Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Mariadal in Roosendaal

Kloosters

De franciscanessen penitenten-recollectinen (Franciscanessen van Roosendaal) stichtten dit huis in 1934, toen ze het oude moederhuis Sainte Marie verlieten.

Foto: IJ.Th. Heins, 2001. Bron: collectie Rijksdienst voor het cultureel ErfgoedVan 1971 tot 1996 was de groep Hédera in het gebouw gevestigd. Deze zusters volgden na het tweede Vaticaans concilie een afzonderlijke leefwijze en gebruikten daarbij een aantal spreekkamers. Van 1972 tot 1982 woonde hier ook de groep l’Averna-Mariadal. Tot 1976 was Mariadal tevens het novicenhuis van de congregatie. In dat jaar trad de laatste zuster in.

In 2011 verhuisden de zusters naar de Sint Theresialaan in Roosendaal. Bij die gelegenheid is het stoffelijk overschot van de stichteres van de congregatie, mère Marie Joseph (1781-1867), dat lag begraven in een kapel in de kloostertuin, herbegraven bij Sint Elisabeth.

Mariadal werd gebouwd door J.Th.J. Cuypers en F.B. Sturm. Het vertoont motieven van de Delftse School en het expressionisme. Het is uitermate gaaf bewaard gebleven en met de fraaie kapel van groot architectuurhistorisch belang.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant Het complex heeft de vorm van een carré met binnenhof en enkele vleugels, die in de grote parkachtige tuin uitsteken. In het midden heeft de voorgevel een monumentale ingangspartij met natuurstenen plaquettes met opschrift: KLOOSTER MARIADAL. Boven de ingang is een beeld van Vincentius geplaatst. In de gevel van nummer 5 staat een zandstenen beeld van Sint Franciscus uit 1934, geleverd door J. Cuypers.

De kapel ligt aan een kloosterhof, achter de hoofdingang. Hij heeft een L-vormige plattegrond. Het koor van deze kapel wordt bekroond door een spits koperen dak. Hier vinden we expressionistische baksteenmotieven uit het werk van Dom. P. Bellot. De ruimte is gaaf bewaard gebleven, met kleurige bakstenen bogen en glas-in-loodramen, granito vloeren en grijsrode granieten zuilen.

Foto: IJ.Th. Heins, 2001. Bron: collectie Rijksdienst voor het cultureel ErfgoedBron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Foto: IJ.Th. Heins, 2001. Bron: collectie Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed, fotonummer 337.454
  2. Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
  3. Foto: IJ.Th. Heins, 2001. Bron: collectie Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed, fotonummer 337.457

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.