Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Charitas te Roosendaal

Kloosters

De Franciscanessen van Charitas waren al sinds 1832 werkzaam in Roosendaal, zowel in het meisjesonderwijs als in de gezondheidszorg. Op 17 juli 1905 verplaatsten ze hun moederhuis van Steenbergen naar dit gebouw van architect Jacques van Groenendael, dat ze in mei van dat jaar konden betrekken.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantIn 1907 werd ook het ziekenhuis, dat zowel zieken als bejaarden opnam, in gebruik genomen. Architect Jos Cuypers ontwierp in 1912 de plannen voor bijgebouwen en een kapel. In 1932 ontwierp architectenbureau Oomen twee vleugels aan het binnenplein, met elkaar verbonden door een lagere bouw. De uitbreidingen van 1962 en 1969 waren van B. Oomen.

Charitas is in 1965 door de Stichting Groenhuyzen overgenomen en verbouwd tot verpleeghuis Wiekendael voor somatische en psychogeriatrische bewoners.

Het oude huis is in twee fasen afgebroken, alleen de kapel bleef gespaard en werd gerestaureerd. De zusters bouwden in 1965 een nieuw moederhuis aan de Waterstraat.

De kapel van Wiekendael (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014)

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Klooster (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
  2. De kapel van Wiekendael (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014)
14

Reacties (14)

Cees Sep zei op 17 mei 2018 om 08:47 uur

Vanaf mijn 8e jaar tot mijn 12e jaar was ik misdienaar in het ziekenhuis Charitas .
Als misdienaar hadden we een mooi leventje . Samen met ,, collega,, mis-dienaars struinden wij het hele gebouw af . Tot zelfs in het slot wisten we binnen te dringen. Dat was gedurfd ,want daar mocht geen man volk komen .

Mariët BruggemanBHIC zei op 17 mei 2018 om 14:48 uur

Wat een spannende tijd Cees. Zijn jullie ooit 'gesnapt' in het slot?

Fred de Sevren Jacquet zei op 13 maart 2021 om 16:42 uur

Even een vraagje: mijn oma is bij of vlak na de geboorte van mijn moeder overleden en mijn mam is toen niet naar huis gegaan maar ergens "bij de nonnen" (zoals zij dat zelf noemde) terecht gekomen. Kan het zijn dat ze in het verpleeghuis Charitas heeft gewoond? Ze was echt nog een baby en ik weet niet tot welke leeftijd ze daar zou hebben gewoond. Ik kan het haar ook niet meer vragen, helaas.

Norah zei op 13 maart 2021 om 17:06 uur

Best mogelijk. Ik weet natuurlijk niet hoe je moeder heette. Je zou kunnen zoeken bij www.westbrabantsarchief.nl op oma's naam. Hier valt Roosendaal onder.

Vind je haar niet terug, dan bestaat de mogelijkheid om een persoonskaart van haar (of je grootmoeder) aan te vragen bij het CBG in Den Haag. Men moet wel in 1939 nog in leven zijn geweest.
Mvg.

Norah zei op 13 maart 2021 om 20:10 uur

En ook nog bij www.wiewaswie.nl
Alleen vanwege de privacywet zijn té recente gegevens nog niet openbaar.

Jeanne van Wetten zei op 9 oktober 2022 om 14:29 uur

gewerkt in 1968 tot 1973 onder leiding van Directeur DHR Levering.
Hoofd afdeling Zuster Wilfrida Ouderenzorg.
Prettig gewerkt als Bejaarden Verzorgster, toen meisjes naam Jeanne Maas, vriendinnen Toos van Sprundel, Marijke Vervaat etc,
graag meer informatie uit die tijd, Ik ben een boek aan het schrijven over deze tijd in de zorg, Alvast bedankt

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 oktober 2022 om 16:18 uur

Hallo Jeanne, voor wat betreft Huize Charitas te Roosendaal is, gezien de locatie, het West-Brabants Archief (https://westbrabantsarchief.nl/ ) een goede plek om op zoek te gaan naar meer informatie. Naast archiefstukken zijn daar ook foto's te vinden: https://westbrabantsarchief.nl/collectie/beeldbank/?q=Roosendaal%20fran…

Ook zou je contact kunnen opnemen met de Heemkundekring Roosendaal: https://www.heemkundekringroosendaal.nl/

Voor meer informatie over de zusters Franciscanessen van Charitas en het belang van deze congregatie voor de ontwikkeling van zieken- en gezondheidszorg in de regio Roosendaal kun je bijvoorbeeld contact opnemen met het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, dat het archief van deze congregatie beheert. Contactgegevens: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html Online kun je de betreffende inventaris alvast bekijken (https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… ) en daarin is onder inventarisnummer 7.10 materiaal over het huis in Roosendaal bijeengebracht.

