Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Pensionaat Mariahof in Beugen

Internaten

Mariahof, aan de Hagelkruisstraat, was een pensionaat van de Zusters onder de Bogen (ook wel Zusters van Maastricht en Liefdezusters van de H. Carolus Borromeus genoemd). Bij deze zusters verbleven meisjes van de lagere school en de ulo-school.

Klooster Mariahof, 1987. Foto: Wies van Leeuwen. Bron: collectie BHIC


De lagere school, de ulo en het pensionaatsgebouw maakten deel uit van het omvangrijke kloostercomplex van de Zusters onder de Bogen. Ook was er een kapel, waar de leerlingen iedere morgen, op de nuchtere maag, werden verwacht om de dag te beginnen met gebed. Na het morgengebed, het opmaken van de bedden en het gezamenlijke ontbijt in de refter, kon vervolgens de schooldag beginnen. Op de ulo bestond het lesprogramma uit onder andere algebra, meetkunde, moderne talen, aardrijkskunde, geschiedenis en bijvoorbeeld ook handwerken.

Van 1964 tot in 1984 werd het complex bewoond door de Zusters van Julie Postel.

Reageren

Heb jij nog op kostschool gezeten in Beugen? Reageer dan hieronder en deel je herinneringen. Ook zoekt het BHIC foto's en ander oud materiaal dat een indruk geeft van het kostschoolleven. Stuur het naar info@bhic.nl, dan voegen wij het hier toe.

Foto's uit het album van Tonny Eijkemans (intern in de jaren dertig):

1. Mariahof Beugen, toneelvoorstelling van het ‘klompjes tellen’, 1932. Dat werd in die tijd gedaan om te kijken of alle kinderen op tijd binnen waren. Tonny Eijkemans geheel rechts.


2. Vastenavond 1932; Tonny Eijkemans 3e rij, 3e van links.


Hanny Willems-Cornelissen (intern in de jaren zestig) stuurde deze foto's en een briefkaart uit haar kostschooltijd:

1. Foto gemaakt in 1960 of 1961, een uitstapje met de bus, koffer met broodjes mee. Hier was een klooster van dezelfde orde. Wat ik alleen nog weet is dat we daar op het gras gezeten hebben.


2. Kerstspel, uitvoering voor ouders en volgens mij ook bewoners van Beugen. Ik mocht herder zijn en sta op de foto helemaal rechts met hoofddoek om.


3. Briefkaart Mariahof, jaren zestig. Dit is de kapel van het klooster, waar de internen iedere dag naar toe gingen en iedere week moesten biechten.


100

Reacties (100)

Jettie van Gennip zei op 25 maart 2019 om 10:49 uur

Ik heb hier op t internaat gezeten,
in de 6e klas, als voorbereiding op de
MMS, werd toen gezegd. Jaar 1961-1962
Er kwamen ook meisjes uit t dorp Beugen
Ik herinner me de boterhammen, zonder boter,
met pindakaas en soms honing, die werden
om half 4, na school, uitgedeeld vanuit een grote witte broodtrommel.
Gelukkig maar 1jaar daar geweest

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 maart 2019 om 16:48 uur

Bedankt voor je reactie, Jettie. Ben je na die zesde klas nog naar de MMS gegaan? Was dat ook weer als kostschoolleerling?

Elly Hendriks-Thoonen zei op 16 april 2019 om 19:00 uur

Ook ik heb op dit internaat gezeten.
Nadat ik de lagere school in mijn dorp had doorlopen,
Ben ik naar de kostschool in Beugen gegaan. 1965.
De Franse zuster Therese waar ik Franse les van kreeg, heb ik hele fijne herinneringen aan.

Marilou NillesenBHIC zei op 17 april 2019 om 11:41 uur

Dat is mooi te horen, Elly! Zijn de Franse lessen je nog bijgebleven? Las je ook Franse boeken bijvoorbeeld? Of leerde zuster Therese andere wetenswaardigheden?

Jules ponjee zei op 19 april 2019 om 12:33 uur

Hallo.
Helaas heb ik ook op dit internaat van mijn 6 de levensjaar t/m mijn 12de op dit internaat samen met mijn zus gezeten, zou het mijn kinderen nooit aandoen om ze naar een internaat te brengen.
Het allerergste is dat je geen echte band met je ouders op kunt bouwen als je al heel jong van huis weg bent.
Ikzelf heb zoon 10 jaar terug nog een reunie georganiseerd van de 6 de klas van toen, van de interne en externe kinderen, het was een fantastische dag die tot in de late uurtjes heeft geduurd.
Wat me opviel dat er veel van het internaat psychische problemen heeft wat waarschijnlijk toch met het internaat te maken heeft.
Zou leuk zijn als er weer een keer iets gedaan zou worden, maar het is ontzettend veel werk geweest om iedereen op te sporen, maar het was het meer dan waard .
Dus als er ooit nog iets op poten gezet word: ik ben van de partij!
Gr jules ponjee

Desiree de Beer zei op 19 april 2019 om 16:00 uur

Drie jaar heb ik op dit internaat gezeten van de 3e klas t/m 5e van de basis school in de leeftijd vanaf 8 jaar in 1971 -1974.
Zuster Theresse was de hoofdzuster dat weet ik nog.
We hadden in die tijd een verplicht weekend en een onverplicht weekend.
Bij de onverpichte ging je om de 2 weken naar huis je werd extra verwend omdat er minder kinderen waren.
Er was toen zelfs een overdekt zwembad, en een eigen kappel.
Ik moet ook altijd denken aan de grote eetzaal.
Als de bel ging mochten we pas aan het desser beginnen, wel moeilijk hoor als het de hele tijd voor je staat.
Griesmeel met een rode saus erop die vond ik het lekkerste.
Ik hoop dat ik mijn internaat vriendinnen Monique Kruisen en Desiree Bosch deze site ook zien.
Persoonlijk heb ik goede herinneringen aan het Internaat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 april 2019 om 12:25 uur

bedankt voor jullie bijdragen, Jules en Desiree. Ik hoop natuurlijk voor jullie dat zo'n reünie er gaat komen! Ook bij andere internaten zien we dat daar plannen voor worden gemaakt. Goede kans dat zich hier nog meer oud-leerlingen gaan melden, en wie weet ook oud-klasgenoten.

