Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Noodkerk in Dongen: Maria Moeder van Barmhartigheid

RK kerken

In 1957 werd aan de Kanaalstraat, tegenover de Emmstraat, een 'noodkerk' in gebruik genomen. Dit was een tijdelijke kerk, bedoeld voor de gelovigen van de nieuwe parochie H. Maria Moeder van Barmhartigheid (een afsplitsing van de parochie H. Joseph). Het moderne gebouw was een ontwerp van de architect J. Strik.

H. Maria Moeder van BarmhartigheidEen definitieve kerk voor de Mariaparochie moest dus nog worden gebouwd. Opvallend genoeg is deze er echter nooit gekomen.

De noodkerk werd de definitieve kerk en tot in 1982, toen de parochie dus 25 jaar bestond, heeft deze dienst gedaan. Het gebouw is in 1984 gesloopt. De Mariaparochie is vervolgens opgeheven en weer bij de Sint-Josephparochie gevoegd.
 
Op een van de foto's zien we de priester A.H.J. Rompa. Hij kreeg in 1957, op 37-jarige leeftijd, de taak om als pastoor de nieuwe Mariaparochie leven in te blazen. Voor een pastoor was hij aan de jonge kant. Echter bij bouwpastoors - pastoors belast met de bouw van een nieuwe kerk - kwam dit wel vaker voor.

Pastoor RompaReageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, de parochie en de geestelijken van vroeger. Foto's zijn ook welkom en kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Foto's

De noodkerk H. Maria Moeder van Barmhartigheid (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1B1596)

Pastoor A.H.J. Rompa (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 3a1921)

81

Reacties (81)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 oktober 2017 om 13:30 uur

Dit kerkgebouw heeft er dus maar een kwart eeuw gestaan.
Vind het ook een zeer onaantrekkelijk gebouw.
Het lijkt mij meer op een auto-reparatie-garage dan voor het samenbrengen van een groep van mensen voor geloofsbelijdenis .
Maar dit is vanzelfsprekend erg persoonlijk.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 oktober 2017 om 09:39 uur

Beste Gerard, bedankt voor je reactie. Ben het trouwens met je eens hoor. Smaken verschillen, maar het is nu niet bepaald de Sint Janskathedraal : ) Je vraagt je dan toch af hoe zo’n tijdelijke kerk werd ontvangen. De ‘nood’ was dus blijkbaar hoog. Iets beter dan niets, zullen ook de parochianen misschien wel hebben gedacht?

Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 oktober 2017 om 12:30 uur

De kerk is in 1957 gebouwd. juist op het moment dat de baby-booom al een decennia eerder was begonnen.
Dus een enorme bevolkingsaanwas en nog niets wees erop dat een decennia later de ontkerkeling zou plaatsvinden.
De verwachtingen waren hoog en men wilde na de oorlog vernieuwen / ver-Amerikaniseren .
In dit perspectief moet je de bouw van zulke kerken die in die tijd gebouwd werden zien, denk ik.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 oktober 2017 om 14:23 uur

Dank Gerard, voor je aanvulling. De kerk wordt er weliswaar niet mooier van, maar het bestaan ervan veel begrijpelijker : )

Marianne Andriessen zei op 26 januari 2018 om 12:27 uur

Pastoor Rompa kreeg hulp van kapelaan Rombouts.
Kapelaan Rombouts stond bij ons rond 12.00 uur voor de deur om te vertellen dat onze moeder Anny Andriessen-Klijn onverwachts was overleden. Dit gebeurde op zondag 27-08-1961.
Mijn man Geert en ik zijn in deze kerk getrouwd op 01-05-1973.

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 januari 2018 om 15:07 uur

Bedankt voor het delen van deze herinneringen Marianna. Zo is de kerk echt een plaats van verdriet en geluk voor parochianen.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 januari 2018 om 15:33 uur

En toch mis ik een vraag van je Mariet aan Marianne die ik nu zelf maar stel uit nieuwsgierigheid en om het plaatje compleet te krijgen n.l. Door wie zijn jullie getrouwd in die kerk ? Door de pastoor of door de kapelaan of toch nog een andere priester.

Marianne Andriessen zei op 26 januari 2018 om 15:58 uur

Wij zijn getrouwd door Pastoor Rompa.
Kapelaan Rombouts was er toen al weg, voor zover ik weet.

