Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Moederhuis Franciscanessen van Charitas in Roosendaal

Kloosters

In 1965 bouwden de Franciscanessen van Charitas een nieuw Moederhuis in de tuin van hun oude huis aan de Waterstraat 65 in Roosendaal naar ontwerp van B. Oomen.

Foto: BHIC / Frans van de  Pol, 2015

Kapel van het Moederhuis (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015)Het tweelaagse rechthoekige bakstenen huis heeft een plat dak en is van een strenge eenvoud. Een lage gang verbindt het klooster met de kapel, waarvan de voorgevel twee opvallend brede muurvlakken afwisselt met drie raampartijen. Het weinig hellende zadeldak wordt verlevendigd door een opengewerkte klokkenstoel. In stijl sluit het gebouw aan bij de hoogbouw van het verpleeghuis.

In 2015 woonden er in het Moederhuis nog tien zusters, in juni 2016 verhuisden de laatste zeven zusters naar St. Elisabeth.

Foto's: BHIC / Frans van de Pol, 2015

 

Dit verhaal is aangevuld op 11 oktober 2017 [redactie]

8

Reacties (8)

Eric Kemperman zei op 29 juni 2018 om 13:34 uur

De zusters zijn in juni 2016 verhuisd, niet 2017.
Zie ook: https://www.bndestem.nl/nieuws/zeven-overgebleven-zusters-verhuizen-nog…

Mariët BruggemanBHIC zei op 2 juli 2018 om 15:56 uur

Bedankt Eric, voor het doorsturen van deze link. Ik heb ondertussen het jaartal in de tekst aangepast naar 2016.

Peter Suidman zei op 2 augustus 2020 om 20:30 uur

beste deskundige...,
Ik onderzoek voor zijn nakomelingen de historie van een persoon die in 1951 vanuit Rotterdam werd uitgeschreven en gedurende twee maanden op adres Waterstraat 65 in Roosendaal verbleef (daarna weer ingeschreven in R.dam oude adres).
Kan iemand zeggen wat er vóór 1965 (bouw nieuw moederhuis) in Waterstraat 65 te doen was? Was de eerdere locatie in 1951 ook (van) het Klooster van de zusters van Charitas?
En: waarvoor ging iemand - die een moeilijke levensfase doormaakte, niet katholiek - voor twee maanden volledig uitgeschreven naar adres Waterstraat 65?

Bij voorbaat veel dank

Marilou NillesenBHIC zei op 11 augustus 2020 om 09:55 uur

Hallo Peter,

Bedankt voor je bericht over je interessante onderzoek, ik kan me het belang daarvan voorstellen. Een beperkte zoektocht heeft hier niet meer informatie opgeleverd, maar je zou kunnen informeren bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. Mogelijk is daar meer te traceren, via info@erfgoedkloosterleven.nl

Succes ermee!

Peter Suidman zei op 11 augustus 2020 om 11:02 uur

Hallo Marilou
dankjewel ! Wat een forum is dit. Magnifiek.

Het door mij gezochte betrof huisnr. 75 (mijn fout), maar ik kreeg toch vriendelijke reactie in de vorm van (naam eigenaar van nr 75 in 1951: Adrianus Harmans).
Deze info is al wat meer en zal worden samengevoegd bij info aan familie van mijn client. Wat blijft is:.... was het een kennis die onderdak bood of had het pand een opvangbestemming.
Is daarover meer te weten?

In Roosendaal heeft de persoon waarom het gaat (vader van mijn client: Jan Smit 1905-1956) toch bewust een gemeentel. inschrijving en bestemming gekend. En eerder dan zijn uitschrijving Rotterdam/inschrijving Roosendaal, dat is de formele datum van aantreffen is (17 oct. / 18-dec 1951)

Dus speurde ik naar de bestemming van Waterstraat 75.
Ben benieuwd of ik nog elders terecht kan hierover.
Gedoe hè, ik denk dat ik niet verder kom anders dan naar gemeente Roosendaal te reizen enz. Op zijn Pk staan hierover slechts deze data en de gem Roosendaal.

Dank voor meedenken.

P Suidman
Zijlsterweg 17
9988rh Usquert (Gr)

Marilou NillesenBHIC zei op 12 augustus 2020 om 10:43 uur

Bedankt voor je vriendelijke woorden, Peter. Heb je mogelijk ook geïnformeerd bij de heemkundekring Roosendaal? Mensen van die vereniging kunnen je mogelijk meer vertellen over de bestemming van het betreffende pand...

Probeer het anders eens via https://www.heemkundekringroosendaal.nl/

Nogmaals veel succes!

Peter Suidman zei op 12 augustus 2020 om 11:15 uur

ik heb heemkundekring eerder benaderd en antwoord gekregen op mijn vraag huis 75 in relatie tot het klooster. Dat was niet zo.
maar ik zou natuurlijk wel wat verder kunnen vragen over de bestemming van huis 75 (los van het klooster).

dank
ik ga ermee verder.

Peter Suidman

Jeroen de Ridder zei op 30 augustus 2023 om 11:05 uur

Nu nog maar één zuster over, mijn tante, Zr. Michaël.
Heeft een hoge leeftijd 95 jaar! Maar voelt zich alleen. Al haar jongere zussen en broers zijn reeds overleden, maar ook al haar mede-zusters van het klooster.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.