Jules ponjee zei op 23 april 2019 om 17:11 uur

Even nog een berichtje aan Desiree de Beer, toen ik de reunie heb georganiseerd heb ik wel Desire Bosch gevonden, ze woonde toen der tijd in frankrijk , als het goed is heeft ze wel van reunie geweten maar heb geen reactie van haar gehad.
Had het adres van een tante van haar dus ik neem aan dat dat adres wel klopte.
De kans is klein dat ze deze berichtjes leest jammer genoeg.
Erg leuk dat er mede leerlingen reageren, was toch een bijzondere tijd!!
Groetjes jules ponjee

Carla Kroon zei op 26 april 2019 om 19:52 uur

Ik heb de 5 en 6 klas, 1969- 1971 op de kostschool gezeten. inmiddels ben ik 60 jaar maar de herinneringen blijven me bij. Het eerst wat bij me op komt is eenzaamheid. Je wordt als kind uit vertrouwde omgeving weggehaald. Je moet met vreemde kinderen slapen op een slaapzaal, grote eetzaal eten. Je wordt door kinderen ontgroend die er al langer verbleven. Rijkere kinderen hadden voorrang bij de nonnen. Daar behoorde ik niet toe. Maandag t/m vrijdag zat ik achter de muren. Ik heb contacten overgehouden met externe kinderen uit Beugen. Deze kinderen zaten ook op basisschool. Als ik vrijdags naar familie terugging had ik geen buurtvriendjes om mee te spelen . Je viel overal buiten. Ik heb geen contact overgehouden met kostschool kinderen. Er zijn wel momenten die leuk waren bv plaatjesavond. Sloffen aan en dan dansen op de muziek. De boterham die je kreeg uit school. Creatieve handvaardigheid op de zolder. Ik heb 3 volwassen kinderen maar een kostschool op zo jonge leeftijd is verkeerd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 29 april 2019 om 09:15 uur

Dankjewel voor je reactie, Carla. Na het lezen van je bericht snap ik wel dat het woord 'kostschool' bij jou vooral een gevoel van eenzaamheid oproept. Gelukkig waren er nog wel een paar lichtpuntjes voor je tijdens die jaren, zoals de plaatjesavond en de handvaardigheid.

Petra Jansen zei op 23 juli 2019 om 20:22 uur

Ik woonde in Beugen en zat er op de lagere school t/m 1959. Na de zesde klas ben ik naar de ULO/kostschool gegaan in Boxmeer bij de zusters van JMJ. Mijn moeder vond het belangrijk om mij naar de ULO te laten gaan terwijl dat niet echt vanzelfsprekend was in die tijd. Het hoofd van de school zr. Ursula (zesde klas) deed alle moeite om haar leerlingen in Beugen te houden en vervolgens naar de VGLO (Voorgezet Gewoon Lager Onderwijs) door te laten stromen. Deze opleiding hadden ze in eigen huis en was gericht op het huishouden. We gingen dat jaar met 4 meisjes naar de ULO waarschijnlijk enkelen van de eersten. Tijdens de lagere school heb ik veel plezier beleefd aan de internen. Ze kwamen uit alle windstreken van het land, spraken een "andere taal", hadden bijzondere namen en dingen die wij niet hadden. Ze kan ik me herinneren dat ik even een horloge mocht lenen van een intern, helemaal geweldig. Als dorpsmeisje vond ik ze super interessant. Wat zich afspeelde in het klooster had ik geen weet van. T/m de vijfde klas had ik het naar mijn zin. Aan de zesde klas heb ik slechte herinneringen.

Ik vind het jammer dat het klooster van JMJ "de Weijer" Boxmeer niet in het schemaatje staat. Daar heb ik van 1959 t/m 1963 een goede tijd gehad.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 24 juli 2019 om 09:33 uur

@Petra: welkom op de site en mooie bijdrage! Wat vreemd dat die ulo-kostschool niet op de kaart staat...

We hebben wel deze pagina over het bijbehorende klooster: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-weijer Misschien ook leuk om daar de reacties te lezen van andere oud-leerlingen - dat zijn er al best wat.

Zal ik je reactie ook daar plaatsen? Geen enkele moeite.

In de tussentijd ga info verzamelen over het internaat van JMJ, zodat die op termijn aan de kaart kan worden toegevoegd. Bedankt nog!

Elise Boleij zei op 5 januari 2020 om 23:15 uur

Ik heb op het internaat gezeten van 1968 tot july 1972....heb er een
Geweldige tijd gehad ben ook op de reünie geweest zon 12 jaar geleden die Jules ponjee georganiseerd had...was gezellig. Ik zat daar omdat ik een zieke moeder had en voor mij waren het jaren van kind kunnen zijn zonder stress.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 januari 2020 om 12:33 uur

Bedankt voor je reactie, Elise, en wat fijn dat je daar een mooie tijd hebt gehad. Welke herinneringen komen dan als eerste naar boven?

Elise Boleij zei op 6 januari 2020 om 17:45 uur

Het kind kunnen zijn met vriendinnetjes...het zwemmen..handwerken...naar de maas en Boxmeer wandelen...het onbezorgde...leuke tijd en heb me daar nooit eenzaam gevoeld heel veel gelachen!!!.

Marilou NillesenBHIC zei op 7 januari 2020 om 16:39 uur

Mooi verwoord, en wat een geluk dat je hier zo veel fijne herinneringen aan hebt, Elise!

Lies Geertsen zei op 23 januari 2020 om 21:53 uur

Met Jetti van Gennip, Joke en Petra (die kwam uit het dorp)waren mijn vriendinnen, heb ik in 1960-1961 in de 6e klas gezeten bij zuster Ursula. Wat was het leuk met de meiden en vreselijk met de nonnen. Zuster Ursula was heel erg en het hoofd zuster Catarina. Ik moest maar non worden anders kwam er niets van me terecht en naar de VGLO want ik was dom. Heel veel straf heb ik gekregen en moest dan stukken test uit boeken met oude spelling overschrijven toen bleek nadat ik getest was dat ik geschikt bleek voor het gymnasium. Machtsmisbruik.
Jammer dat ik Joke en Petra haar achternaam niet meer weet.
Goed om te lezen dat kinderen na mij het goed hebben gehad.

Marilou NillesenBHIC zei op 24 januari 2020 om 20:31 uur

Bedankt voor je openhartige reactie, Lies, en wat verdrietig te lezen dat je daar zo'n zware tijd hebt gehad. Een dergelijke harteloze benadering moet verschrikkelijk zijn voor een kind. Wat sterk dat je hier jouw herinnering hebt gedeeld, veel dank daarvoor.

Jettie van Valkenburb-van Gennip zei op 28 januari 2020 om 21:44 uur

Hallo Lies, of was het vroeger Liesje? Leuk om van jou te horen op deze site!
Ik plaatste al eerder een reactie maar zag 'm niet terug hier.....
Zou leuk zijn om jouw mailadres te krijgen, om oude verhalen eens op te halen...?
Mailadressen worden niet openbaar gemaakt, maar misschien kan de organisatie van deze site iets betekenen?
ben benieuwd.......