Dr. Adriaan in 't Groen zei op 26 maart 2018 om 23:12 uur

nou, nou...dit verhaal is toch geheel wat anders. De nood, zoals dat heette was zo groot dat zo veel mensen een kerkbezoek wilden afleggen dat dat niet in de Jozefkerk kon. Dat kwam o.. door de uitbreiding van Dongen met o.a. de Prinsessenbuurt. Daarnaast was er de moderne geloofsbeleving die Pastoor Rompa en kapelaan Rombouts voorstonden en die wij vanuit de jongerenmissen verder uitbouwden. Dat leidde tot volle kerken in het bijzonder bij de zgn. noodkerk maria. Daaraan heb ik zeer meegeholpen. Heb er nog heimwee na.

Marianne Andriessen zei op 27 maart 2018 om 12:40 uur

Dat kan ik me indenken Adriaan. ( ik ken U volgens mij)
Dat was toch de JMD ? ( Jongeren Missen Dongen)
Was echt een leuke tijd.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 maart 2018 om 14:07 uur

Nou, Marianne Andriessen & Dr. Adriaan in 't Groen ik meen uit jullie reactie te kunnen opmaken dat U-beiden er (veel) meer over kunnen vertellen via dit medium. Ik ben daar eigenlijk wel nieuwsgierig naar.

Dr. Adriaan in 't Groen zei op 27 maart 2018 om 22:51 uur

De zgn. Noodkerk van Maria werd gebouwd o het hoogtepunt van de deelname aan katholociteit, de geboortegolf na de tweede wereldoorlog EN de impuosen voor vernieuwing vanuit het Tweede Vaticaans Concilie. DAT ALLES kwam M O O I en verantwoord samen in de Mariakerk met de pastores Rompa en Rombouts. Het doet me veel verdriet dat ondank heel veel energie en creativiteit van heel veel mensen daar niets meer van is overgebleven.

Dr. Adriaan in 't Groen zei op 27 maart 2018 om 22:57 uur

voor Marianne Andriessen: ik woede op de beatrixtraat 35. mijn vader was ziekenfondsagent. De JMD waren prachtig! Echt heel jammer dat we dat samen niet konden voortzetten in samenhang met de kerk. Vaak vraag ik me af wat er is misgegaan?

Dr. Adriaan in 't Groen zei op 27 maart 2018 om 23:11 uur

eigenlijk is het een triest verhaal: de kerk groeide en kromp: Rompa bouwde met veel creativiteit (als een van de eersten vanuit de beginselen van het Tweede Vaticaans Concilie: de liturgie met het gezicht naar de gelovigen; daardoor een geheel nieuw kerkontwerp: de NOODkerk Maria was daarbij de eerste!
Daarbij was hij als pastoor niet leidend maar dienend.

Dr. Adriaan in 't Groen zei op 27 maart 2018 om 23:13 uur

na de uitbouw van Rompa werd het onder zijn ogen letterlijk weer afgebroken.
Dat moet pijn hebben gedaan. Bij mij in ieder geval wel.

d zei op 27 maart 2018 om 23:19 uur

de bezieling kwam ook vanuit het 'kerkvolk'. In dit geval de Jongerenmussen.
Hou op met pastoors en kapelaans zo te stereotypiseren. Jammer dat we deze mannen niet meer hebben. JA OOK JAMMER DAT WE NOOIT VROUWEN T0T DIT AMBT HEBBEN TOEGELATEN. Laten we denken over de toekomst.

Annemarie van Geloven zei op 28 maart 2018 om 10:19 uur

Het vuur in u is nog niet gedoofd, Adriaan in 't Groen, merk ik! Ik denk dat veel mensen uit Dongen goede herinneringen hebben aan deze inspirerende jongeren missen, waar u zich jarenlang samen met anderen voor in hebt gezet.

Marianne Andriessen zei op 28 maart 2018 om 12:11 uur

Hoi Adriaan,

Volgens mij waren wij klasgenoten op de St. Janschool. Wij zeten met 8 meisjes in een klas met 42 jongens. Meester Heijkant en Meester van Alphen.
Ik woonde Kanaalstraat 77 en wij hadden een kruidenierswinkel. U bent dus de zoon van Leo.
Maar het blijft triest wat er allemaal is misgegaan. Dat is echt heel jammer.
Gelukkig hebben we beiden mooie herinneringen!
Zelf heb ik jarenlang in het Jongerenpastoraat gezeten en daar denk ik ook heel positief aan terug. Met vriendelijke groet, Marianne

