Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Waspik

Lourdesgrotten

Achter het voormalige paterskoor van de Theresiakerk in Waspik ligt een bijzondere Lourdesgrot, opgebouwd uit gepleisterde en gecementeerde bak- en breukstenen. Het bouwmateriaal is steenpuin, afkomstig van het bombardement op Rotterdam in 1940. Het idee kwam in 1941 van de lokale aannemer Wout Savelkouls.

De reden om deze grot te bouwen was om zo Maria’s bescherming tijdens de oorlog af te smeken. Savelkouls was niet alleen de intiatiefnemer, hij voerde de bouw ook uit. Ná de oorlog zijn er in Brabant tal van Mariakapellen en ook wel Lourdesgrotten gebouwd uit dankbaarheid dat men veilig door de oorlog gekomen was, maar deze actie nog tijdens de oorlog, is vrij uniek.

Lourdesgrot in Waspik (foto: Jan Korpershoek, 2010)
Foto: Jan Korpershoek, 2010


Tegenwoordig heeft de grot een functie tijdens begrafenissen. De kerk is sinds 2012 onttrokken aan de eredienst. De grot is sindsdien uitgebreid met het bedevaartsbeeld van de heilige Theresia. De grot had oorspronkelijk een geïntegreerde preekstoel. Daarvan is naar ontwerp van een dochter van Wout Savelkouls in 2013 een nis gemaakt voor het Theresiabeeld. Tegelijkertijd is de grot weer helemaal opgeknapt.

Op Allerzielen 2013 werd de grot in zijn nieuwe vorm heringezegend. Sindsdien begint hier ieder jaar de Allerzielenviering. Ook wordt hier afscheid genomen van overledenen die op het Theresiakerkhof worden begraven. Bezoekers branden regelmatig kaarsen en waxinelichtjes. De Lourdesgrot is een Rijksmonument (monumentnummer 521833).

Zie ook: Reliwiki.

Theresiabeeld (l.) en Lourdesgrot, 2021 (foto: BHIC / Frans van de Pol)
Theresiabeeld (l.) en Lourdesgrot, 2021 (foto: BHIC / Frans van de Pol)


 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.