Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Retourtje liefdesgesticht

Kloosters

Toeval of Voorzienigheid? Doordat de pastoor net in die ene trein zit, krijgt Beugen een klooster annex gasthuis en liefdesgesticht. Volgende “halte” voor het klooster is dan een opleidingsinstituut voor zendelingen, al moet je wel anderhalve eeuw wachten op de aansluiting.

Het ontstaan van het klooster moet  -  zo tweede helft negentiende eeuw  -  worden  geschetst tegen de heerschappij van Otto von Bismarck. Die wil de kerk in Duitsland aan het keizerlijk gezag onderwerpen en daarom af van de geestelijke orden in het land. Juist in deze tijd, waarin de zogenaamde Kultuurwetten (1874) van kracht zijn, stapt de pastoor van Beugen, L. Bovens, op 27 augustus 1875  in de trein.

In Veghel krijgt hij gezelschap van een Duitse priester, dr. R. Scholten, leraar aan het gymnasium in Kleef en rector van het stadsziekenhuis en weeshuis. Scholten vertelt dat hij moet onderzoeken of de Zusters van de H. Carolus Borromeus in Trier naar Nederland kunnen komen. Ja hoor, zegt Bovens, dat kan wel in Beugen.

Met een huurovereenkomst van 150 gulden per jaar vestigen zich op 20 mei 1887 vier zusters in de voormalige pastorie aan de Hagelkruisstraat: zr. Margaretha, zr. Agatha, zr. Clothilde en zr. Gothardine. Ze leren meisjes handwerken en passen op ‘zieken en gebrekkigen’.

Tien jaar later staat Petronella Joanna van de Voordt aan de basis van een gasthuis en liefdegesticht in Beugen, onder directie van de pastoor en onder leiding van de Liefdezusters. Pastoor Bovens laat op zijn kosten een extra vleugel bouwen aan het klooster en dat wordt in 1889 in gebruik genomen als gasthuis. Het krijgt de naam "St. Mariagesticht".  

Nog wat jaren later, in 1900, wordt het huis annex smederij naast het gasthuis aangekocht. Dat gebouw gaat later dienst doen als nieuw gasthuis. Ook rondom het klooster wordt er stevig aan de weg getimmerd: in 1913 vindt de inzegening plaats van de Lourdesgrot in de tuin van het klooster. In 1923 komt er nog een kapel bij. 

Als de zusters in 1951 uitgebreid hun 75-jarige vestiging in Beugen vieren, loopt het hele dorp uit. Dan is nog niet te voorzien dat de zusters in 1963 door terugloop van roepingen weer zullen vertrekken.

Het kloostercomplex is aangekocht door de Zusters van Julie Postel in Boxmeer.  De “oude boerderij” wordt in 1965 omgebouwd tot rust- en vakantiehuis en omgedoopt tot Postelhoeve. Het klooster fungeert nog enkele jaren als rusthuis voor een groep zusters van de congregatie van Julie Postel totdat ook zij verhuizen naar het kasteel van Boxmeer.

Na hun vertrek is het eerst de bedoeling dat het oude klooster wordt getransformeerd tot alternatief gezondheidscentrum. Maar als de initiatiefnemers het met de zusters niet eens kunnen worden over de prijs, komt er een ander plan op tafel dat meer in de lijn past: het huis gaat over in handen van een zendingsorganisatie (Euro MTC). Niet langer zusters, maar aankomende zendelingen bemannen vandaag de dag het klooster.

5

Reacties (5)

Mia vd broek zei op 18 april 2019 om 16:37 uur

Zijn er geen foto,s ik heb er ook 6 jaar gezeten. Naar tevredenheid.

Mariët BruggemanBHIC zei op 24 april 2019 om 21:23 uur

Ik verwacht van niet Mia, maar ik ga het voor de zekerheid nog even navragen bij mijn collega Marilou, die dit verhaal geschreven heeft.

Marilou NillesenBHIC zei op 29 april 2019 om 11:05 uur

Hallo Mia, bedoel je foto's waarop ook mensen staan die hier hebben gezeten? Wij hebben die namelijk niet onze collectie, maar mogelijk zijn er mensen die die foto's wel hebben?

We plaatsen ze hier graag bij! (foto's insturen kan via info@bhic.nl)

Alvast dank!

Student zei op 20 juni 2019 om 19:38 uur

Zondagmiddag houdt Cornerstone een open dag. Er is onder andere een tentoonstelling met oude foto's. Van harte welkom! Voor info: https://www.cornerstonecollege.eu/30jaar/

Marilou NillesenBHIC zei op 24 juni 2019 om 09:04 uur

Bedankt voor je aanvulling over de open dag. Dat is toch in het kloostergebouw in Beugen? Als je oude foto's met ons wil delen, dan mag je die opsturen naar info@bhic.nl tav Retourtje liefdesgesticht

Alvast dank!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.