Dr. Adriaan in 't Groen zei op 28 maart 2018 om 12:39 uur

Inderdaad is het vuur nog (net) niet gedoofd. Nu ik met pensioen ben komen deze herinneringen weer terug en denk ik er aan om een klein boekje te schrijven voor o.a. mijn kleinzoon en kleindochter. Want het verhaal moet worden doorverteld, tenminste een beetje...
Woon nu in Den Haag met mijn vrouw Gisela. Het gaat ons goed.
Ja, Marianne, we hebben dan samen in de klas gezeten. Ik vond het maar spannend met die 8 meisjes plotseling in de klas. Ik kwam van de Jongenschool Aloysius. Jullie hadden een mooie kruidenierswinkel waar ik vaak ben geweest. Mooie tijd....vervlogen... Mooi dorp Dongen....Veel groeten van Adriaan

Marianne Andriessen zei op 28 maart 2018 om 19:39 uur

Dat zou ik zeker doen; dat boekje schrijven. Leuk idee.
Mijn man is Geert de Hoogh. Hij is nog een tijdje 2e dirigent geweest bij de JMD.
Wij wonen in Bergen op Zoom.
Veel groeten van Marianne

Dr. Adriaan in 't Groen zei op 28 maart 2018 om 20:57 uur

Ik twijfelde nog, maar ik ga dat boekje schrijven. Je hebt me overgehaald. Wil het op mijn zeventigste klaar hebben en dan presenteren. Dat is dan mijn verjaardag: 19 mei 2020. Dank voor je aanmoediging. Ik zal je uitnodigen als het zo ver is.
Hartelijks van Adriaan

Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 maart 2018 om 21:26 uur

Ja Adriaan een mens heeft nou eenmaal dikwijls die zetjes nodig. Ik zou zeggen "zet 'm op ! "

Dr. Adriaan in 't Groen zei op 28 maart 2018 om 21:37 uur

dank je Gerard.

Marianne Andriessen zei op 28 maart 2018 om 23:15 uur

Wat geweldig leuk Adriaan.
Heel veel succes met het schrijven!
Leuk dat we na al die jaren weer contact hebben.
Hartelijks terug! Marianne

Annemarie van Geloven zei op 29 maart 2018 om 11:00 uur

Dat is nu het leuke van dit forum. Het verbindt mensen in hun herinneringen!
Ik denk Adriaan, dat onze collega's van het Regionaal Archief Tilburg ook heel blij zullen zijn met de tekst van uw boekje. Heel veel inspiratie!

ton van rooij zei op 9 oktober 2018 om 16:51 uur

ik ben ton van rooij mijn bijnaam is discotoon en ik woonde in de min.ruys de beerenbrouckstraat in dongen en ben een paar keer in deze kerk geweeest in mijn herinnering was het een houten noodkerk
het was een vierkant houten bouw vergeleken met de st.jozef kerk was het echt sober en eenvoudig ik was toen bevriend met corne aarts uit de beatrixstraat

Marilou NillesenBHIC zei op 10 oktober 2018 om 09:01 uur

Bedankt voor je berichtje, Ton. In welke tijd was dat ongeveer, dat je in deze kerk kwam?

john embrechts zei op 15 oktober 2018 om 22:49 uur

Ik herinner me dat wij, als trouwe Laurentiusparochianen, naar de Mariakerk gingen omdat je daar op zaterdagavond je zondagsplicht kon vervullen. Het was er dan altijd erg druk. En dan konden we op zondag uitslapen, of eerder op bezoek gaan bij opa!

Marilou NillesenBHIC zei op 16 oktober 2018 om 09:04 uur

Ik kan me voorstellen dat die dienst populair was, John; zo'n praktische invulling van de zondagsplicht! Over welke jaren hebben we het dan?

ton van rooij zei op 16 oktober 2018 om 13:52 uur

john bedankt ook voor mij was dat de reden dat ik ook in de mariakerk kwam het was in de jaren 70 en 80 ik zelf ben geboren in 1958
ik zelf behoorde tot de st.jozef parochie

