Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Redemptoristenklooster in ‘s-Hertogenbosch

Kloosters

Dit klooster aan de Sint-Jozefstraat werd in 1854-1855 gebouwd door architect A. van Veggel uit ‘s-Hertogenbosch. De paters Redemptoristen betrokken het klooster op 6 november 1855 en hadden hier een noviciaatshuis.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant De kruiskerk is tussen 1857 en 1859 gebouwd, ook naar plannen van Van Veggel. De communiteit is opgeheven in 1971.

Nadat het pand in 1978 even was gekraakt werd het tijdelijk bestemd voor huisvesting van urgente woningzoekenden. Twee branden legden het klooster in de as en wat er van overbleef werd dichtgemetseld. In 1989 is het pand verbouwd tot woningcomplex. De buitenmuren met gietijzeren ramen zijn bewaard gebleven.

De kerk werd later ingericht als congres- en partycentrum. Een deel van het neogotische meubilair werd overgeplaatst naar de H. Hartkerk in Oss.

Het twee verdiepingen tellende neoclassicistische gebouw met neogotische details bestaat uit drie vleugels, die samen met de Sint Jozefkerk een kloosterhof omsluiten. De dakruiter is na de brand niet meer herbouwd. Rechts achter een langgerekte aanbouw met plat dak en een noviciaatskapel.

Foto: J. smits, 2009

De gevel van de kerk met het Sint Jozefbeeld is na de Tweede Wereldoorlog vereenvoudigd, maar draagt nog steeds een neogotisch karakter. De glas-in-loodramen, ontworpen door L.C. Hezenmans, zijn bewaard gebleven.

Bronnen

Gegevens: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's

  1. BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
  2. J. Smits, 2009

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.