Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Sint Ursula, toevallig in Boxtel

Kloosters

De leerlingen van de muziekschool zullen het niet meer weten, want de MULO en de MMS bestaan niet meer en de zusters zijn allang verdwenen. Toch zullen de meisjes van toen herinneringen bewaren aan de zusters Ursulinen, die er lesgaven. We zijn benieuwd naar hun ervaringen.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012

De zusters vestigden zich min of meer bij toeval in Boxtel. In het voorjaar van 1907 brachten twee ursulinen uit Uden enkele pensionaires weg, die op vakantie gingen. Toen de zusters in Boxtel twee uur moesten wachten, brachten ze een bezoek aan de Heilig Hartkerk. Kapelaan Donders bracht hen in contact met pastoor Eras, die hen voorstelde een school te beginnen, waarvoor hij de grond beschikbaar stelde.

In mei 1908 begonnen de zusters met de bewaarschool, die spoedig door meer dan tweehonderd kleuters bezocht werd. Klooster en school zijn in 1911 ontworpen door architect J.H.H. van Groenendael.

De kapel werd pas in 1926 gebouwd, naar ontwerp van dezelfde architect. Achter het klooster lag een grote kloostertuin, waar later een woonwijk in is gebouwd.

De lagere school startte in 1909, de kweekschool is in 1911 vanuit Uden verplaatst. De voorbereidende klas ging na enkele jaren over in ulo-mulo onderwijs.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012

In 1947 werd de Middelbare Meisjes School opgericht. Toen de mms in 1968 werd omgevormd tot havo, waren de meeste zusters al uit het onderwijs verdwenen.

De laatste zusters verlieten het klooster in oktober 1985, waarna het verbouwd werd tot woningen. Het werd ook gedeeltelijk in gebruik genomen door de muziekschool.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

 

1

Reacties (1)

Henk Bahlmann zei op 2 juni 2020 om 20:23 uur

mijn moeder Antonia Goossens kwam uit de breukelse straat in Boxtel zo mijn zus werd naar school bij de zusters in boxtel gestuurd vanuit Steenbergen Ze was daar een jaar en het volgende jaar wilde ze niet meer terug . De zusters waren te heilig voor haar ze wilde een non van haar maken

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.