In 1860 trad ze als postulante in bij de clarissen in Nantes, haar geboortestad. Ze werd echter al snel zo ziek, dat ze het clarissenklooster moest verlaten. Vier jaar later trad ze alsnog in, maar nu bij de nog jonge Congregatie van Maria Reparatrix. Hier kreeg ze haar religieuze naam, Marie de la Passion.
Nog als novice werd ze in 1865 uitgezonden naar India, naar het Apostolisch Vicariaat Madurai. De Reparatricen hadden hier naast ander apostolisch werk als taak de vorming van inheemse zusters. In mei 1866 legde ze haar geloften af.
Daarna volgde er een soort ‘bliksemcarrière’: eerst werd ze overste van haar eigen klooster en in juli 1867 werd ze benoemd tot provinciaal overste van de drie Reparatricenklooster in het vicariaat. Dat ging bijna tien jaar goed, maar interne spanningen leidden ertoe dat Marie de la Passion in november 1876 met negentien medezusters vertrok en een nieuwe communiteit begon.
Ze ging naar Rome om het ook formeel te regelen en kreeg in januari 1877 de toestemming van paus Pius IX om een nieuw instituut speciaal voor de missie op te richten, onder de naam Missionarissen van Maria.
In 1882 werd Marie de la Passion opgenomen in de Derde Orde van de Franciscanen en werd de naam van haar congregatie veranderd in Franciscanessen Missionarissen van Maria. In 1896 kwam de definitieve pauselijke goedkeuring voor de orderegel en haar congregatie groeide en bloeide. In de 27 jaar dat de stichteres haar congregatie leidde, stichtte ze 88 nieuwe communiteiten in 24 landen op vier continenten. Toen zij in 1904 stierf, waren er ongeveer 3.000 zusters. De congregatie telt nu zo’n 6.500 leden in 75 landen.
De hoofdtaak van de zusters is de verering van het Allerheiligst Sacrament. Daarnaast doen zij aan zieken- en bejaardenzorg en zijn ze actief in de missie. De kleding bestaat uit een wit habijt en een witte sluier. Om het middel dragen ze een franciscaans koord met de rozenkrans van de Zeven Vreugden van Maria.
Marie de la Passion is in 2002 zalig verklaard. De orde kent echter ook een heilige, namelijk de Nederlandse Marie-Adolphine Dirks uit Ossendrecht. Zij stierf in 1900 als martelares in China en werd in 2000 door paus Johannes Paulus II heilig verklaard, samen met haar zes mede-martelaren.
Foto's
Hélène Marie Philippine de Chappotin de Neuville (1839-1904). Bron: Wikipedia.
Franciscanessen Missionarissen van Maria “Bij de ongelukkige melaatschen” op Ceylon, z.j. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 6A4308.
Zr. Marie Adolphine (in de wereld Judoca Catharina Dirks)(1866-1900). Uit: Biografisch Woordenboek van Nederland.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Heiligennet, lemma Marie-Adolphine Dierckx.
Website FMM.
Reactie toevoegen