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 januari 2020 om 14:56 uur

@Jettie: jazeker kunnen wij helpen bij het contact leggen. Daarover zal ik je nog mailen. Ik heb net ook even achter de schermen gekeken of er een eerder bericht van jou niet is geplaatst, maar kan niets vinden helaas... Voor de zekerheid zou je dat bericht nog naar ons kunnen sturen, naar het mailadres info@bhic.nl onder vermelding van "internaat Mariahof Beugen". Dan krijg ik het en plaats ik je bericht hier bij.
Hartelijke groeten,

Jettie zei op 31 januari 2020 om 22:25 uur

Dankjewel Thijs, maar dat is niet nodig, ik heb bovenstaand mailtje al gestuurd.
Wacht op jouw mail over Lies Geertsen

Jettie zei op 31 januari 2020 om 22:40 uur

@Lies Geertsen: was het niet Joke Brinkman...? En Petra Jilesen, zij kwam uit Beugen, was dus extern maar ook bij ons in de klas. Ik ben al n tijd naar haar op zoek, tot nu toe zonder resultaat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 februari 2020 om 14:00 uur

@Jettie en Lies: inmiddels is achter de schermen contact gelegd. Dank nog voor jullie bijdragen!

Manon Prinsen zei op 21 juni 2020 om 08:39 uur

Ik zat er 1974-1975
De nonnen waren streng.
Als ik iets niet luste hield één me vast, en de ander propte het dan naar binnen tot ik ging kotsen. Gelukkig was er de keer erop een meisje dat me zielig vond en het stiekem voor me opat. Ik ben haar nog dankbaar. De nonnen moeten gedacht hebben dat hun strategie gewerkt heeft?
We gingen ook savonds naar de kerk ( dinsdag geloof ik) en daarna kregen we yoghurt.
Er was een zwembad, daarin zaten beestjes, die kropen over de grond. Het was maar een klein badje maar toch wel leuk.
Herinner me de naam zr Marianolda? Die was lief. De rest niet,
Thereze was de hooddzuster.
Ik heb nog foto's uit die tijd.
Toen de nonnen stopten zijn mijn ouders verhuisd en ben ik op die lagere school gebleven.
Op de lagere school was juffrouw Zegers, die trok aan mijn oor en schudde mijn hoofd geen en weer.
In de derde klas meneer lammee, lieve man weinig les. Veel roken.
Juffrouw Barten(voeten vegen, voeten vegen...)

Ans van hees scheij zei op 14 juli 2020 om 21:30 uur

Jammer dat het internaat van dezelfde congregatie waar ik naartoe gebonjourd ben net niet in Brabant stond maar in het Gelderse Groesbeek! Bijna 3 jaar vast gezeten op deze ulo . Weggestuurd , ik deed namelijk mijn vreselijke best om er uit gestuurd te worden, daarna in Nijmegen op een externe school gezeten daar had ik het wel naar mijn zin. Ik kon echt niet met de zusters overweg! Toch door de streken Die we uithaalde een leuke ondeugende tijd gehad! Nog steeds een beste vriendin aan overgehouden nu al bijna 60 jaar Groetjes Ans

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 juli 2020 om 07:49 uur

@Manon: bedankt voor je reactie. Goed dat je ook die gevallen van misbruik hier wilt delen, want dat is het gewoon, ook voor die tijd. Gelukkig had je zo'n goede vriendin die zich opofferde met het eten en dan wel één lieve zuster...

Mag ik nog vragen om waarom je eigenlijk naar (deze) kostschool ging?

En naar die foto's zijn we erg benieuwd, je kunt ze sturen naar internaten@bhic.nl en dan voeg ik ze hier toe.

@Ans: dank voor je reactie. Wat mooi dat je nog steeds contact hebt met die vriendin na al die jaren. Aan wat voor ondeugd moeten we dan bijvoorbeeld denken? Wat herinner je je daar nog het beste van? Anekdotes altijd welkom!

Hanny Willems-Cornelissen zei op 24 juli 2020 om 20:43 uur

Bijna twee jaar van eind 1960, 1961 -1962 zat ik ook op Mariahof in Beugen. Ik was maand-intern. Jetty van Gennep is ook voor mij een van bekende namen. Verder komen de volgende namen nog bij me boven. Joke Brinkman, Loes Kandelaars, Mary van Bergen, Marion Pijls, Marietje van Creij, Francien en Marian? Straatman, Joke Poels, nog een tweeling uit Blerick of Venlo. Uit Beugen die in mijn klas zaten waren, Anny Lamers, Truus Brienen, Petra Jilesen, Maria Verberk, Joke Daanen.
De zusters die ik me herinner zijn, Zuster Carla, Catharina, Ursela, Wiegarda Bernadette. Verdere herinneringen zijn de grote eetzaal, de trappen helemaal naar boven (zolder) waar de kledingkasten stonden. Kleding werd door de zuster uitgekozen. De dressoir in de eetzaal waar de snoep werd bewaard, iedere zondag kreeg je dan iets van snoep. Het wandelen naar de Vilt, twee aan twee lopend. Ook de broodtrommel en het melkdrinken. Vrijdags kregen we vis, bij de broodmaaltijd een haring. Slapen op een grote slaapzaal en de hele rij wasbakken.
Dan 's avonds het bidden van de rozenkrans, 's morgens naar de mis en een keer per week biechten. Het was toen gewoon en we deden wat er gezegd en gevraagd werd. Ik heb het nooit als vervelend ervaren. Een keer zijn we op (school) reis geweest. Naar een klooster in Kleve in Duitsland. Daar heb ik nog een foto van. Met kerst werd er een toneelstuk opgevoerd, ik mocht herder zijn. Bewoners van Beugen mochten volgens mij ook komen kijken. Daar heb ik ook een foto van. Deze twee foto's zijn de enigste die ik van die tijd heb. Deze zal ik insturen.
Leuk dat ik de naam van Jetty van Gennep voorbij zag komen.
Warme groet, Hanny

Wiesje Ditvoorst zei op 9 oktober 2020 om 15:33 uur

Ik was in 1938 ongeveer drie jaar op het Maria Internaat in Beugen en heb er een fijne tijd doorgebracht. Eerst met zusjes en later nog alleen.
Wij waren daar i.v.b. Met ziekte van mijn vader.
Ik kan me niet vinden in sommige verhalen van oud leerlingen.
Een tijd geleden heb ik nog een schoolgenootje op Facebook gevonden en ook nog contact mee gehad. Ik ben een oudje van bijna 95 jaar.
Ik heb al eens contact gehad met een soortgelijke website, misschien wel dezelfde. Hartelijke groeten.