Pierre Gruca zei op 28 augustus 2020 om 14:15 uur

Al zoekende voor wat onderzoek in de geloofskern van Terheijden, onderdeel van de Vijf Heiligen Parochie kom ik de naam van Piet Rombouts tegen.
Deze was in onze regio kapelaan in Wagenberg, maar ook pastoor in Terheijden in de periode 1969-1984. Hij vertelde weleens dat hij in Dongen totaal niet kon opschieten met de huishoudster op de pastorie en daarom vaak zijn heil maar elders zocht.
De pastoor was trouwens afkomstig uit Terheijden, een van de drie zonen van Jan Rompa die priester geworden zijn.
In 1984 ging Piet Rombouts met pensioen en werd rector van Verzorgingshuis de Wijngaerd in Made, als opvolger van zijn oom, de vroegere bouwpastoor van de H. Blasiuskerk op Made-Stuivezand. De huishoudster van Piet Rombouts was zuster Carla van de zusters Franciscanessen van Dongen.
Piet Rombouts stierf in 2007 en liet de H. Antonius Abtkerk een legaat na om een orgel aan te schaffen beneden in de kerk. Dit orgel is aangeschaft en kreeg bij de inwijding de naam Romboutsorgel. Piet Rombouts is begraven op het kerkhof in Terheijden, de uitvaart werd voorgegaan door de vroegere bisschop Ernst die een studiegenoot van hem was.

Marianne zei op 28 augustus 2020 om 17:13 uur

Die huishoudster op de pastorie had een papagaai die enorm kon vloeken. Dat vonden wij als kinderen prachtig natuurlijk.
Wat mooi dat de kerk in Terheijden een legaat van Rombouts heeft gehad om een orgel aan te schaffen.
Voor Adriaan in het Groen:
Is her nog gelukt met dat boekje schrijven? Met vriendelijke groet,

José weeterings zei op 4 februari 2021 om 19:35 uur

Wat leuk om dit te lezen ik als kind kwam ook in de Maria kerk zo ging dat vroeger mijn moeder is in 1969 overleden Anneke vrienten pas 41 ook mijn oudste zoon maikel is in deze kerk nog gedoopt door pastoor rompa en Marianne jou ken ik ook nog heel goed vroeger van de vege winkel jou vader bracht zaterdag happen bij ons thuis en geert was de meester van mijn zoon

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 februari 2021 om 14:50 uur

Hallo José, dank voor je reactie en leuk om te lezen dat jij en je familie zulke goede herinneringen aan deze kerk hebben! Wat herinner je je nog het beste van die kerkbezoeken als kind?

Adriaan in t Groen zei op 8 februari 2021 om 21:26 uur

Mariekerk was de bron van vernieuwing in de RK-kerk in Dongen. Vernieuwing betekent hier: aansluiting bij de behoeften van de gemeenschap., het volk. Wat fijn dat jullie de Mariakerk goed in herinnering hebben. ik ook. Ik denk weleens dat hier het laatste mooie van het katholicisme zichtbaar was.
Ik probeer nog steeds aansluiting te houden met het katholicisme hier in Den Haag waar ik nu woon.
Niet eenvoudig.
Maar ik ben katholiek in mijn hart en ziel,
En steun op de bedoelingen van paus Franciscus. ook al gaat dat weleens mis, te langzaam, of werken anderen hem tegen.

Adriaan in t Groen zei op 8 februari 2021 om 21:34 uur

De Mariakerk werd in de loop van de tijd ook steeds mooier, of minder lelijk. De Mariakerk was ook echt bedoeld als vernieuwing vanuit het bisdom. Jammer dat ie dan toch plat ging. Ik lijd daaronder, zelfs vanuit Den Haag.
Adriaan in 't Groen

Adriaan in t Groen zei op 8 februari 2021 om 21:49 uur

Ben nog een boekje over verschillende (zeven) godsbeelden voor kinderen aan het schrijven. De plaatjes daarbij maken met nog de meeste zorgen. Kwam iets tussendoor: een ander boekje over onderwijsbeleid. Dat boekje over zeven beelden van het goddelijk is er over een jaar. Dan ben ik 72.
Bij uitgever Eburon.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 februari 2021 om 08:59 uur

Dank voor je reactie Adriaan. Mooi verwoord ook, wat je hier als katholiek in hart en ziel over deze kerk als "bron van vernieuwing" schrijft. Je schrijft dat het niet eenvoudig is om de aansluiting met het katholicisme te behouden. Wat zie je als de grootste verschillen met hoe je dat katholiek zijn nu ervaart, en ten tijde van Vaticanum 2, pastoraal concilie..? Goed om te lezen dat de herinneringen aan de kerk en parochie in Dongen na al die jaren nog wel steeds kracht geven!

Jose zei op 30 augustus 2021 om 23:42 uur

Tja de kerkdiensten op zondag geloof zelfs twee keer per dag mijn communie ook het heilige vormsel de doop van mijn eerste kind en natuurlijk begrafenis van mijn lieve moeder was 12 vreselijk

Marianne de Hoogh-Andriessen zei op 31 augustus 2021 om 10:21 uur

Ja José dat moet echt een vreselijks tijd voor jullie zijn geweest. Dat herinner ik me nog goed. was diep triest.
Veel sterkte nu alles weer bovenkomt. Jouw moeder was een lief mens.

