Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

R.K. kinderhuis Lentehof in Breda

Internaten

Over het kinderhuis Lentehof van de Franciscanessen van Dongen in Breda is erg weinig bekend. Het was onderdeel van het Sint-Jozefklooster in de Ceresstraat.


Foto: Ben Speekenbrink. Bron: Stadsarchief Breda, nr. 19660270

Het gebouw stamt uit 1913 en is ontworpen door architectenbureau J.E.W. Oomen. In het pand zijn neogotische en neorenaissance stijlelementen met elkaar verweven. Zo zijn in de gevel neogotische details verwerkt en de trapgevel doet denken aan de bouwstijl van de Hollandse renaissance, wat in de negentiende en twintigste eeuw een nationale bouwstijl werd.

In het gebouw kwam een mulo, een naaischool en er werden pianolessen gegeven. Het kinderhuis werd in 1936 geopend. De kinderen in het kinderhuis gingen vaak naar de school aan de Oranjesingel, welke ook door de franciscanessen werd gerund. Van oud-bewoner Adrie van Rijsbergen-Engbersen weten we dat de kinderen, voordat ze naar de lagere school moesten, naar de montessorischool in de Jozefstraat gingen.

Kinderen mochten buiten schooltijd veel spelen. Bijvoorbeeld met blokken of in de zandbak onder de kastanjeboom. Er werd ook veel buiten gespeeld, van tollen en kikkeren tot glijbanen maken in de winter.

Ook werd er veel aandacht besteed aan religie. Kinderen moesten oefenen voor hun communie en kregen catechismusles. Ook werd dagelijks een Heilige Mis opgedragen waar de kinderen bij aanwezig moesten zijn.

Het kinderhuis werd uiteindelijk een kinderdagverblijf en verhuisde in 1995 naar de Schorsmolenstraat. Het oude pand doet tegenwoordig dienst als kantoorvilla.

Heeft iemand nog meer herinneringen aan het kinderhuis van de franciscanessen in Breda? Laat hieronder een reactie achter of stuur een mail naar info@bhic.nl.

10

Reacties (10)

A de werd zei op 7 april 2021 om 01:01 uur

Ja ,nou en of het feit dat ik me nu verdiep in lentetop heeft toevallig te maken met mijn zoon.die werd er 14 dagen geleden naar toegewezen omdat hij psychische problemen heeft.zo kwam het ook bij mij weer onder de aandacht.Als kind van 10 jaar heb ik hier 2 jaar doorgebracht samen met mijn broer en 2 zussen.onder leiding toen van juffrouw roetenberg.Wij hadden het er niet slechten juffrouw Brigitte,en juffrouw José zorgde best goed voor ons.Ik ging zingen in het kerkkoor in de kerk die toen op de hoek van de staat stond.Het was eigenlijk de bedoeling dat wij na een jaar zouden verhuizen .Langer mocht men eigenlijk niet op lentehof blijven.Uiteindelijk zijn wij hier toch twee jaar geweest.Toen hebben ze ons naar Den Haag verhuist.Weet nog dat we dat vreselijk vonden.We gingen naar Groenenstein in Den Haag .Daar werden we uit elkaar gehaald als kinderen zijnde.De groepen werden daar op leeftijd ingedeeld.zeer traumatisch

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 april 2021 om 15:48 uur

Bedankt voor het delen van deze herinneringen, A. de Werd. Wat een verdrietig einde aan jullie verblijf in dit kinderhuis. Waarom moesten jullie eigenlijk al na een jaar verhuizen? En over welke jaren hebben we het trouwens? Vertel vooral nog eens verder. Hartelijke groet,

Edith zei op 21 december 2021 om 15:15 uur

Ik heb op Lentehof gewerkt, volgens mij is het geopend in 1963! En niet in 1936 zoals vermeld.

Annemarie de werd zei op 21 december 2021 om 22:07 uur

Ik zie dat de vraag gesteld word over welke jaren ik het hier heb,dit waren de jaren 1966,1967.Weet nog dat er een grote speelzaal was .Hier verbleven we na school en vermaakte ons daar.Ben binnen geweest in de afgelopen weken en heb gezien dat sommige dingen nog hetzelfde zijn als toen.,Bijvoorbeeld de stenen op de vloer .zelfs sommige beschadigingen aan deze tegels herkende ik nog.De ruimte waar vroeger de huiskamer was.hier stond bv ook de tv.was nog hetzelfde maar diende een ander doel natuurlijk.In mijn beleving was vroeger alles wel veel groter.vooral de ruimtes.De plaats waar wij vroeger buiten speelde is er ook niet meer.Ik vind het bijzonder om het weer eens terug te zien.zeker van binnen.How groot is de kans dat dat normale gesproken kan.Ik herinner me weinig namen van kinderen die samen met ons hier verbleven.eigenlijk helemaal niet.Alleen van de leidsters dat wel.

Annemarie De de Werd zei op 21 december 2021 om 22:13 uur

Zie dat je ook de vraag stelde waarom wij daar na twee jaar weg moesten.Twee redenen.De eerste was dat Lentehof toen bedoeld was voor tijdelijke opvang van kinderen.eigenlijk voor max een jaar.Zo is het ons verteld.Wij waren een uitzondering dat wij daar twee jaar doorbrachten.Bovendien vond de kinderbescherming,dat wij verder weg geplaatst moesten worden omdat vader en moeder onderling zo ruzieden.Er werd gevonden dat dat niet goed was voor ons .We kregen een voogd,ooit een paar keer gezien en werden naar Den Haag verhuist.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 december 2021 om 07:55 uur

Dank voor de antwoorden Annemarie, helemaal duidelijk zo! En het verhaal van Lentehof is meteen op diverse punten aangevuld, zoals de verblijfsduur van de kinderen.

Mila van Lee zei op 26 december 2021 om 02:37 uur

Hoi ik heb 4 jaar op lentehof gezeten van 1977 tot 1981 ik vraag me af of er nog foto's van mij op lentehof zijn gr mila

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 december 2021 om 15:58 uur

Hallo Mila, dank voor je reactie. Misschien dat zulke foto's nog te vinden zijn in het archief van de Franciscanessen van Dongen. Dat archief wordt bewaard door het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven (contactgegevens vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html ) Online kun je alvast een kijkje nemen in de inventaris van dit archief: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… Daarin vind ik onder andere een rubriek "foto's". Ook vind je er veel materiaal betreffende het klooster en de scholen aan de Ceresstraat.
Ook zou je je vraag kunnen stellen op Schoolbank.nl, waar je ook een pagina over Lentehof Breda hebt: https://www.schoolbank.nl/school/lentehof Daarvoor is het wel nodig om aan te melden.
Ook zijn er enkele foto's te vinden in de fotocollectie van het Stadsarchief Breda: https://stadsarchief.breda.nl/collectie/beeld/films-en-foto-s/?mode=gal… Contactgegevens vind je hier: https://stadsarchief.breda.nl/contact

Marion Heil zei op 3 januari 2022 om 19:46 uur

Hoi, ik wilde weten of er nog foto's zijn van t kindertehuis van mij of m'n zussen&broers uit de jaren 60/70
Ik hoop op een reactie
Grtjs Marion Heil

Thijs de LeeuwBHIC zei op 4 januari 2022 om 09:40 uur

Hoi Marion, dank voor je reactie. Kijk eens of je iets hebt aan mijn antwoord op Mila's vraag van 28 december. En misschien reageert hier nog iemand met verdere tips voor vindplaatsen van foto's.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.