Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Maria Moeder van de Kerk te Eindhoven

Kloosters

De Clarissen-Coletinen vestigden zich in 1936 in Eindhoven door toedoen van burgemeester Verdijk, die het belangrijk vond slotzusters in zijn stad te hebben. Ze kwamen uit het klooster in Helmond.

Foto: BHIC, collectie provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant


De zusters betrokken de oude pastorie van de Sint Joriskerk aan de Stratumsedijk 63. Deze pastorie was in 1844 door de toenmalige pastoor W. van Lieshout gebouwd. Na de oorlog werden initiatieven genomen voor de bouw van een nieuw klooster, waarbij deken Hezenmans een grote rol speelde.

Dit nieuwe klooster is in 1950, toen zuster Rosa van der Sommen overste was, ontworpen door architect Kees de Bever en gebouwd in de buurt Blaarthem op het voormalige landgoed Rapelenburg, in het park Gennep. Het kon in 1953 kon worden betrokken.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant


In de oude pastorie werd het vrouwelijke Labrehuis, het Ritahuis, gehuisvest tot de sloop tussen 1960 en 1970. Toen de oudere zusters in 1992 naar het bejaardenhuis in Someren gingen, kwamen Amerikaanse zusters clarissen uit Elshout in het klooster wonen.

Het gebouw in de stijl van de Delftse School stijl de traditionele carrévorm en telt twee bouwlagen. Het is in zijn eenvoud een goed en zeldzaam voorbeeld van een contemplatief klooster uit de naoorlogse periode. Het gebouw heeft voor De Bever typerende sobere gevels, afgedekt met een natuurstenen lijst. Het pand is omgracht en ommuurd en heeft een rondboogpoort.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

12

Reacties (12)

Joop Butz zei op 22 mei 2019 om 15:21 uur

Ik heb met mijn vrienden het klooster zien bouwen.wij woonde op de genepperweg dus in de buurt.In de avond uren als de bouwvakkers naar huis waren bleef de nachtbewaker aanwezig om de zaak in de smiezen te houden en dat was voor ons kaasje, wij hebben het hele gebouw van a tot z meerdere malen geïnspecteerd en de bewaker heeft ons nooit te grazen kunnen nemen.Mijn ouder hadden wat je toen noemde een frietzaak nu is de benaming wat deftiger en als het dan in de zomer warm weer was werden de nonnen wel eens getrakteerd op een ijsje dubbeldik van Jamin,was altijd spannend.

Marilou NillesenBHIC zei op 22 mei 2019 om 20:30 uur

Hallo Joop, wat een mooie aanvulling! Ik kan me voorstellen dat het een grote aantrekkingskracht heeft op jongens, zo'n klooster in aanbouw. Hoe oud was je toen ongeveer? En hadden je ouders niets in de gaten?

Mooi ook om te lezen dat de nonnen wel eens werden getrakteerd op ijs. Dubbeldik ijs van Jamin; da's voor menigeen een begrip ;)

HennyLammers_1 zei op 21 augustus 2020 om 15:20 uur

Het was een Brabantse traditie om een worst naar de Clarissen te brengen. De zusters baden dan een noveen lang voor goed weer op bijvoorbeeld je trouwdag.
Ik weet niet of het ook altijd werkte.

Marilou NillesenBHIC zei op 24 augustus 2020 om 09:39 uur

Vermoedelijk kreeg je er geen garantie bij, Henny, maar niet geschoten, is altijd mis ;) En de Clarissen zijn waarschijnlijk wel blij geweest met deze traditie.

JAN verhoeven zei op 1 februari 2021 om 11:36 uur

Hoi. Mooi dat de vorige reacties herinneringen ophalen. De moeder van Hans de Rooij, mij toenmalige vriend, had een worst naar de Clarissen gebracht in Eindhoven. Hans was tevens onze getuige,
Helaas heeft niet het beoogde effect opgeleverd. 11 mei 1983. Je moet maar zo denken, rookworst zonder R is ookworst. We zijn nog getrouwd. Mogelijk heeft de de worst hieraan een bijdrage geleverd.

Kalina zei op 27 juli 2022 om 16:04 uur

Hallo,
Ben 25 jaar en weeskind. Ik mag niet bij de daklozenwonen door depressiviteit. Ik slik medicijnen en krijg depo. Help ik wil iets leren over het geloof. Nu gooien ze mij weg van de ggze crisiscare. Help me kunnen jullie ze opbelen. Ik heet Kalina. Help me een eigen plek vinden. Of bij jullie of een menselijk oplossing want ik word anders thuis verkracht.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 augustus 2022 om 08:24 uur

Hallo Kalina, dit is een website van het Brabants Historisch Informatie Centrum en niet van het klooster waarover deze pagina gaat. Ik vrees dus dat wij direct niet veel voor je kunnen betekenen helaas, hoe graag we dat gezien je situatie ook zouden willen! Mag ik vragen waarom je juist op deze pagina reageert over het klooster Maria Moeder van de Kerk, met wie je contact zoekt, want dan kunnen we via die weg mogelijk nog van hulp zijn.

Kalina zei op 6 december 2022 om 21:08 uur

Hallo,
Ik woon in Eindhov en.
Wil graag zuster worden.

Groeten,
Kalina Haberka

Norah zei op 7 december 2022 om 00:05 uur

Kalina, je kunt toch het beste informeren bij de R.K. parochie(pastoor) waar je in Eindhoven bij hoort.
Dit is een historisch forum, we kunnen jammer genoeg je niet hiermee helpen.
Mvg.

Astrid Rutter Hotterbeekx zei op 12 februari 2023 om 16:48 uur

"Toen de oudere zusters in 1966 naar het bejaardenhuis in Someren gingen, kwamen Amerikaanse zusters clarissen uit Elshout in het klooster wonen." 1966 moet zijn 1992........

Astrid Rutter Hotterbeekx zei op 12 februari 2023 om 16:50 uur

In 1980 1 jaar als postulante gewoond... Prachtige ervaring voor me geweest.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 februari 2023 om 08:51 uur

Bedankt Astrid voor deze reactie met correctie. We gaan het aanpassen. Ik zag dat u ook op de pagina over het klooster in Elshout hebt gereageerd. Daar heb ik een meer uitvoerige reactie geplaatst.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.