Annie Laarakker zei op 23 november 2020 om 23:25 uur

heb nog heel veel oude verhalen t vertellen ,die je nog nooit gehoord hebt ,het is wel allemaal heel grappig, veel plezier gehad ,en heel veel straf gehad maar was terecht. wij gingen vaak op speurtocht in het klooster,
maar ons altijd netjes gedragen,

Thijs de LeeuwBHIC zei op 24 november 2020 om 06:26 uur

@Annie: dank voor je reactie. Ben benieuwd naar je verhalen! Wanneer verblijf jij op dit internaat?

Beppie Boudewijns zei op 6 december 2020 om 01:20 uur

Hi, just found this website, I was in that school for a few years in 1960 and 61.
My name is Beppie B.
Have nothing but sad memories from that place, and even ran away, only to be brought back again, and being punished.
Sister Bernadette was nice, but sister Catharina was Terrible!
I live in Canada,
Iam in both the pic.I am the one on the left side of the nun, and the one in top right corner in white!
The nun,s burned my diaries after I ran away.
Sorry but can,t remember any names of the other girls!
Does my name ring a bell with anyone!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 december 2020 om 10:01 uur

Thank you for leaving a message Beppie. I'm so sorry to hear that you have these sad memories.. What on earth made them decide to actually burn a childs diary? Thats just terrible.. You are more than welcome to share stories about your time in Beugen, if you want. And with you I hope other former pupils will react to your message! Kind regards,

Patricia Claus zei op 17 januari 2022 om 14:01 uur

Ik heb op Mariahof in Beugen gezeten ik denk ongeveer 1958 1959 Namen die ik me kan herinneren zijn zuster catharina vreselijke non zuster Carla een schat zuster ursela hele strenge orde, vreselijke tijd ,met zn tweeen in bad met hemd aan, en de zusters die je waste ,zeer onkuis als je aan je eigen lichaam zat. Eten balkenbrij, en gebakken soldaatjes dat was brood die ze bakte, elke dag kerk en soms lof . Ben zo benieuwd of iemand mij nog kent,

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 januari 2022 om 11:37 uur

Bedankt Patricia voor je bijdrage, waarop hopelijk nog andere oud-internen gaan reageren. Je noemt al dat je het een vreselijke tijd vond. Zijn er nog meer voorbeelden te noemen van dat strenge regime op deze kostschool? En vond je dan nog enige troost in het contact met de andere leerlingen, omdat jullie toch in hetzelfde schuitje zaten? Als je wilt, wees welkom om nog eens verder te vertellen en deze pagina aan te vullen.

corry rutten -heijmans zei op 16 februari 2022 om 10:33 uur

Ik ben er geweest vanaf de 2 de klas t/m de 6de van 1968 -1974.
Aparte tijd je nu terug kijkt,de school lag ernaast maar we mochten niet met de externen bij hun thuis gaan spelen of zij bij ons.
Wat ik me nog goed kan herinneren is het strakke en strenge regiem
in rijen wandelen en dan dat liedje Mariahof pensionaat is voor ons de wijzer op de weg .
ik heb zelf geen kinderen maar zou het never nooit hun aandoen ,mijn ouders hadden een hotel en cafe druk druk vandaar de keuze pensionaat

Jettie van Valkenburg - van Gennip zei op 16 februari 2022 om 12:57 uur

Ja, jouw naam herinner ik me nog Hannie Cornelissen. Jij woonde toch ook in Beugen? Wij zaten in dezelfde klas? Ik heb dezelfde foto van het kerstspel, alleen eentje waar ik op sta met mn gitaar, op t podium, ik speelde toen met ?? om de kerstliedjes te begeleiden volgens mij.
Weet jij toevallig iets van Petra Jillesen, of van een familielid? Zij is jaren daarna nog mijn vriendin geweest maar we zijn elkaar uit het oog verloren, zou het leuk vinden om iets van haar te horen.
groeten, Jettie

Hanny Willems-Cornelissen zei op 16 februari 2022 om 19:28 uur

Jettie van Gennip, ik woonde niet in Beugen. Ik was maandintern. Petra Jillesen kwam wel uit Beugen. Ik zal proberen haar te vinden. In woon niet ver van Beugen en ken daar verschillende mensen. Ik doe mijn best.
Groetjes Hanny

Elly Hendriks-Thoonen zei op 16 februari 2022 om 19:36 uur

Zou iemand de namen Tonny Huisman uit Druten en Blanca van Velzen uit Cuijk heb nl.met hun de slaapzaal in het klooster gedeeld.
Herinner mij ook nog goed het zwembad.
En de gezelligheid in de eetzaal.
Heb het ervaren als een leuke tijd ondanks vaak heimwee!!!

Hanny Willems-Cornelissen zei op 25 februari 2022 om 09:17 uur

Jetty ik heb informatie over Petra Jilesen. Kan ik jou mailadres krijgen?
Groetjes Hanny

Jettie zei op 25 februari 2022 om 10:02 uur

Dag Hanny,
Wat snel Hanny! Dank daarvoor. Ik denk dat de organisatie van deze site ons wel met elkaar in contact kan brengen, dat is eerder ook gedaan. Ik wacht op hun reactie
Groetjes Jettie

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 februari 2022 om 10:52 uur

@Hanny en Jettie: ik ga jullie achter de schermen met elkaar in contact brengen. Jullie ontvangen zo een mailtje hierover. Dank voor jullie reacties op deze pagina.

Marian Langen zei op 26 februari 2022 om 23:48 uur

Goede avond
Ook ik heb hier op kostschool gezeten , enkele jaren .
Geen fijne tijd daar doorgebracht.
Maar was zelf ook niet de makkelijkste .
Wel leuk als er nog meisjes zijn die ik nog zou kennen .

Groetjes Marian Langen .

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 februari 2022 om 08:19 uur

Dank voor deze bijdrage Marian. Hopelijk komen daar weer reacties op van oud-leerlingen of zelfs groepsgenoten van toen. Als je hier wat meer wilt vertellen over je ervaringen op deze kostschool dan ben je welkom. Over welke jaren gaat het?