Voor Adriaan: Leuk dat je met dat boek bezig bent. Zet hem op! Ik ben dan ook 72 jaar!
Ik schrijf artikelen over WO 2. Google mijn volledige naam maar.

P. Zopfi zei op 21 juni 2022 om 15:59 uur

Mijn vader is jarenlang dirigent geweest van het mariakoor.

Pierre Gruca zei op 28 juni 2022 om 11:12 uur

Onlangs kreeg ik een map ter inzage van de vroegere kapelaan van de Mariakerk in Dongen. Na zijn periode in Dongen werd hij in 1967 pastoor in Terheijden, toen hij in 1984 met emeritaat ging, verhuisde hij naar Made om daar geestelijk verzorger te worden in 'de Wijngaerd' .
Na zijn dood bracht zijn familie een map met allerlei aantekeningen en foto's naar Heemkundekring Made en Drimmelen. Er zijn ook veel foto's van Dongen bij.
Tijdens zijn emeritaat werkt oud-kapelaan Piet Rombouts mee aan allerlei publicaties van Heemkundekring 'de Vlasselt'

Marianne de Hoogh zei op 28 juni 2022 om 12:13 uur

Wat geweldig Meneer Gruca.
Ik zou graag die foto's van Dongen een keer willen zien. Is dat mogelijk?
Met vriendelijke groet,
Marianne de Hoogh

Gijs Stevens zei op 1 februari 2023 om 11:27 uur

Pastoor Rompa een geweldige man. Gewoon met zijn voeten op de grond. En als hij zich voor het vissershuisjes had verslapen was het: we doen de korte versie. En binnen 10 minuten was het gedaan :-)

Gijs Stevens zei op 1 februari 2023 om 18:04 uur

Bedoeld wordt het vissersmisje ‘s-morgens van 06.30 tot 07.00 uur. Ben in de St. Jozefparochie als misdienaar beginnen maar vanaf het begin naar de mariaparochie overgegaan tot 1966.

Lisette KuijperBHIC zei op 2 februari 2023 om 12:26 uur

Wat leuk dat je zulke positieve herinneringen hebt aan pastoor Rompa, Gijs! Bedankt voor je reacties. Hoe komt het 'vissersmisje' trouwens aan zijn naam? En was dat iedere dag?

Gijs Stevens zei op 2 februari 2023 om 15:07 uur

Het vissersmisje was de vroegmis. Het waren heel oude mensen die daar naar toe gingen maar ook mensen die vroeg een andere activiteit wilden doen (zoals gaan vissen) maar toch naar de kerk wilden. Het is een eigen interpretatie hoor, misschien dat de oorsprong helemaal anders is. Het was iedere dag en ik vond dat niet erg om te doen, had ik een lekker lange dag.
Pastoor Rompa had ook nog een broer die pater was en af en toe zijn broer kwam bijstaan in de parochie. Die nam dan in de sacristie de biecht af. Totdat hij op een gegeven moment zei: och manneke ga toch lekker voetballen.
En het mooie was, hij tilde zijn pij een beetje op en voetbalde mee. Geweldig.

Lisette KuijperBHIC zei op 2 februari 2023 om 16:03 uur

Dankjewel voor deze interessante toelichting, Gijs! En ik kan het me (als een echt ochtendmens ;) ) goed voorstellen hoor; je hebt nog de hele dag voor je! Wat een leuke anekdote ook over de voetballende pater. Bedankt voor je bijdrage!

Adriaan in 't Groen zei op 2 februari 2023 om 17:24 uur

Mooi die verhalen over die Rompa's. De pastoor had TWEE broers die waren allebei kapucijn. De ene werkte in Nederland (met o.a. toneelstukjes in onze kerk) de andere werkte in de missie.
Soms kwamen ze alle drie bij ons eten in de Beatrixstraat als bijvoorbeeld de vaste Zeeuwse huishoudster vakantie had.

Pierre Gruca zei op 2 februari 2023 om 18:32 uur

De opa van de drie priesterbroers , opa van moederskant was zouaaf en woonde bij hen in in Terheijden.
Hun vroeger ouderlijk huis staat momenteel te koop.

