Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Sint Elisabeth (Franciscusstede) in Roosendaal

Kloosters

In 1926 ontwierp architect F. Sturm het Elisabethgesticht als rust- en ziekenhuis van de congregatie Franciscanessen van Roosendaal. Aan de achterzijde van het terrein aan de Wouwseweg 21 maakte ook het Sint-Elisabethklooster deel uit van het complex.

Roosendaal, Elisabethklooster, 1988. Foto: BHIC, nr. PNB001055637Tussen 1982 en 1986 is Elisabethklooster gerenoveerd ten behoeve van de huisvesting van de zusters uit het klooster in Bergen op Zoom. Bij de verbouwing van 1994 door het bureau van architect F. Sturm jr. (de kleinzoon van F. Sturm sr.) kwamen er kamers bij voor bejaarden en kreeg het de naam Sint Antonius.

In 1996 werden er aanleunwoningen naast gebouwd, behorend bij het bejaardenhuis Franciscusstede. Het complex is een verzorgings- en verpleeghuis voor zowel religieuzen als niet-religieuzen.

In 2011 werden bij het Elisabethklooster ook het bestuurscentrum Mariastede en het klooster Clarastede gebouwd. Dit laatste werd betrokken door franciscanessen uit Mariadal.

Het bakstenen gebouw bestaat uit diverse vleugels en heeft na de uitbreidingen een U-vormige opzet. Het oude middendeel heeft een topgevel. De dubbele voordeur is voorzien van  glas-in-lood. Hoewel de kozijnen zijn vernieuwd is de gevel gaaf bewaard gebleven. In de topgevel een nis met een zandstenen beeld de H. Theresia uit 1926. Het dak heeft een dakruiter met klokkenstoel en kruis.Roosendaal, Elisabethklooster. Foto: © BHIC /Frans van de Pol, 2013

In de tuin staan veel rododendrons en oude coniferen. Terwijl aan de voorkant de oude beuken opvallen, domineert aan de achterzijde de bosrand.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.