Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Mariastede en Clarastede in Roosendaal

Kloosters

In 2011 verlieten de Franciscanessen van Roosendaal het moederhuis Mariadal. De teruglopende omvang van de congregatie en de ouderdom van de zusters noopten hiertoe. De zusters vestigden zich aan de Sint Theresialaan.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015 Het bestuurscentrum van de orde kreeg de naam Mariastede. De zusters die van Mariadal kwamen werden gehuisvest in het nieuwe klooster Clarastede. Beide zijn gebouwd bij het Elisabethklooster aan de Wouwseweg. Hier is verder een woon-zorgcomplex gesticht, dat ook openstaat voor leken. Het klooster staat binnen dit geheel op zichzelf, maar deelt wel enkele faciliteiten, zoals de kapel en de maaltijdvoorziening, met het woon-zorgcomplex. Clarastede biedt de zusters mogelijkheden om op eigentijdse wijze invulling te geven aan het samenleven in een congregatie.

De nieuwbouw werd ontworpen door EGM architecten uit Dordrecht/Rotterdam. De bouw werd gerealiseerd door Kanters Bouw uit Barendrecht.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015

2

Reacties (2)

Simone schippers zei op 5 februari 2017 om 12:53 uur

Goedemiddag, mijn naam is Simone schippers uit Breda en al reageer ik niet op het verhaal toch wil ik u graag even benaderen over mijn verhaal. Ik ben op zoek naar een zelfgemaakt non op een bidstoeltje die ik al jaren geleden heb verkocht aan een mevrouw woonachtig in Roosendaal, facebook en BN de stem heb ik ook benaderd helaas zonder succes. Misschien dat u mij verder kan helpen ik zou de non weer heel erg graag bij mijn collectie poppen willen voegen! Misschien dat deze mevrouw bij u bekend is en heeft zij geen interesse meer in de non. Mag ik u bij voorbaat heel erg danken! Met vriendelijke groet Simone.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 februari 2017 om 13:41 uur

Hoi Simone, je hebt gelijk: dit is niet echt de beste plek voor een dergelijke vraag. Maar mogelijk herkent iemand je verhaal en weet over wie het gaat: dat zou dan een mooie meevaller zijn...

Succes met je zoektocht!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.