Marianne de Hoogh-Andriesseen zei op 2 februari 2023 om 18:49 uur

Hoi Adriaan
Is het nog gelukt met het boek?
Wij zijn bij Jan van Alphen geweest in Limburg.
Was echt geweldig. Groetjes

Adriaan in 't Groen zei op 2 februari 2023 om 21:37 uur

Dat boek over verschillende onvoltooide Godsbeelden houdt me inderdaad flink bezig. Zojuist eerste concept naar uitgever Eburon gezonden. We gaan nu een illustrator en een theologe of theoloog erbij betrekken. We drukken eerst een intern 'werkboekje'. Daarna komt het definitieve werk. Maar het komt!
Was graag bij Jan van Alphen geweest. Was dat onze onderwijzer of degene die op de hoek van de Beatrixstraat woonde?
Houdoe!
Adriaan in 't Groen

Marianne de Hoogh-Andriesseen zei op 3 februari 2023 om 10:54 uur

Adriaan dat was onze onderwijzer die net gehuwd was.
Hij is maar kort Op de Sint Jan geweest.
Is daarna neerlandicus leraar
Aan de kweekschool geworden.
Daar bleek hij Geert van te kennen.
Sorry voor foutjes lig in UZA in Antwerpen.
Hartelijke groeten.
Marianne

Adriaan in t Groen zei op 3 februari 2023 om 11:50 uur

Dat is mooi van Jan. Ik herinner hem heel goed. Ook nog dat hij Nederlands ging studeren. Heb bij de boerderij van zijn ouders ook nog frambozen geplukt. Hij was de enige leraar op de lagere school waarmee ik een ' band ' voelde..
Hoj moet al flink op leeftijd zijn.. en dan nog getrouwd. Mooi. Doe hem mijn HARTELIJKE groeten inclusief nan die frambozen en band.
Groet van Adriaan

Adriaan in t Groen zei op 3 februari 2023 om 12:02 uur

Waarom lig je in het ziekenhuis Marianne? Wat is er? Als ik vragen mag.
Houdoe

Adriaan in t Groen zei op 3 februari 2023 om 12:05 uur

Waarom lig in Antwerpen, als ik vragen mag Marianne.
Goede tijd daar en sterkte als het nodig is.
Houdoe!

Marianne de Hoogh-Andriesseen zei op 3 februari 2023 om 12:08 uur

Zal Ik zeker doen Adriaan.
Ik voelde hetzelfde.
Jan is 86 dacht ik.
Zijn vrouw is echt een schat.
Mag ik misschien jouw email
Mijne mag je hebben hoor.

Adriaan in t Groen zei op 3 februari 2023 om 12:13 uur

Ja dat is een goed idee:
[mailadres verwijderd door forumbeheer BHIC]
De groeten naar Antwerpen.
Houdoe

Marianne de Hoogh-Andriesseen zei op 3 februari 2023 om 13:01 uur

Ik mail je zodra ik weer thuis ben Adriaan.
Ben gisteren geopereerd.
Hartelijks en leuk dat we contact hebben.

Adriaan in t Groen zei op 3 februari 2023 om 13:08 uur

Sterkte marianne en goede reis naar huis...waar?

Marianne de Hoogh-Andriesseen zei op 3 februari 2023 om 18:50 uur

Bergen op Zoom.
Ben voor 4e keer geopereerd door cardiochirurg.
Heb ruim.5 jaar geleden een opa hartoperatie gehad en dit zijn complicaties daarvan.
Goede nieuws is dat mijn.hart goed is.
Hartelijks Adriaan
Houdoe

Adriaan in 't Groen zei op 3 februari 2023 om 20:20 uur

Mooi bericht uit Bergen op Zoom.
Niks nieuws,.
Wel vervelend natuurlijk, zacht gezegd.
Maar het leven kan doorgaan, toch...
Zou fijn zijn als we elkaar weer eens zouden kunnen zien.
Goede terugreis naar huis.
Houdoe.
Adriaan

Adriaan in 't Groen zei op 3 februari 2023 om 20:23 uur

Mooi bericht op de drempel van Antwerpen en Bergen op Zoom.
Drempels overwinnen?
Adriaan

Marianne de Hoogh-Andriesseen zei op 3 februari 2023 om 20:59 uur

Gaan regelmatig naar België
Vinden we leuk.
Dichtstbijzijnde academisch zh is voor ons Antwerpen.
Lijkt.me leuk om elkaar weer eens te zien.
Hartelijks

Lisette KuijperBHIC zei op 3 februari 2023 om 21:21 uur

Wat leuk dat jullie elkaar via deze website weer tegen zijn gekomen, Marianne en Adriaan. We wensen jou een goed herstel toe, Marianne. En Adriaan, veel succes met je boek! Jouw mailadres hebben we hierboven verwijderd, omdat we willen voorkomen dat het mogelijk gebruikt wordt voor spam.

