Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster der Ursulinen

Kloosters

Sinds 1845 stond in het buurtschap Velmolen een klooster van de zusters Ursulinen . De Ursulinen vormen een congregatie die zich richt op het onderwijs. We weten niet precies waarom de Ursulinen juist in Uden een pensionaat voor burgermeisjes zijn begonnen.

Voor de jonge juffrouwen, die intern waren, was Frans de voertaal. Het pensionaat telde ongeveer vijftig leerlingen voor lager en MULO-onderwijs (sinds 1857). Daarnaast volgden opmerkelijk veel meisjes uit VolkeI als externen de lessen. De internen kwamen meestal uit de welgestelde burgerij van boven de rivieren.

Uiteindelijk kwam er een eind aan het pensionaat door gebrek aan personeel en leerlingen. In 1910 zagen de zusters zich daardoor gedwongen het grote gebouwencomplex in Uden te verlaten. Zij verkochten het complex aan de missiepaters van Steyl (Paters S.V.D.) en vestigden zich in Boxtel.

Piet van Kalmthout stuurde ons 11 bijzondere ansichtkaarten van de Ursulinen in Uden (waaronder de foto hieronder). De gehele serie kun je zien via deze link.

12

Reacties (12)

peter van de wiel zei op 5 augustus 2009 om 16:09 uur

U zegt dat in 1910 het klooster van de zuster Ursulinen verkocht werd aan de missiezusters van Steyl.
Volgens onze gegevens werd het klooster gekocht door de paters (missionarissen) van Steyl. En zo werd de Nederlandse tak van de stichting van Arnold Janssen De missionarissen van het Goddelijk Woord (S.V.D.) gesticht.
Wellicht kunt u verklaringen geven of hebt u gegevens over de door u vermelde verkoop.
Met dank.
waarnemend provinciaal archivaris van SVD in Nederland en België, (Broeder) Peter van de Wiel (svd)

Rien Wols, namens het BHIC zei op 29 oktober 2009 om 10:24 uur

Eerwaarde broeder Peter,
Uw opmerking is volkomen juist: het Ursulinenklooster is niet aan de zusters, maar aan de paters van Steyl verkocht. De link in dit stukje waar u terecht over valt, leidt naar een verhaal over het Gezelschap van het Goddelijk Woord, waarin gelukkig wel de juiste toedracht staat. Ik heb de verwarrende link naar de "missiezusters van Steyl" dan ook aangepast. Die formulering is gewoon een vergissing geweest. Dat overkomt zelfs archivarissen wel eens :-) Dank voor uw correctie.

Piet van Kalmthout zei op 8 maart 2018 om 13:46 uur

Momenteel ben ik bezig met het familiearchief. Het wordt gehuisvest in het West-Brabant Archief. Ik kwam daarin 11 onbeschreven ansichtkaarten tegen van het klooster van de zusters Ursulinen uit Uden, waarin een van mijn familieleden onderwijs heeft genoten in het begin van de 20e eeuw. Ik schat dat de kaarten dateren van rond 1905. Ik heb ze gedigitaliseerd en kan ze desgewenst opsturen.

Annemarie van Geloven zei op 9 maart 2018 om 12:04 uur

Dat zou geweldig zijn! Is het voor u ook mogelijk de achterkanten van de ansichtkaarten te scannen? Dit in verband met eventuele auteursrechten. U kunt de scans versturen naar info@bhic.nl t.a.v Marilou Nillesen.

Riko van der Vrande zei op 27 augustus 2018 om 20:12 uur

Hallo Piet e/o Annemarie, mijn naam is Riko van der Vrande ik ben in opdracht van de zrs Ursulinen (180 jaar in nederland) bezig met een presentatie over de vestigingen van de zusters afgelopen 180 jaar. Van Uden hebben ze zelf ook nauwelijks fotomateriaal. Zou het mogelijk zijn om de gedigitaliseerde foto's te kunnen krijgen/kopen. N.b. ik woon zelf ook in uden vlak bij de plek waar eens het oude klooster stond. BVD en met vriendelijke groet.

Marilou NillesenBHIC zei op 28 augustus 2018 om 10:22 uur

Hallo Riko, als wij de rechten hebben van de foto's, dan kun je die gratis downloaden via onze site. Maar stuur voor de zekerheid een mailtje naar info@bhic.nl en geef daarin aan om welke foto's het gaat. Dan zoeken we eea even uit.

Norah zei op 28 augustus 2018 om 10:34 uur

De zusters Ursulinen zijn mij ook bekend uit Maastricht > Grote Gracht.

Piet van Kalmthout zei op 28 augustus 2018 om 13:54 uur

Beste Riko,
Uiteraard kan ik de gedigitaliseerde briefkaarten sturen, maar ze zijn ook bij Marilou Nillesen. De originelen zitten inmiddels in het West-Brabant archief in map 88 van het familiearchief Rogier 1738-1968.
Groet
Piet van Kalmthout
(mailadres via BHIC op te vragen)

Paul Lijnkamp zei op 10 september 2023 om 09:16 uur

Is er een centraal archief van de Zusters Urselinen ? in 1912 is door de zusters Ursulinen aangekocht in Halfweg (bij Haarlemmermeer) het cafe en stalling van ee familielid J.B. Lijnkamp, is daar iets over terug te vinden, of als u een verwijzing heeft naar een ander archief hoor ik dat graag

Norah zei op 10 september 2023 om 12:18 uur

Dag Paul,

Probeert u dit eens:

www.erfgoedkloosterleven.nl
www.historischhalfweg.nl
www.noord-hollandsarchief.nl
www.delpher.nl > kranten

Wat de orde der Usulinen betreft, kom ik alleen in het buitenland uit...
Mvg.

Piet van Kalmthout zei op 10 september 2023 om 12:32 uur

Beste Marilou,
Volgens mij kunnen de 11 ansichtkaarten die ik je digitaal heb opgestuurd gerust gepubliceerd worden. Ze dateren van eerder dan 1905, toen een ver familielid van mij bij de Ursulinen in Uden intern heeft gezeten. Ze zijn dus minstens 120 jaar oud en alle gefotografeerde kinderen zijn al lang overleden.
Groet
Piet van Kalmthout

Marilou NillesenBHIC zei op 11 september 2023 om 16:24 uur

Dag Piet, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het verhaal aangevuld met een verwijzing naar de bijzondere ansichtkaarten die je hebt ingestuurd (met alsnog hartelijke dank!)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.