Wat betreft publicaties: alles opnemen voert te ver. Maar een goede leessuggestie lijkt mij o.a. "Zusters in de zorg. Een geschiedenis van de Franciscanessen van Charitas. Auteurs: Catharina Bakker en George van Overbeeke. Jaar/plaats van uitgave: 2014, Zutphen, Uitgeverij Walburg Pers. Zie deze pagina voor meer info: http://stichting-echo.nl/publicaties/

Ik wens je veel succes met je uitdagende onderzoek. Er zijn gezien de breedte van het onderwerp nog veel meer tips mogelijk. Maar ik weet niet of je naar specifieke onderwerpen binnen het thema 'zorg, ca. 1968-1973'. op zoek bent? Of dat je je op Roosendaal richt, of het hele land? Hopelijk heb je toch wat aan bovenstaande verwijzingen. Hartelijke groet,

Angelo Verbrugge zei op 14 november 2022 om 22:03 uur

Ik heb een verzilverd doosje geërfd van mijn tante. Het doosje heeft de inscriptie:
'Souvenir LV, 3-6-1939, G. Akkermans, Charitas Roosendaal".
Wie kan mij verder helpen? Zeer waarschijnlijk is G. Akkermans Gerrit, directeur/eigenaar van bouwbedrijf uit Wagenberg. Wie is LV? Wat is er gebeurd op de datum?

Norah zei op 15 november 2022 om 00:06 uur

LV lijkt me 55 in Romeinse cijfers omgezet, gewoon het serienummer.
L = 50 V = 5
Tja, wat is er gebeurd op die datum, huwelijksaanzoek/verloving?

Marie Louise Hertogh-Warmoeskerken zei op 14 december 2022 om 20:21 uur

Ik weet niet of u mij kunt helpen.
Ik heb de volgende vraag ?
Ik ben samen met mijn tweelingzus in het Charitas ziekenhuis in Roosendaal geboren in 1954. Mijn tweelingzus heeft volgens zeggen ongeveer 7 uur geleefd. Zou hier nog iets van terug te vinden zijn?
Misschien ben ik bij u niet op het goede adres maar hoop dat u mij verder zou kunnen helpen waar er misschien wel gegevens ergens zouden kunnen zijn .
Bij voorbaat dank
Marie-Louise Hertogh-Warmoeskerken

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 december 2022 om 11:42 uur

Beste Marie, omdat het om Roosendaal gaat zou je eens kunnen informeren bij onze collega's van het West-Brabants Archief: https://westbrabantsarchief.nl/ Als ik op hun website zoek op uw naam, vind ik voor het betreffende jaar bij akten de volgende resultaten: https://westbrabantsarchief.nl/collectie/voorouders/persons?f=%7B%22sea… Hopelijk zit hier al iets tussen waarnaar u op zoek bent? Hartelijke groet,

Sybren Dijkstra zei op 24 juni 2024 om 13:25 uur

In 1979 kreeg ik het diploma ZV en de opleiding deed ik dus bij Charitas. Dat was een leuke tijd. Ik kan me uit die periode nog wat namen herinneren. Karel Martens, Cor Sprenckels, Mieke van der Laar, Mw de Wit, En de directeur Levering waar in niet zo een hoge pet van op had. Met een aantal andere leerlingen hebben we geprobeerd een Leerlingenraad op te richten. We kregen een ruimte in een van de kelders en hebben een keer of wat een soort nieuwsbrief gemaakt die we op de afdelingen uitdeelden. Ja het behalen van mijn diploma ben ik MBO uw gaan doen en later gaan studeren in Leiden.

Leon Brooijmans zei op 2 juli 2024 om 22:13 uur

Kan iemand mij helpen aan de sleutel van de poort van de Begraafplaats van de zusters charitas./waterstraat. Of iemand die voor mij de poort open maakt. bvd

Norah zei op 3 juli 2024 om 13:40 uur

Probeert u eens de gemeente Roosendaal voor informatie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.