Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Paters & Nonnen

In 1263 paste paus Urbanus IV de regel van de Orde der Clarissen aan. In afwijking van wat de H. Clara zelf in haar regel of Levensvorm had voorgeschreven, mochten vanaf nu de clarissenkloosters wél gemeenschappelijk bezit hebben. Na ruim anderhalve eeuw bleek dat materieel bezit, ook al was het gemeenschappelijk, toch tot verzwakking van de oorspronkelijke idealen leidde.

Habijt van de Clarissen-Coletinen. Fotograaf: Eugenio Hansen OFS. Bron: Wikipedia.Althans, zo zag de jonge Franse Coleta van Corbie (1381-1447) het. In 1407 begon zij daarom een hervormingsbeweging van de Clarissen, waarin zij teruggreep op de oorspronkelijke Levensvorm van de H. Clara. Deze hervormde tak van de Clarissen werd bekend als de Clarissen-Coletinen. De officiële benaming is Ordo Monialium Clarissae Reformationis a S. Coletai, en in de volksmond heten deze monialen de “Arme Claren”.

Het eerste clarissen-coletinenklooster in Nederland werd in 1889 vanuit Roesselaere (B.) gesticht in Tilburg. Vanuit dit klooster stichtten de zusters in 1900 het klooster in Helmond en van daaruit in 1936 het klooster in Eindhoven. De huidige communiteit in Eindhoven is op 17 maart 1990 gesticht vanuit Roswell (V.S.). Deze zusters verbleven toen eerst in Elshout en kwamen in 1992 naar Eindhoven.

De Arme Claren leven natuurlijk volgens de Regel van de H. Clara, waarbij de nadruk ligt op gebed. In hun levensonderhoud voorzagen de zusters door boekbinden en keramiek, het leiden van gebedsgroepen en een hostiedepot.

In Noord-Brabant hadden ze kloosters in Eindhoven (Clarissenklooster Maria Moeder van de Kerk), Elshout (klooster Maria Stichting), Helmond (Monasterium Clarissen-Coletinen), Tilburg (klooster van de Clarissen-Coletinen  aan de Lange Nieuwstraat) en Someren (Huize Witven, Zonnelied en Mariahof). Buiten Noord-Brabant was er een klooster in Amsterdam en buiten onze landsgrenzen hebben de Arme Claren nog kloosters in Frankrijk, België en Duitsland.

Foto’s
Habijt van de Clarissen-Coletinen. Fotograaf: Eugenio Hansen OFS. Bron: Wikipedia.
Helmond,  zusters Clarissen-Coletinen, 1950. Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, fotonr. 117926.
Eindhoven, zusters Clarissen-Coletinen in koorgebed, ca. 1970. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. tf1A25195.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Heiligennet, lemma Coleta.

2

Reacties (2)

Koos Luijten zei op 26 februari 2024 om 17:37 uur

Kunt U mij vertellen waar het archief is van de zusters der arme Clarissen-Coletinen?
Ik zoek enkele gegevens van zuster Maria Agnes,.
Lucia Tillemans, geboren in Neer 24 feb. 1872 en overleden 21 feb. 1920

Norah zei op 26 februari 2024 om 20:14 uur

Dag Koos,

Dit archief behoort ondergebracht te zijn bij www.erfgoedkloosterleven.nl

Andere gegevens over L. Tillemans(overleden in Tilburg), kunt u vinden bij www.regionaalarchieftilburg.nl > personen.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.