenschap in de jaren zestig. Hieronder kun je al je anekdotes en verhalen over deze geestelijken kwijt.


Pastoor Van Beckhoven Pastoor Fr. A.A.M. van Beckhoven (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12016) Pastoor Van der Velden Pastoor H.M. van der Velden (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3a1844)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.