Judith Haffmans zei op 6 maart 2022 om 16:22 uur

Zat op internaat van 1972-1975. Zag het bericht van Manon Prinsen en was degene die het voor haar opnam. Carmen de Ridder, Monique Kruissen en Desiree de Beer waren zaak en tafelgenoten. Op zich een goede tijd en herinner mij nog dinsdagavond na de avondmis dat we altijd afschuwelijk avondeten hadden. Op donderdag avond werd er voorgelezen door een zuster op de slaapzaal en kwamen de ouderen op de zaal. Ook maakten wij het wel eens veel te bont en kregen we een lezing over ons gedrag. Verder was er ook de zolder waar heksen zaten en een lange gang waar we de schoen mochten zetten voor Sinterklaas. Ook kregen we rapporten en dat werd op de kamer van Zuster Terese overhandigd. We spraken af om op te letten wat dan zagen staan aan spullen. Denk wel dat ik een overlever ben geworden door zo vroeg naar kostschool te zijn gegaan. Je leert als kind om je aan te passen en er het beste van te maken.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2022 om 08:15 uur

Bedankt Judith voor deze bijdrage. Zo ontstaat alweer een beter beeld van het leven op dit internaat. En wat voor invloed zo'n opvoeding kan hebben op iemands verdere leven, wat jij zegt een 'overlever' worden. Om er één ding uit te pikken: heksen op zolder? Hoe zat dat dan?

Manon Prinsen zei op 16 maart 2022 om 00:21 uur

Judith Haffmans, nog heel erg bedankt!

Elsje Jans zei op 23 mei 2022 om 01:27 uur

Wat leuk om al die bekende namen voorbij te zien komen. Ik heb van 1956 tot 1963 als Beugens meisje bij de nonnen op de lagere school gezeten. In de 1ste klas kregen we les van juffrouw Nabuurs uit Westerbeek.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 mei 2022 om 16:56 uur

Dank voor het reageren Elsje, hoe heb je deze kostschooltijd ervaren? Vertel hier nog eens verder als je wilt.

Katrijn Graat zei op 17 juni 2022 om 14:55 uur

Wat leuk om dit te lezen. Ik zat niet op het internaat maar woonde in het dorp. Liep naar school met mijn vriendin Ineke Verdijk, Anita Derks-van de Ven, Germa Jans, Christel van de Bosch.. Zat bij Desiree in de klas. Ik herinner me 2 meisjes die Desiree heette. Ik ben van 1963. Goh, zoveel herinneringen. Ik heb nog klassenfoto's van toen.
Ik denk dat de zusters heel streng waren.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 juni 2022 om 13:48 uur

Hallo Katrijn, wat leuk dat dit internaat zoveel herinneringen aan je eigen schooljaren oproept. Er was dus niet veel / geen contact met de kinderen van het internaat? Of was het ook weer niet zo gesloten? Je zou ons enkele van die foto's kunnen sturen, dan voeg ik ze hier aan je reactie toe.

Annie Robben zei op 7 december 2022 om 14:28 uur

Als eenvoudig boerendorpsmeisje zat ik tot augustus 1962 op de lagere school van Beugen. In elke klas zat wel een groepje internen. Vaak was ik jaloers op hen. Ze kregen in de pauze bij voorbeeld allemaal een banaan, of een sinasappel, iets dat wij in doe tijd thuis nooit kregen. De internen kregen balletles, daar was ik nog het meest jaloers op. In mijn herinnering zweefden ze in prachtige pastelkleurige tule rokjes door de gangen. De internen werden ook voorbereid op het vervolgonderwijs. Wij gewone boeren-dorpsmeisjes niet. Als vanzelfsprekend moesten wij naar deVGLO van dezelfde nonnen. De internen kregen allerlei extra vakken en na schooltijd kregen zij bij voorbeeld Franse les. Ik was stikjaloers. Ik wilde ook graag naar de MULO, maar dat mocht niet van zuster Ursula, hoewel ik heel goed kon leren. Later heb ik toch nog mijn weg gevonden en ben ik via de kweekschool nog op de universiteit terecht gekomen. Overigens, sommige internen vond ik echt wel leuk, maar je kon er moeilijk vriendin mee worden. Zij konden niet bij ons thuis komen spelen en omgekeerd.

Hanny Willems-Cornelissen zei op 7 december 2022 om 19:37 uur

Hallo Annie, jij zat bij mij in de klas. Leuk dat je een reactie hebt geschreven. Toch herinner ik mij niet zoals jij schrijft. Tenminste dat heb ik zo niet meegemaakt. Dat wij in de pauze fruit kregen, daar weet ik niets van. Melk met vel erop wel. En ballet heb ik daar ook nooit iets van meegekregen. Franse les evenmin, wij werden voorbereid dat we een goede huisvrouw zouden worden. Ik ben na de zesde klas naar de huishoudschool gegaan. Ja zuster Ursula was best streng, en dan zuster Catharina, daar waren we bang van. Die was nog strenger. Dus niet jaloers zijn op de internaat meisjes. Ik ben ook gewoon een boerin geworden, gelukkig en gezond. Ik heb de kostschool niet als iets verschrikkelijks ervaren. Maar je wordt wel uit je gezin gehaald. Ik was maand intern, dus veel weekenden bij de nonnen. Dan mochten we op zondag wandelen twee aan twee naast elkaar met de non erbij. Och we koesteren maar de mooie herinneringen. Volgens mij woonde jij ver achteraf in Beugen. Nogmaals leuk dat je een reactie hebt geplaatst.
Lieve groet, Hanny

Marian Langen zei op 7 december 2022 om 22:05 uur

Goedenavond
Heb een mail gestuurd , maar zie hem niet terug , hoop niet voor niets gedaan .

Groetjes Marian

Marilou NillesenBHIC zei op 10 december 2022 om 15:45 uur

Dag Marian, heb je hier een berichtje getikt of heb je een mailtje gestuurd? We zien hier nu niets terug (ook niet achter de schermen...) dus dan vrees ik dat er iets niet goed is gegaan. Maar mogelijk gaat het om een mail? Dan ga ik daar verder naar zoeken.

Bea Cuijpers-Daaneb zei op 12 december 2022 om 10:11 uur

Ik kom hier enkele bekende namen tegen zoals Desiree Bosch en Manon Prinsen. Jullie hebben zelfs nog in mijn poēzie album geschreven, die ik nog altijd bewaard heb. Ikzelf kom uit Beugen en ben op de lagere school bevriend geraakt met Josjne Smulders, zij zat ook op het internaat.
Wij zijn inmiddels al 51 jaar vriendinnen, zij woont in Schijndel, zien elkaar een paar keer per jaar, en appen elkaar wel wekelijks of nog vaker . Wat leuk om hier nog bekende namen tegen te komen van vroeger.

Josine de laat- Smulders zei op 12 december 2022 om 12:08 uur

Inderdaad Bea, de namen die je noemt herken ik ook, verder kan ik me de écht negatieve reacties niet herinneren.
De verplichte weekenden wel, wat je niet luste móest op! Volgens mij heette 'n meisje Jaqueline(?)die de snitzels voor ons opat.
Maar gelukkig dat de kostscholen deze tijd niet meer zo populair zijn, en kinderen fijn gewoon thuis kunnen blijven in de meeste gevallen.
Ik heb er gelukkig 'n hele lieve vriendin aan "overgehouden"( die in het dorp woonde).