Achter de schermen kunnen wij natuurlijk altijd jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen, mocht dat nog nodig zijn. Dan kunnen jullie het contact samen verder per e-mail voortzetten.

Adriaan in 't Groen zei op 3 februari 2023 om 22:13 uur

Dank Lisette voor de goede zorgen.
Mooi initiatief deze site. Zinvol.
Marianne goed herstel en reis morgen.
Houdoe vanuit Den Haag.
Adriaan

Marianne de Hoogh-Andriesseen zei op 4 februari 2023 om 09:27 uur

Helaas mag ik nog niet naar huis.
Maar gaat vast goed komen.
Lisette bedankt en zou je naar mijn gmail Adraan zijn gmail willen sturen.
Had het niet opgeslagen nog.
Met mijn telefoon gaat alles niet zo handig en dat liggend.
Fijn WEEKEND!!!

Adriaan in t Groen zei op 4 februari 2023 om 11:02 uur

Sterkte Marianne
Komt goed. Beter ietsjes langer.
Houdoe

JOHANNES VAN DEN BOS zei op 14 maart 2023 om 16:51 uur

Ik heb de Mariakerk nog zien bouwen en pastoor Rompa en kapelaan Rombouts persoonlijk gekend. Het was misschien geen mooi gebouw, maar wel erg praktisch en gemakkelijker te verwarmen dan de grote oude gebouwen. Ik ben er nog misdienaar geweest en wij waren voor die tijd modern gekleed in grijze pijen. Ik heb van 1954 tot1965 in Dongen gewoond en woon nu al 23 jaar in Frankrijk. Ik heb de Kerk vaarwel gezegd na de onverkwikkelijke situaties met misbruik van jongens. Maar ik heb bog wel goede herinneringen aan die tijd en draag de Kerk geen kwaad hart toe.Maar voor mij is religie afgelopen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 maart 2023 om 13:20 uur

Bedankt Johannes voor deze bijdrage. Deze kerk heeft dan toch lange tijd een bijzondere plek gehad in je leven, al is het maar door die betrokkenheid als misdienaar.

Corne Verhoeven zei op 22 oktober 2023 om 18:40 uur

In deze kerk als kind vaak geweest als ik op vakantie was bij mijn oom en tante Kees van Gorkum en Jo van den Bleek (jaren 70)Nooit begrepen waarom ze in zo’n lelijk gebouw naar de kerk gingen…snap nu dat het een noodkerk was. Laatst weer in Dongen geweest omdat ik zoveel oude familiefoto’s aan het kijken was en toen besloten rondje Dongen te doen.

Hand van den Bod zei op 22 oktober 2023 om 21:53 uur

Ik heb de kerk gebouwd zien worden en ben er misdienaar geweest. De kerk mag van buiten niet mooi zijn geweest, het was wel een kerk met veel licht en een mooie kruiswegstatie. Als misdienaar ging je gekleed in een grijze pij. Rompa was een, voor ons kinderen, indrukwekkende man. De kapelaan Rombouts was veel aardiger. Ik herinner me nog dat Romps bij ons langskwam om te zeggen dat vier kinderen wel wat weinig was. Mijn vader had daar geen oren naar. Rompa vertrok teleurgesteld. Het was beslist geen onaardige man. Hij heeft ons gesteund tijdens het langdurige ziekbed en het overlijden van mijn moeder. Zij is ook vanuit de Mariakerk begraven. Ik heb er communie en plechtige communie gedaan.
Alhoewel ik al lang geen godsdienst meer aanhang, heb ik nog wel goede herinneringen aan deze periode

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 oktober 2023 om 12:02 uur

Bedankt Corne en Hand voor deze bijdragen aan het verhaal over de (nood)kerk in Dongen en de geestelijken van toen, pastoor Rompa en kapelaan Rombouts in dit geval.

Adriaan in 't Groen zei op 23 oktober 2023 om 12:30 uur

heb Rompa en Rombouts en ook de Mariakerk heel goed gekend. Ook als misdienaar. Soms was het in de noodkerk zo koud dat het miswater bevroor. Goede tijd gehad. Zeer jammer dat die voorbij is. Woon nu al 30 jaar in Den Haag. Wel religieus, Katholiek, maar niet naar de kerk. Ik ws van de Jongerenmissen Dongen. Ook niks meer... Ik ben 'buitenkerkelijk', noemen ze dat. Betaal wel mijn jaarlijkse bijdrage een beetje. Gisteren nog naar een katholieke begrafenis geweest en ter communie. Deed me goed.

