Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Jozefklooster in Breda

Kloosters

Stonden er bij jou zusters Franciscanessen voor de klas? Wat herinner je je nog van hen? Deel je herinneringen hier.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Het gebouw op nummer 2a van de Ceresstraat is ontworpen door architectenbureau Gebrs. J. en W. Oomen. Het stamt uit 1913, het jaar waarin dit klooster van de Franciscanessen van Dongen werd gesticht.

De zusters verzorgden onderwijs, hadden een mulo en een naaischool met opleidingen en gaven ook pianolessen. Na de opheffing van de communiteit in 1965 vestigde men een kindertehuis in het klooster. Het pand op nummer 4 is afgebroken.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010.

4

Reacties (4)

Adrie van Rijsbergen Engbersen 89 zei op 27 januari 2019 om 15:39 uur

Bij de zusters van de Ceresstraat heb ik 3 schoolperiodes meegemaakt.Als eerste de Montesorieschool in de Jozefstraat van 4-6 jaar, een leuke school onder leiding van soeur Relinda. IK kan me er nog veel van herinneren, je eigenkapstokje, tafeltje en stoeltje met een dier als herkenning, ik had een olifantje, het keukentje, waarin je op klompjes mocht poetsen en omwassen, de bellentafel om muziek te maken, de tekentafel met metalen vormen om mooie tekeningen voor de verjaardagen van je ouders b.v. op te maken, waarbij soeur een versje schreef. De versjes die we leerden" ik heb een versje geleerd, hoe was het ook weer? ik weet het niet meer".Je mocht er zelf kiezen wat je wilde doen, spelen met de bruine blokken, de roze toren, netjes op kleedjes,sommetjes maken in een heel klein boekje, ook buiten spelen op het schoolplein met de zandbak onder de kastanjeboom, of plantjes verzorgen in de tuintjes.Daarna kwam de lagere school aan de Oranjesingel met soeur Adriana aan het hoofd. Ik weet nog van de Sinterklaasfeesten en dat de hogere klassen op koninginnedag met andere scholen op de markt een aubade brachten. op de speelplaats werden naar gelang de seizoenen :gebald, getold, geknikkerd, touwtje gesprongen en als er in de winter sneeuw lag kwamen er lange glijbanen.Een gymzaal was er niet, meestal werd er dan op de speelplaats een balspel gedaan.Via school werd er ook geoefend voor je eerste H. Communie de zusters hielden ook toezicht in de dagelijkse H. MIs om half acht. Godsdienst had zowiezo een grote plaats in het onderwijs , katechismusles werd door een kapelaan gegeven. Ik weet nog dat op 31 januari 1938 prinses Beatrix geboren werd en kapelaan Adriaansen de klas binnenstormde:" het is een prinsesje".We mochten toen meteen met de oranje versieringen die al een maand in de kast hingen nar huis. We kregen op school zelfs les in telefoneren, heel spannend om in de gang een telefoniste op te roepen, die je je naam liet spellen. Na de lagere school ging ik op de bovenverdieping naar de Mulo met soeur Marie Antoinette aan het hoofd, zij gaf ook boekhouden, maar we konden haar makkelijk verleiden om verhalen te vertellen.Marie Francoise gaf handwerken, Soeur Pauline kwam met haar draagbaar orgeltje bij de zangles.Er waren ook lekenleerkrachten"Pepijn" juffrouw de Korte voor Engels met haar methode "on modern lines".Dat was voor ons best vreemd, het was oorlogstijd en nergens werd Engels gebruikt.Ondanks de oorlog heb ik er een fijne schooltijd gehad, ,bij luchtalarm moesten we in de gang onder de kapstokken schuilen. Schoolreisjes waren er nog niet, wel aan het einde van de opleiding een 3daagse retraite in de kapel van het klooster, dat was een serieuze zaak, maar ik kijk op al die jaren met plezier terug.

Hilde Jansma zei op 30 januari 2019 om 12:06 uur

Wat een leuke reactie Adrie, dankjewel dat je het met ons hebt gedeeld. Veel van wat je schrijft over de kleuterschool lijkt bijzonder veel op wat ik als kleuter mee heb gemaakt, en dat was zeker vijftig jaar later. Echt heel leuk om over al jouw herinneringen van je schooltijd tussen de nonnen te lezen!

Adrie van Rijsbergen zei op 30 januari 2019 om 15:03 uur

het hoofd van de Mulo was niet Marie Antoinette, maar Marie Francoise en de handwerkzuster was Stanislouws.

Hilde Jansma zei op 31 januari 2019 om 09:14 uur

Dankjewel voor het doorgeven, Adrie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.