Marian Langen zei op 12 december 2022 om 18:29 uur

Goede avond
Ben Marian Langen .
Weet niet of iemand mij nog kent .
Mijn jeugd was een zwart gat , vandaar dat ik me niet alles herrinner van Beugen .
Was 7 toen mijn Vader stierf en een zaak had die mijn Moeder overnam .
We hadden 4 kinderen , zus van 10 ik 7 tweeling van 2 .
Hadden twee voogden die beslisten dat ik op kostschool moest , moeilijk opvoedbaar . Kwam terecht op de Mokerheide .
Huize Bethanie , na een paar jaar overgeplaatst naar Beugen .
Vondt t geen fijne tijd daar , liep vaker weg naar huis . Kon mijn draai nergens vinden .
Had wel een paar vriendinnen uit t dorp Beugen
Gerrie Jilissen en Annie Arts .
Ken ook nog Patricia Klaus en de twee zussen Blox een was Riny , andere naam dacht ik Marian .
Met 13 mocht ik weer thuis wonen wat ook veel problemen gaf .
Was vervreemd van t gezin .
Gelukkig met 14 Wim leren kennen op talentenjacht hij met accordeon , ik gitaar , kregen 7 jaar verkering , nu alweer 54 jaar gelukkig getrouwd .
Heb een dochter , twee schatten van kleinkinderen .
Dus toch nog een Happy end .
Groetjes aan iedereen van kostschool die mij nog kennen .
Mvg Marian Langen .

Gerry Willems-Bonants zei op 14 december 2022 om 10:08 uur

Leuk om te lezen, al die verhalen. Zelf kwam ik van Beugen, maar zat wel op de lagere school daar. Wat opvalt is dat er veel meisjes reageren die ouder zijn dan ik. Mijn lagere schooltijd was van 1959 tot 1965. Daarna naar de meisjes ulo in Boxmeer, waar ik, aan het einde van het eerste jaar een auto ongeluk kreeg. Hier was Annie Jansen (toen 4de klasser) bij.

Jettie v Valkenburg-van Gennip zei op 14 december 2022 om 14:48 uur

Dag Marian Langen, ik meen me jou te herinneren maar weet t niet zeker….. ik kwam best vaak bij fam Jilesen in Beugen, Petra was mijn vriendin, haar zussen Gerry, Marie-José, Jet..? en nog n zus….? Ook n broer Peter. Volgens mij heb ik jou daar gezien. Ik heb via deze site contact kunnen leggen met Petra, maar zij was daar niet aan toe, het ging niet zo goed met haar. Ik weet niet waar de anderen vd familie zijn gebleven.

Jettie v Valkenburg-van Gennip zei op 14 december 2022 om 14:52 uur

Eerder reageerde Beppie Boudewijns hier, zij woont nu in Canada..
Ik lag naast haar op dezelfde slaapzaal, we hebben veel gelachen toe zuster …?.. kwam controleren of wij al sliepen…..Ook de tweeling uit Blerick (namen kwijt) sliepen op de slaapzaal

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 december 2022 om 10:46 uur

Bedankt Jettie voor het reageren. Ik zal Beppie via de mail op de hoogte brengen.

Annie Robben zei op 19 december 2022 om 12:07 uur

De tweeling uit Blerick, waar o.a. Jettie het over heeft, heten Loes en Tiny Berden. Ik kon het goed vinden met Loes en heb vaak naast haar gezeten in de klas.

Jettie van Valkenburg-van Gennip zei op 19 december 2022 om 13:30 uur

Annie Robben, jouw naam herinner ik me wel, dan zat jij ook bij mij in de klas……. als jij naast Loes hebt gezeten!! ‘n Interne naast ‘n externe, dat is wel bijzonder, maar ik begrijp uit jouw verhaal dat je ‘t contact niet verder kon uitbreiden, mocht dat niet van de nonnen? Ik was week intern dus meestal alle weekenden naar huis. Ik kan me niets herinneren van balletles, van Franse les ook niets. Leuk te lezen dat je zo’n ontwikkeling hebt gemaakt!
Groet van Jettie

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 december 2022 om 09:30 uur

Bea Cuijpers stuurde ons deze foto's uit haar kostschooltijd in Beugen, waarvoor dank!
1. Boomplantdag; links Josine Smulders en rechts Bea Daanen

2. Klassenfoto van de zesde (?) klas

3. Poëziealbum

Marian Langen zei op 22 december 2022 om 18:30 uur

Hoi Jetty
Kan me jou niet meer goed herrinneren. Jammer .
Waar woonde je ?
Was bevriend met Gerrie Jilissen
Uit Beugen .
Zou graag nog contact met haar hebben , maar weet niet waar ze woont .
Weet iemand uit Beugen dit ?
Fijne Kerstdagen .
Voorspoedig 2023 .
Groetjes Marian .

Josine de laat- Smulders zei op 22 december 2022 om 18:36 uur

Leuk Bea!
Klassefoto heb ik ook, die andere niet.
Ik kan de mensrn die hier reageren niet herinneren..nét iets vóór mijn tijd.

Katrijn Graat zei op 22 december 2022 om 22:17 uur

Dag Marian,
Ik ken alleen een Gerrie Jilesen die t.o mij woonde op de oeffeltseweg. Zijn vader had een garage. Hij geeft een broer en 4 zussen Bedoel je die?

Carmen de Ridder zei op 7 maart 2023 om 22:11 uur

Goede avond.
Mijn naam is Carmen de Ridder en per toeval kom ik op deze site. Ik heb in Beugen gezeten van de 1e klas tot en met de 3e klas. Ik denk van 1972 tot en met 1975 of 1976. De naam Desiree de Beer zegt me wel iets. En ook zuster Therese komt mij bekend voor. Wat ik me ook herinner is dat de zusters in burger waren. Van huis uit kom ik uit een schippers gezin.
Eind jaren 80 (denk ik) las ik in de krant, woonde toen in Cuijk. Dat de zusters een afscheid gaven in het parochiehuis of plaatselijk café. Daar ben ik nog geweest. Een naam die me nu te binnen schiet is Ernie Brands. Maar misschien kent iemand mij nog.

Judith Haffmans zei op 7 maart 2023 om 22:52 uur

Dag Carmen, zegt je mijn naam Judith Haffmans nog wat? Wij zijn in dezelfde tijd aangekomen op het internaat. Je was een schippers kind en soms kwam je later of vroeger. Aar het internaat ivm het laden en lossen van het schip. Desiree de Beer ken ik ook en dacht dat zij naar Amerika was geweest. Leuk dat je deze site gevonden hebt.

