Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van de H. Theresia van Lisieux

Kloosters

Het voormalige klooster en noviciaat van de Ongeschoeide Karmelieten werd in 1925-1927 gerealiseerd naar ontwerp van architect Philippus Donders uit Geleen. Het complex bestaat verder uit de openbare kloosterkerk met klokkentoren.

Theresiaklooster (BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)
Theresiaklooster (BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)

De paters begonnen in 1927 met de zielzorg. In 1997 werd de kerk overgedragen aan de parochie. Het klooster werd daarna een instelling voor geestelijk welzijn.

Het rechthoekige klooster is gebouwd in een mengeling van rationalistische en neogotische stijlvormen. De ingangspartij bevindt zich in rechts in de voorgevel. In de top van de gevel het wapen van de orde. De voor- en achtergevel zijn uiterst eenvoudig. De ramen zijn sinds circa 1995 voorzien van kunststof kozijnen. Elk raam correspondeerde oorspronkelijk met een slaapkamer.

H. Hartbeeld in de tuin (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
H. Hartbeeld in de tuin (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

Het klooster wordt door een slanke vierkante klokkentoren verbonden met de kerk. De toren heeft een uurwerk en is voorzien van hoektorentjes. Achter in de kerk, aan de rechterkant, bevindt zich de kapel van de H. Theresia. In de kloostertuin vinden we een Lourdesgrot en een Heilig Hartbeeld dat object van bedevaarten is geweest.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

2

Reacties (2)

H.M. Bucks zei op 27 augustus 2021 om 09:16 uur

Ik ben op zoek naar pater Ad Smits, ongeschoeid Karmeliet. Ik ben een broer van pater René Bucks die in 2016 is overleden. Hij was missionaris in Brazilië en is daar op verzoek van de parochianen in Belo Horizonte begraven. Nu heeft zijn toenmalige huisgenoot José Cabral - die thans een restaurantje in Piuma runt - mij gevraagd naar het email adres van "Frei Adriano" (ofwel Pater Ad Smits die - naar ik meen - ook enkele jaren Prior Provinciaal was). Sinds het overlijden van Pater Alphons Kroese vorig jaar november, ben ik alle contact met een eventueel nog bestaand convent van de paters verloren. Tevergeefs heb ik ook met pater Dick Cobben te Gent contact gezocht. Hij is in 2016 de Gedenkdienst voor mijn broer in onze parochiekerk te Born voorgegaan. Nu doe ik een laatste poging om via deze omweg contact te krijgen met pater Ad Smits, geboren te Waspik. Ik ben bereikbaar per email: hmbucks01@home.nl of mobiel: 0646797300. Mag ik iets van U vernemen? Alvast mijn dank.

Norah zei op 27 augustus 2021 om 11:00 uur

Vier jaar geleden heeft er een interview plaats gevonden bij de heemkundekring van Waspik met pater Ad Smits. Mogelijk kan men u daar verder helpen.
Zie: https://www.goedespoorwaspik.nl
En natuurlijk bij de congregatie zelf v.d. "Ongeschoeide Karmelieten" , maar dat zult u wel weten.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.