Peter Krijnen zei op 13 mei 2024 om 16:08 uur

Dag oud Dongenaren,
Net zoals jullie gingen wij ook altijd naar de Mariakerk. Geen mooi gebouw, maar het had absoluut wel een goede, open sfeer. Mede dankzij pastoor Rompa en Kapelaan Rombouts. Ik kreeg van de kosteres met toestemming van pastoor Rompa de sleutel van de kerk en mocht dan op het orgel spelen. Hij hoopte natuurlijk dat ik straks de diensten zou gaan begeleiden. Dat is er nooit van gekomen. Wel weet ik dat ik in die lege kerk altijd keurig met Bach begon en naadloos overstapte op boogy Woody, ha,ha. Wel ben ik later een poos organist geweest bij de Jongerenmissen Dongen. Deze groep heeft zich later getransformeerd tot popkoor Spirit. Zij brengen regelmatig musical achtige voorstellingen. Alhoewel ik geen praktiserend katholiek meer ben heb ik altijd een heel goede herinnering aan de kerk, pastoor, kapelaan en JMD gehouden.
Groetjes, Peter Krijnen

Adriaan in 't Groen zei op 13 mei 2024 om 18:16 uur

Mooi Peter. Ik wist dat niet van dat orgel...jammer. in mijn tijd werd het slecht benut.... mooi dat jij daar leven in geblazen hebt. Voor nu goed orgel lijkt me. Ik heb er geen verstand van. Ben geïnteresseerd in de geschiedenis van het orgel: waar is het nu?
Wellicht kun je dat orgel nog eedn keer bespelen met nv. De stukken die je aangeeft.
Ik kom graag vanuit Den Haag naar de plek waar jij dat laat gebeuren.

Adriaan in 't Groen zei op 13 mei 2024 om 19:26 uur

deze gehele site (plus het abonnement daarop) op haar verzoek doorzenden aan Stella Hessesls; nu Stella Peeters: (Niet van
ónze' Peeters. Zie eerdere mail aan de beheerder van....?
stell49outlook.com
Ze is zeer geïnteresseerd.
Adriaan in 't Groen

Adriaan in 't Groen zei op 13 mei 2024 om 19:58 uur

ja, GOEDE HERINNERINGEN. Ben nu ook geen actief katholiek. Wel zeer geïnteresseerd naar wat Paus Franciscus nu doet.
God, Tsja.....
Ben er een boekje over aan het schrijven...voor kinderen.
A. in 't Groen

Peter Krijnen zei op 15 mei 2024 om 14:30 uur

Hoi allemaal,
Helaas is er veel om zeep gebracht door de kerk zelf. Na een progressieve periode met beatmissen zoals Jongerenmissen Dongen volgde daarna een terugkeer naar vroeger en streng in de leer. Dat heeft veel jonge mensen van de kerk vervreemd. Heel jammer natuurlijk. Het had waarschijnlijk de ontkerkelijking niet tegengehouden, maar ik weet nog wel dat ik dat bijzonder spijtig vond.
Over het orgel. Geen idee waar dat naar toe is gegaan. Zelf ben ik meer in bandjes gaan spelen. Ik was tenslotte klassiek geschoold. Wel weet ik dat mijn vader die meubelmaker was een deel van de kerkbanken heeft opgekocht en er heel veel meubeltjes van heeft gemaakt, zoals broodkasten en dekenkisten.
Groetjes, Peter Krijnen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 juni 2024 om 13:26 uur

Nog bedankt Adriaan en Peter voor jullie laatste reacties! Verhelderend die verdere context in het bericht hierboven, over die ... koerswijziging? laat ik het zo noemen.. naar opvallend progressief (vergeleken ook met andere kerken in die tijd) en experimenten met hoe het anders kon, en weer terug naar meer traditionele invulling? Gemiste kans, ook dus met oog op binden jongeren, op cruciaal moment.

A. Frijling zei op 8 juli 2024 om 15:12 uur

In verband met voorbereidingen voor een te schrijven boek ben ik op zoek naar de nazaten van Wim en Paula Brugman uit Dongen. Zij waren verbonden aan de Maria Parochie (pastoor Rompa). Alle tips zijn welkom, bij voorbaat dank.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.