Carmen de Ridder zei op 7 maart 2023 om 23:36 uur

Dag Judith,

Dat klopt, ik ben inderdaad een schipperskind.
Bij je naam gaat er nog geen belletje rinkelen. Ik merk ook dat ik 2 beelden doorelkaar haal. Want klas 4 tot en met 6 heb ik op het internaat in Tegelen gezeten. Kwam jij uit Beugen? Ik weet nog dat er ook kinderen uit Beugen zelf op het internaat zaten.
En kun jij je nog herinneren dat er op dinsdag of woensdagavond op de slaapzaal een mooi verhaal vertelde en dat dan de de (oudere) kinderen van de andere slaapzaal kwamen luisteren.
Er borrelt heel veel boven nu.
Zat jij bij mij in de klas??

Judith Smit-Haffmans zei op 8 maart 2023 om 09:43 uur

Dag Carmen,

Ja ik zat bij jou in de klas en zat ook op het internaat. Toen ik 6 jaar was ging ik naar kostschool en de eerste schooldag zouden wij samen naar onze klas gaan. Echter jij was nog onderweg omdat de boot nog niet binnen was en ik ging alleen naar de school. Ja herinner mij de woensdag avond nog met de verhalen en iedereen die zich verzamelde op de slaapzaal van de jongsten, Op dinsdag avond was er altijd een eucharistieviering en kregen we altijd afschuwelijk avond eten. We hebben alle jaren in dezelfde klas gezeten en ik ben van kostschool afgegaan toen ik 9 was en naar de derde klas ging, dus omstreeks dezelfde tijd dat jij ook van kostschool ging. Ik kan me jou nog goed herinneren, misschien dat ik nog naar boven kom borrelen. Josiene Smulders en Desiree de Beer ken ik ook nog. We zaten een beetje in dezelfde groep. Herinner je nog de huiswerkavonden in de speelzaal van de ouderen? Dat was volgens mij pas vanaf de tweede klas en wij mochten proefdraaien in het stil zitten en huiswerk maken. groet Judith

Elly Hendriks-Thoonen. zei op 13 maart 2023 om 13:35 uur

Wat leuk al deze berichten, er komen zeker bij vele herinneringen naar boven.
waardevol!!!!
jammer dat er weinig reacties zijn van de eerste klas huishoudschool.
ik was intern en de namen Gerry Goossens uit limburg en Tilly Althuizen en Blanca van Velzen zijn namen die mij zijn bij gebleven.
Lag bij Blanca op een slaapkamer voor drieen dat vond ik super jammer had toen heel graag op zaal gelegen. Maar al met al een leerzaam jaar voor mij.
Zeker mijn franse les.
Denk terug aan een mooi jaar daar.
Groet Elly.

Carmen de Ridder zei op 13 maart 2023 om 17:29 uur

Hallo Judith,

Die huiswerkavonden zeggen me zo niets. Maar nu ik het woord schrijf herinner ik me dat er een andere "woonkamer/zaal" was waar ik "niet mocht komen" omdat de kinderen daar stil moesten zijn. Ik denk dat zij huiswerk aan het maken waren.
Nadat de zusters er niet meer woonden en het gebouw verkocht was. Ben ik nog een keer in het gebouw geweest.
Is het een idee om een keer bij een kopje thee de herinneringen te delen?
Weet alleen niet goed hoe.
Heb jij een idee?

Judith zei op 28 maart 2023 om 11:07 uur

Beste Carmen,

Dat was inderdaad de huiswerkzaal of de zaal waar de meisjes vanaf de vierde klas lagere school waren. Het lijkt me heel leuk om elkaar eens te ontmoeten. Mijn e-mail adres is plan8@europemail.com, stuur me gerust een e-mail. Wat zijn je mogelijkheden op tussen 9 en 11 mei? Ik ben dan in Nederland en zou het leuk vinden om elkaar te ontmoeten.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 maart 2023 om 11:51 uur

Veel dank, iedereen, voor het reageren op deze pagina. Wat prachtig om al jullie herinneringen te lezen. En om te zien dat oud-internen elkaar na al die jaren weer terugvinden. Hartelijke groet,

Erna Belgers zei op 11 juni 2023 om 18:00 uur

Ik heb ook daar gezeten van 1971/1973
En heb foto’s van die tijd? Geeft wel weer hoe wij vrij tijd doorbrachten.
Kan/ mag ik die plaatsen hier ?
Klassenfoto’s met namen die misschien weer herinneringen oproepen .
Vandaag een fietstocht gemaakt en foto’s gemaakt van pensionaat mariahof.
mixed feelings maar zal mijn verhaal bij de “evt foto’s” vertellen.

Erna Nienhaus-Belgers zei op 11 juni 2023 om 18:02 uur

Foto’s ook van Judith en carmen meen ik

Marian Langen zei op 11 juni 2023 om 23:05 uur

Hoi Katrijn Graat

Gerrie woonde op een boerderij
Binnenweg vd Grote weg af .
Had wel broers en zussen dacht ik .
Hoop haar nog eens te ontmoeten .

Carmen de Ridder zei op 12 juni 2023 om 07:52 uur

Hoi Erna

Kan het zijn dat wij, inmiddels ookal jaten geleden, elkaar getroffen hebben op station Boxmeer? Ik werkte daar toen.
Ik ben erg benieuwd naar de foto's. Mocht ik of Judith erop staan dan mag je ze ook naar me mailen.
Ik hoor het graag,
Fijne dag
Carmen

Erna Nienhaus-Belgers zei op 12 juni 2023 om 08:32 uur

Hoi Carmen..ik ga ze inscannen en je mailen,kan dat via hier of naar je mailadres.?

Marilou NillesenBHIC zei op 12 juni 2023 om 09:58 uur

Dag allemaal, bedankt voor jullie berichtjes. Als je foto's op deze pagina wil tonen, kun je ze mailen naar info@bhic.nl ovv Meisjesinternaat Beugen. Dan zetten we ze hierbij.

Carmen de Ridder zei op 12 juni 2023 om 19:33 uur

Hoi Erna

Je mag ze ooknaar mij mailen.

latejeradecasar.25@gmail.com

Alvast dank je wel

Gerrie jilesen zei op 22 augustus 2023 om 19:44 uur

Reactie op t schrijven van Marian Langen,ik kan jou nog goed herinneren, evenals Marjan Blox.

Jettie van Valkenburg -van Gennip zei op 22 augustus 2023 om 23:52 uur

Dag Gerrie,
Ben jij n zus van Petra? Ken je mij nog? Ik heb vroeger n paar keer bij jullie gelogeerd, en Petra bij ons.
Hoe gaat t met jou en de rest van de familie? Ik ben erg benieuwd.
Stuur me anders n privé berichtje?
Groet van Jettie van Valkenburg ( vroeger van Gennip)

Marian Langen zei op 23 augustus 2023 om 13:08 uur

DagGerry.
Fijn dat je dat nog weet .
Ook weleens bij jou geweest op een boerderij eindje van de hoofdweg .
Marjan en Riny Blox ook nog in mijn herrinnering . .

Zou graag contact met je willen , als jij er voor open staat .

Geef je mijn gegevens .
Marian Molmans Langen
Seepark 30
47574Kessel Goch Duitsland .

Email m.molmans@gmail.com

Telnr 004915739333512

Groetjes Marian .
Graag tot ziens .

Sjeanny selten zei op 22 november 2023 om 21:58 uur

Was er in 1961,weggelopen!Mijn moeder Riek Verschuren heeft er ook nog enkele jaren van haar jeugd doorgebracht.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 december 2023 om 14:57 uur

Dank voor het reageren Sjeanny. Heeft het nog lang geduurd voor ze je hadden opgespoord? En dat is ook wel bijzonder zeg, dat ook je moeder er nog heeft gewoond. Hebben jullie die periode ook een beetje hetzelfde ervaren, of juist heel verschillende herinneringen?

Jeanneke Mulder zei op 20 februari 2024 om 01:57 uur

Ik was van 1963/1966 in Mariahof. Was in 1962 geadopteerd en werd toen het eerste kindje zich aankondigde op Mariahof geplaatst. Ik heb er een vreselijke tijd gehad. Kreeg straf omdat ik Leonardo da Vinci zijn naakten natekende. Zat inderdaad met een hemd onder de douche en hielp oudere meisjes met het vaste doucheritueel om op tijd voor de voorleesmiddag klaar te zijn. Ook hiervoor werd ik zwaar gestraft. Ik stond in de hoek van een lange gang met de handen gekruist op mijn rug terwijl de schouders en ellebogen de hoekmuren moesten raken tot de laatste non naar bed ging. Ik heb daar op de grote zolder met kasten en tafels geslapen en was zo bang dat ik stiekem bij oudere meisjes mocht liggen op een slaapkamer ervoor. Maar o wee als ik betrapt werd. Ik kreeg al jong mijn menstruaties en werd geïnstrueerd alles zelf te regelen op een manier dat je je vies voelde. Schommelen klimmen en wipwap mochten niet meer. Franka Hendriks was mijn vaste vriendin. Haar ouders hoorden hoe slecht ik als vriendin voor haar was en mijn ouders kregen het omgekeerde te horen. De kathechismus kreeg ik er maar niet ingestampt en met de vele heiligenliedjes of Dank u voor deze goede morgen; lieten me snikken van niet te begrijpen emoties. Ik was dus ‘moeilijk opvoedbaar’ . Mijn post werd gelezen en niet verstuurd als er teveel geklaag in stond waarbij ik vaak bij soeur Thereze op het matje ben geroepen. Ik ben uiteindelijk van school getrapt. Zonder opgaaf van reden aan mijn pleegouders want het was te erg om te vermelden. Na deze klaagzang van de voor mij zeer traumatische rotschool, ben ik nog goed terecht gekomen. 4 plaatjes en schatten van kinderen gekregen en 51 jaar getrouwd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 februari 2024 om 15:09 uur

Wat bizar en aangrijpend Jeanneke, wat jij hier beschrijft. Ik kan het mij niet voorstellen, net als vele andere mensen, hoe dit moet zijn geweest. Veel dank dat je hier heb gereageerd, want ook dit zijn de ervaringen van internaten en die moeten gehoord worden. Wat fijn is het dan om het slot van je verhaal te lezen.. Ik wens je alles goeds en graag tot ziens op de site.

Lisette KuijperBHIC zei op 4 april 2024 om 16:23 uur

Deze mooie foto ontvingen we van Katrijn Graat:

Elly Hendriks-Thoonen. zei op 8 april 2024 om 16:50 uur

Wat een bizar verhaal!
Ik heb van zuster Thereze Franse-les gehad,en de keer dat ik erg ziek ben geworden van een krabje voor TBC dat was in die tijd,ze direct met mij naar het ziekenhuis is gereden.
Heb haar zelf ervaren als een lieve vrouw en ja ze was streng maar dat moest ook wel.
Het was natuurlijk voor haar ook niet altijd gemakkelijk met zovele in het internaat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 april 2024 om 14:12 uur

Bedankt Elly voor het reageren! Die uiteenlopende herinneringen zien we trouwens bij best veel internaten hier op de site terug. Dat kan echt van interne tot interne als dag en nacht verschillen. Welke jaren verbleef u op dit internaat? En hoe kijkt u verder op deze tijd terug? Hartelijke groet,

Elly Hendriks-Thoonen zei op 9 april 2024 om 19:19 uur

Mijn verblijf in het internaat mariahof te Beugen, was van 1965-1966 en heb er ondanks heiwee naar huis toch een hele fijne tijd gehad.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 april 2024 om 10:45 uur

Gelukkig maar Elly, goed om te horen dat je er uiteindelijk toch je draai hebt gevonden. Fijn dat je nog wat meer wilde vertellen over deze tijd.

Judith Smit-Haffmans zei op 10 april 2024 om 21:51 uur

Hallo Allemaal, van welke klas of schooljaar is de foto die Katrijn Graat heeft gestuurd?

katrijn Graat zei op 10 april 2024 om 22:25 uur

Het is de vijfde klas (Juffrouw Broeks). Ik ben het meisje met de zwarte trui met rode kol.

Hanny Willems-Cornelissen zei op 16 april 2024 om 09:04 uur

Thijs of Marilou, Ik stuur je nog oude informatie over dit pensionaat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 29 april 2024 om 13:44 uur

Hanny Willems-Cornelissen stuurde ons dit oude boekje over klooster St. Maria in Beugen, bij Boxmeer. Waarvoor dank! Klik op de afbeelding hieronder om het door te bladeren.
St. Maria-Klooster Beugen bij Boxmeer

Hanny Willems zei op 29 april 2024 om 22:11 uur

Thijs, dit boekje komt van Elsje Jans. Ik heb het naar jou doorgestuurd omdat dit voor vele herkenbaar is. Bedankt voor het plaatsen en Elsje bedankt dat je dit liet zien op facebook.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 juni 2024 om 13:00 uur

Dank voor de toelichting Hanny en ook mijn dank aan Elsje! Heel bijzonder om door te bladeren, dat geeft wel een tijdsbeeld. Wat een tuin bijvoorbeeld, rondom dat klooster.. Secuur onderhouden zo te zien op de foto. Als je het gebied erachter ziet dan was het ook echt een aparte, gesloten omgeving ten opzichte van de rest van Beugen..?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.